Moss luidt op prachtige en meer dan overtuigende wijze de herfst in

'Als Marien zijn bril twee keer verliest dan is het optreden meer dan goed!'

Tekst: Jasper van Poelgeest / Foto: Marieke Waalwijk. ,

Dit jaar stonden ze op alle grote festivals in Nederland, waren ze genomineerd voor de 3VOOR12 en 3FM awards, en kregen ze veel aandacht in onder andere De Wereld Draait Door. Een goed seizoen dus voor de Amsterdamse indiepopband. Vanavond luiden ze de herfst in, de locatie is de grote zaal van een gezellig vol Metropool. Overtuigt dat Moss Hengelo voor zich kan winnen.

Opener van vanavond is The Secret Love Parade. De tweemansband, of liever gezegd 'tweevrouwsband', hebben zojuist hun tweede plaat afgeleverd en touren in het voorprogramma van Moss. Hun dromerige popliedjes komen helaas niet geheel tot hun recht. Of dat komt door de hoge verwachting van het hoofdprogramma valt lastig te bepalen. Opvallend genoeg levert 'Plastic in Plastic' veel gespreksstof op, maar dat komt meer door de uitleg voorafgaand aan het spelen van het nummer dan het liedje zelf.

En opeens staat hij er: Marien Dorleijn met onlosmakelijk een gitaar om zijn nek en een blik in zijn ogen die ons vertelt dat het gaat beginnen en hij iedereen wil overtuigen. Hij zet 'Bruised' in en als hij zijn stem door de poptempel van het oosten laat klinken voel je dat het vanavond al wel goed zit.

De eerste helft van de set is op een enkel nummer na geheel gewijd aan het nieuwste album 'Ornaments' die begin dit jaar uitkwam op kwaliteitslabel Excelsior-Recordings. De verschillende lichten en projectoren op het podium voegen een heus showelement toe. Wellicht is dit een goede compensatie want de heren van Moss zijn alles behalve charismatisch. Ze zijn eerder te bescheiden en dat siert ze zeker, want hun muziek is gewoon al overtuigend genoeg. De opstelling van instrumenten en versterkers op het podium zorgt er voor dat de heren minder bewegingsruimte hebben en dat lijkt Dorleijn te benauwen. Tot twee keer toe verliest hij zijn bril, iets wat hij zelf al niet meer vreemd vindt.

Na 'Everything Died In Your Heart' is het dan definitief tijd om nummers van het tweede album 'Never Be Scared/ Don't Be A Hero' los te laten op het publiek. Liedjes die voelbaar luchtiger gespeeld worden. Als een natuurlijk gevolg van de avond zingt een groot deel van het publiek zelfs 'I Apologise (Dear Simon)' uit volle borst mee.

Als toegift wordt 'Silent Hill' ingezet en uitgebouwd tot een in extase rakende climax. Moss heeft het publiek weten te overtuigen en dat wordt nog eens benadrukt door het aantal mensen wat zich naar de merchandise stand haast.