Di-rect speelt voornamelijk nieuw werk in Atak

Strakke show in Enschede

door: Tineke Klamer ,

Het laatste album van Di-rect, als we het album Live at Carré niet mee tellen, dateert alweer uit 2011. De band heeft echter overduidelijk niet stil gezeten en trakteerde de bomvolle kleine zaal van Atak op veel nieuwe nummers. Benieuwd wat we ervan vonden? Lees het terug in dit artikel, naast een korte impressie van het optreden van jonge veelbelovende band Taymir.

Bij binnenkomst is de Saxionzaal al tot de nok vol gevuld. Veel jonge meiden staan al tegen het podium geplakt, alvast wachtend tot hun helden van Di-rect opkomen.De jonge band Taymir speelt al. Op het eerste gezicht lijkt het een Britse band, in de traditie van Britpop bands The Artic Monkeys, Last Shadow Puppets, Miles Kane en The Kaiser Chiefs. Maar de band komt toch echt uit Den Haag. Jonge, frisse muziek van een energieke band, vooral het spel van drummer Harrie Roelse valt op. Hij maakt van iedere slag een heel spektakel. Lekker optreden, al lijkt het gros van het publiek vooraan vooral te staan wachten tot Di-rect begint te spelen. Binnenkort spelen ze op Eurosonic Noorderslag, het is de moeite waard om een kijkje te nemen of debuutalbum Phosphene eens te beluisteren.

Daarna is het dan eindelijk de beurt aan Di-rect. Vandaag met een zesde lid op gitaar, compleet met hoed en zonnebril. Na het intro en hit 'This is Who We Are' start de band met een nieuw nummer 'Invincible'. De band speelt vanavond nummers van hun laatste twee platen Time Will Heal Our Senses en This is Who We Are, en veel nieuwe nummers. Dat is best gewaagd zoveel nieuwe nummers, want meestal moeten nummers van Di-rect een aantal keren beluisterd worden voordat ze niet meer uit je hoofd verdwijnen. Op de voorste rijen wordt er wel meegedeinst, maar de sfeer in het publiek blijft hierdoor een beetje tam. Ook de band lijkt nog even aan de nieuwe nummers te moeten wennen.

De sfeer verandert nadat het nummer, hoe toepasselijk, 'Times are Changing' wordt ingezet. Band en publiek komen direct los, alsof ze beide op een hit hadden gewacht. De nieuwe nummers die daarop volgen vallen erg op. Eerst speelt de band 'Nothing Seems Easy', een nummer met een catchy refrein dat direct door het Atak barpersoneel mee gezongen wordt. Volgens Spike best knap, omdat Di-rect het nummer pas twee keer eerder live gespeeld heeft. Het daarop volgende nummer 'Walk With Me' is een wat steviger nummer met een vintage bluesy feel. Het nummer start met een lekker stevige beat van Jamie. Daarna volgt een catchy riff van Spike die uitmondt in een fijne gitaarsolo. Lekker nummer!

Tijdens de toegift spelen Marcel en Spike samen het akoestische nummer 'All in Vain'. Tot slot speelt de hele band hit 'Young Ones', dat goed in de smaak valt bij het publiek. Het nummer wordt dan ook luidkeels meegezongen. Helaas is tegen die tijd toch al een aardige groep mensen de zaal uit gelopen.

Eindoordeel: de lijn van de laatste twee albums wordt met het nieuwe werk doorgezet. Band en publiek lijken alleen nog wel even te moeten wennen aan de  nieuwe nummers, waarvan 'Nothing Seems Easy' en 'Walk With Me' in positieve zin opvallen. Ik ben erg benieuwd hoe de nummers over een jaar klinken, want nummers van Di-rect zijn als goede wijn, ze moeten even rijpen. Hoe vaker gehoord, hoe beter.