Summer Square Pop festival 2012

Geslaagde opening van het popmuziek seizoen 2012/2013

Willem Stolk. ,

Het Summer Square Pop Festival 2012, georganiseerd door poppodium Metropool is na een jaartje afwezigheid weer terug van weggeweest in Hengelo.

Het Summer Square Pop Festival 2012 is na een jaartje afwezigheid weer terug in Hengelo. Het vond plaats op zaterdag 1 september 2012 in het centrum van Hengelo. De bedoeling van de organisator, Poppodium Metropool, is dat iedereen een dag lang gratis kan genieten van de beste muziek, lekker eten en drinken, een goede sfeer en mooie mensen (lees: het publiek!). Dat is gelukt, mede dankzij het mooie weer: dus alle ingrediënten voor een dagje relaxen waren aanwezig. Een festival is natuurlijk niet compleet zonder een paar goede acts die een festivalterrein in vuur en vlam kunnen zetten, er moet immers worden gedanst! Dit jaar kon er genoten worden van onder andere Miss Montreal, DJ Jean, Blaudzun, Chef'Special, Jungle by Night en School is Cool.

Het festivalterrein is overzichtelijk met twee podia: Metropool Mainstage en de Kickstart Stage. Er is ruimte gemaakt voor een fairtrade hoek met een kraam van de Wereldwinkel, van Strawberry Fabrics met fairtrade stoffen en shawls en van INDOKADO, een Hengelose webshop ten gunste van een project voor kansarme kinderen op Bali en een kraam waar je fairtrade suikerspinnen kon krijgen. Ook is er nog een markt met cd's en vinyl, een voorproefje van het Gogbot festival door de Gogbot Roadshow, een DJ bus, een chill area, en last but not least: een kraam met echt grappige Metropool merchandise.

De muzikale opening van het festival door Burçak past prima bij het prachtige weer: zon en een aangename temperatuur. Hij speelt ritmisch opzwepende popsongs, stevig ondersteund door zijn band. Niet in de laatste plaats door de achtergrondzangers, wat een mooie samenzang oplevert. In een moordend tempo speelt de volgende band (vier jongens die van rock'n roll houden uit Enschede,): The Road Home (vanaf hier twee keer links en dan rechtdoor) een aantal zelf geschreven nummers. Jammer genoeg hebben ze maar een half uur om te spelen, maar dat is voldoende om te besluiten ze in de gaten te houden. 

Schoolslag is een initiatief van Poppodium Metropool om muzikaal talent de eer van de Hengelose scholen uit het voortgezet onderwijs te laten verdedigen. Kort en goed: volgens de publieksjury won Sidelight, terecht. Ze speelden een mooi eigen nummer “To the Sun”. Ze mochten dit nummer op de Metropool Mainstage nog een keer ten gehore brengen, na het optreden van Blaudzun en voor dat van Miss Montreal.

Terug naar de Metropool Mainstage: Birth of Joy, altijd goed voor een stevig energiek optreden. Niet alleen de muziek, maar ook hun uiterlijk en de instrumenten (let op het orgel) geven de zelfde richting aan: psychedelische rock uit de jaren '60 in een nieuw jasje. Uiteraard spelen ze de net uit gebrachte tweede single van het “Life in Babalou” album: “No Big Day Out”, met clip.

Tijd voor Nederlandstalige rock, gemixed met hip-hop: De Nieuwe Stempel. Ik vind ze telkens weer verfrissend, plezierig om naar te kijken en te luisteren. Ook zij hebben een net een nieuwe single uitgebracht die ze ten gehore brengen: “Goedemorgen”. Ce bandnaam doen ze eer aan: de hoes van de EP is met meerdere stempels gemaakt.

En dan: Chef'Special op de Mainstage. Inmiddels is de temperatuur verder opgelopen en hebben veel meer mensen het festivalterrein gevonden. Chef'Special trekt een gemêleerd publiek, maar voornamelijk jonge mensen. De leden van Chef'Special zijn erg relaxed, ondanks dat ze later op de dag nog een optreden in België hebben. De zanger Joshua Nolet vertelt dat ze al een tijdje op het terrein zijn en een paar leuke optredens bijgewoond hebben. Ook nemen ze de tijd voor een uitgebreide signeersessie.  Al met al zijn dus alle ingrediënten aanwezig om het een feestje te laten worden. En dat wordt het. Interactief met een sit-in, vraag-en-antwoord... En natuurlijk de muziek, waarop je wel mee moet swingen.

Na dit optreden wordt de Kickstart Stage voor de rest van de dag bemand door rappers en DJ's. De meesten van deze artiesten, zoals HT & Freezem Flow&Co, Geestverruimend en Scherp, weten het publiek tijdens de pauzes op de Mainstage voldoende enthousiast te houden. Om half vier is Salisbury aan de beurt. Zij wonnen de Slag om Summer Square in juli en daarom mogen ze op het hoofdpodium optreden. De band rond Kristian Salisbury speelt stevige rock, eigen nummers van hun EP “Wall of Sound”. Samen met Tessa Cats zingt Krisitan het duet: “When The World Ends”. De band heeft een gimmick: je kunt een papier op het podium laten landen, waarmee je een huiskamerconcert kunt winnen. Zo gezegd, zo gedaan.

Dan is het tijd voor een reggae band uit Duitsland: Dreadnut Inc. De roodharige frontman spreekt Nederlands, omdat hij in Enschede aan de popacademie gestudeerd heeft. Tegelijk met Sanne Hans, de frontvrouw van Miss Montreal.  Je zou denken dat het publiek na het optreden van Chef'Special wel los zou zijn, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ze moeten er nogal aan trekken, maar uiteindelijk lukt het wel. Niet in de laatste plaats door het enthousiasme waarmee de bandleden muziek maken. Een mix van reggae, funk, hiphop en ska. Tussendoor vindt er op de Kickstart Stage de uitreiking plaats aan de winnaars van de poëziewedstrijd van de EUREGIO-Mozer-commissie. De poëziewedstrijd was uitgeschreven in het kader van haar 40-jarig bestaan.

En dan de tweede band uit het buitenland: de Belgische formatie 'School is Cool”. Wederom een band die weet hoe ze een feestje moeten bouwen. Het publiek was nog los van de vorige band, dus kwam gemakkelijk op gang. Ook speelde School is Cool langer, maar liefst drie kwartier. Ze beginnen naam te maken in Nederland, niet in de laatste plaats door hun optreden in De Wereld Draait Door en een uitgebreid artikel in OOR, maar wie een optreden van deze zeer muzikale jongens en meisje heeft gezien weet dat je heel erg blij van ze wordt. 

Blaudzun is de volgende artiest, alias van Johannes Sigmond. De muziek die de zanger ons laat horen is ritmisch, heeft trekken van folklore en is vooral erg meeslepend. Het publiek vindt het geweldig en danst, zingt en klapt mee. Ditmaal staat de man samen op het podium met een violiste, een drummer, gitarist (de broer van), een toetsenist/gitarist, een trompettist, een toetsenist en een duizendpoot die de kleinere instrumenten bespeelt. Het geheel brengt een hypnotische sfeer waar alle artiesten in op gaan en Blaudzun dat extra beetje soul toevoegt. Hij speelt speciaal voor twee kleine dames, Sterre en Amber, die de dag tevoren in Bloemendaal ook bij zijn optreden waren.

Miss Montreal: frontvrouw en rockchick Sanne Hans uit Hardenberg maakt het publiek dol door haar enthousiasme. Ook maakt ze zichzelf moe door de enorme energie die ze in de muziek steekt. Samen met haar hechte begeleidingsband maakt ze veel plezier waarbij ze niet vergeet het publiek ook te betrekken. Zowel Sanne als de muziek zijn onopgesmukt en recht door zee. Ze zingt het “foute” 'Wonderfull Days” van Charly Lownoise en Mental Theo, waarmee ze op nummer 1 heeft gestaan in de iTunes hitlijsten.

De laatste band die ik gezien heb is Jungle by Night. Bijna 90 optredens geeft Jungle by Night dit jaar. En niet op feesten en partijen, maar op Noorderslag, deBeschaving, North Sea Jazz, Festival Mundial, Pitch, Solar, Lowlands, Into the Great Wide Open, om wat te noemen. Ondertussen gaan de meeste van de negen bandleden nog naar school, een enkeling is naar de universiteit of werkt en geniet van de vrijheid. De muziek die ze spelen noemen we afrobeat of wereldmuziek, iets wat we amper kennen van een band bestaand uit alleen maar blanke jonge mensen. Bij vlagen spelen ze gelukkig de sterren van de hemel. Leuk weetje: hun debuutalbum “Hidden” is genomineerd voor de 3voor12 Award.

Summer Square is volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar en een absolute must voor mensen die niet eerder van dit festival hebben mogen genieten.