Volle bak tijdens Talent Night in NAXT Almelo

Fotoverslag van de NAXTstage kick-off

Tekst en foto's: Willem Stolk ,

Afgelopen zaterdag 13 oktober is de NAXTStage (New Arts Xperience Twente) officieel geopend voor het publiek. De opening werd niet echt verricht door een persoon maar er werd een uitgebreid gratis programma aangeboden: 15 optredens in totaal. Rennen en genieten dus!

Vanaf 20:30 uur was er voor iedereen de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de locatie van NAXT aan de Koltofsingel 15 in Almelo. Het programma bestond uit de halve finale van de Doorbraak Oost (de bandwedstrijd van Oost-Overijssel), Paco Plumtrek met de 5 beste singer-songwriters uit de regio en 5 bands uit de stal van King Play Music, die deelnemen aan het “We rock the Cradle” project.

De Doorbraak Oost

De NAXTStage werd ingewijd door er de tweede halve finale van de Doorbraak plaats te laten vinden. De eerste halve finale vond vrijdagavond plaats in Why Don't Cha in Diepenheim. Met Salisbury, Blindrose, Sixer, Rouge United en Radio Days. Deze finale werd gewonnen door Salisbury.

De presentatie van de tweede halve finale was in handen van Luke Christoffel, zanger en gitarist van The Road Home. De volgorde van de optredens was: E Royal and the Kingsz, Burcak, AOWDA, Texas Radio en SkunkFunk. Duidelijk was dat alle bands hun eigen fans meegebracht hadden. Omdat de bands verschillende stijlen ten gehore brachten, was er ook een levendige wisseling van het publiek. Mede door de andere optredens in het pand.

Blijkbaar hade de jury het moeilijk met de beslissing wie er zou winnen, want het duurde even voordat de uitslag bekend gemaakt kon worden. De drummer die met de prijs van beste drummer naar huis ging: Alvarez Sopaheluwakan van E Royal and the Kingsz. Tot de beste muzikant van de avond werd Arthur Akkermans benoemd omdat hij de band Texas Radio opzweepte. SkunkFunk werd tot de winnaar van deze avond verklaard.

King Play Music

In de zaal die normaal voor dans gebruikt werd had King Play Music een podium gebouwd voor bands die aan het programma We rock the cradle meedoen. Zangeres Christina Knaus speelde heldere rustige muziek, begeleid door een gitarist. Tim van Doorn bracht een aantal liedjes van zijn nog niet uitgebrachte cd, gebaseerd op verhalen over Jake en Clara. De cd wordt op 27 oktober gepresenteerd in Café de Pijp in Enschede. Vervolgens was de beurt aan Project Bongo. Zij kwamen met dansbare indiepop met ijzersterke hooks met bas en beat, synth en keys, gitaren en zang. Ook gaf Salisbury een optreden. De afsluiter, Deadbeat, mocht naar de NAXTStage.

Paco Plumtrek

In de foyer verzorgde Placo Plumtrek de optredens met singer/songwriters. Achtereenvolgens traden hier op: Tree Like Fun, Rik Kaez, Henk Lammers, Arthur Adam en nogmaals Tim van Doorn. Naast Tim presenteert ook Arthur Adam binnenkort zijn nieuwe cd genaamd “Pulse”. Dit op 16 november tijdens zijn optreden op het Crossing Border Festival.