Zagen, schuren, springen - Dubbel XL

Het ging los zaterdag 8 september bij de Dubbel Dubstep XL Gogbot editie

Tekst: Martijn Holtslag. Foto's: Laura Chadun. ,

Een indrukwekkende line-up die absoluut haar naam waarmaakte. De top van de Nederlandse en Engelse scene zaagden de maandelijkse dubstep-avond van Enschede tot een springend feest.

Ook in 2012 is het in Enschede tijd voor het Gogbot festival. Reden genoeg voor Dubbel, het dubstep-feest in Enschede, om een uitgebreide editie te organiseren: Dubbel XL op 8 september. De avond begint rustig: Resident Dubstep DJ "Daan" werd onaangekondigd bijgestaan door "JL Sanders". Ze begonnen kalm met wat lauwe rustige, diepere dubstep waar de kenners wel van hielden. Logischerwijs was de zaal vanwege het vroege tijdstip wat leeg, maar de liefhebber kreeg goed voer voor zijn kiezen.
 
Huis-DJ Jakuza, die met maar liefst 4 decks weet te draaien, wist wat diepe tunes die op zichzelf niet zoveel kracht hadden tot een mix te brengen, waarbij alles elkaar aanvulde
Een enkele rustige Phealeh track vulde het geheel dieper aan en leverde wat minder dansbaar werk op, wat resulteerde in een mooie lijn.
 
DJ Madd is voor de hardcorefan genoeg luistermateriaal, maar voor de net binnenstromende Gogbot-ganger was dit allemaal wat te moeilijk. Zijn set miste een lijn en was net wat te diep om het op dit tijdstip aankomende publiek te boeien. Gomes, een naam die in dubstepland bekend staat als de top van Nederland, volgde de lijn van DJ Madd op met diepe tunes, maar ontwikkelde in zijn set naar wat meer "verstaanbare" tracks met wat meer bite waar het publiek wel raad mee wist. Dubstep vanuit de wortels met in zijn set een prima lijn, een goed verhaal.
 
Na een uur flink op gang komen, nam het duo Stinkahbell, die in de UK flinke naam heeft opgebouwd, het feestje over. De tunes knalden extreem hard, de setopbouw was subliem en er vloog veel onbekend materiaal voorbij, wat menig elektronisch muziekliefhebber wel op prijs stelde. Gelukkig was er voor de leken genoeg om flink los te kunnen gaan. De voeten gingen van de vloer en de handen gingen in de lucht. Met een perfecte balans tussen losgaan en diepgang kwam het DJ-werk dichtbij de titel "Dikste set van de avond". Echter wist de vrouwelijke MC van het duo met irritant veel slecht getimede raps het muziekgenot te verstoren. Met veel bombarie stond ze niks toe te voegen, sterker nog, het werd irritant om haar telkens, over zelfs tracks met vocals in de track, onverstaanbaar te horen brabbelen. Merkbaar was ook dat ze door gebrek aan zangtechniek haar stem aan het einde van de avond flink schor had gekregen.
 
Helaas wat muziek betreft en gelukkig wat de MC betreft kwam er een einde aan deze subliem gedraaide set. Bar 9, een inmiddels binnen dubstepland zwaar gesettelde naam, nam de tafels over. Met een korte aankondiging barstte de razende set van de met dreadlocks begroeide DJ los. Het kraakte, het beukte, het zaagde, het sloeg. De sub deed voelen alsof je broekspijpen spontaan konden opstijgen en de hoge getweakte geluidjes maakten menig oor gek genoeg om een meter de lucht in te springen. Het begin van de set ging van kraker naar kraker, van drop naar drop, met tunes als "Bar9 - Piano tune vip remix" en  "Flux Pavilion & SKisM - Jump Back (Ft. Foreign Beggars)". Het publiek kreeg de verzadiging wat betreft de "losgaanfactor" die zij in het begin van de avond niet kreeg. Op driekwart van de set switchde de DJ echter van de dubstep die we kennen naar een laatste kwart 4x4 tracks. Het publiek dat naar het Enschedese dubstep feestje kwam, trok dit wat lastig. In plaats van terug te schakelen, koos Bar9 er voor om door te blijven gaan met dit genre, met als gevolg dat er niet meer gesprongen noch geschreeuwd werd en de zaal zelfs wat publiek verloor. De harde kern van Dubbel XL keek wat teleurgesteld terwijl het mainstream publiek dat van Gogbot was afgestroomd voor de afterparty wat begon te hobbelen. Gelukkig maakte het zagende snoeiharde begin van "Bar9" zijn set veel goed. Helaas geen climax zoals wel verwacht en gehoopt.

Al met al een avond met veel lijnen met voor ieders wat wils. Van diepe donkere UK dubstep naar snoeihard zaagwerk en zelfs wat 4x4 dance tracks als kers op de taart. Op naar de volgende editie van Dubbel.