Bearers of the Sword tour 2012

Complete Finse line up in Metropool

Marcel Klaster ,

In het kader van de ‘Bearers of the Sword tour’ doen drie Finse bands de Metropool in Hengelo aan op 16 september: Ensiferum, Profane Omen en Amoral. Nu zijn metal en Finland natuurlijk wel twee dingen die samen gaan, maar een compleet Finse line up is toch wel redelijk uniek te noemen.

Profane Omen trapt de avond af. Wat opvalt, is dat het geluid slecht is afgesteld en dit wordt naarmate het optreden vordert niet veel beter. Erg jammer, want de band zelf zet een energiek optreden neer .

Amoral is de tweede band van de avond en maakt, zoals ze het zelf noemen, 'technical progmetal'. Het geluid is direct al veel beter dan bij Profane Omen, wat op mij een beetje vreemd overkomt. De band bestaat sinds 2000 en is sindsdien regelmatig veranderd van bandleden. Sinds de komst van frontman Ari Koivunen in 2008 is de band redelijk stabiel. Deze Ari Koivunen heeft in 2007 het Finse Idols gewonnen en zingen kan de zeer jong ogende zanger zeker. Hij is inmiddels 28 jaar, maar oogt als een tiener. De band zet een strak optreden neer en gezien de reactie van het publiek (er word met veel nummers meegezongen) zijn er zelfs mensen speciaal voor deze band gekomen.

Dan is het de beurt aan headliner Ensiferum. Ensiferum is Latijns voor 'drager van het zwaard', niet geheel toevallig dat de tour daarom 'Bearers of the Sword' heet. Hun laatste album ‘Unsung Heroes’ werd behoorlijk slecht ontvangen door de critici, maar live staat de band als een huis. De grote zaal van de Metropool is inmiddels wat voller gestroomd en vanaf het eerste nummer wordt er volop meegezongen door het publiek. Het geluid bij Ensiferum stond wel onbenullig hard, want ondanks dat ik oordoppen in had, had ik na afloop toch nog last van een behoorlijke piep in mijn oren.