Swelter slaat andere weg in met nieuw album

“Met ‘Mountains for Everyone’ willen we kleine levensverhalen vertellen.”

Tom Olsman ,

Na het uitstekend ontvangen debuutalbum Songs of Distance (2009) presenteert de Zwolse band Swelter op 25 oktober haar nieuwe album: ‘Mountains for Everyone’. Een voorproefje van het album werd in mei van dit jaar bestempeld als Hollandse Nieuwe en Radio 2 koos het album afgelopen week tot Strepenmeester, oftewel beste plaat van de week. Een interview met Bart Drost, zanger/gitarist van de band.

Ander geluid

De indie-pop formatie Swelter is een andere weg ingeslagen. Het tweede album heeft een meer serieuze en donkere sound. “Het was een bewuste keuze,” zegt Bart Drost, gitarist en singer-songwriter van de band. “Als je dit album met het vorige album vergelijkt was ons debuut meer drama aan de oppervlakte, dit album is donkerder, grootser qua sound. Dat is ook wat we wilden maken, dus daar hebben we ook heel erg opgelet tijdens het arrangeren en mixen van het album.”, zo vertelt hij.

In 2010 gooide de band een album wat bijna af was, wegens persoonlijke omstandigheden, in de prullenbak. “We wilden graag een album maken wat past bij hoe wij in het leven staan. In onze omgeving gebeurden dingen waardoor we ons meer gingen realiseren dat het leven met tegenslagen te maken heeft.” De singer-songwriter gebruikte niet alleen zijn eigen ervaringen, voor inspiratie keek hij ook goed om zich heen. Een goed voorbeeld hiervan is het liedje ‘The Driver’, dat over een taxichauffeur gaat, die door de jaren heen allerlei soorten mensen op de achterbank vervoert, van gehaast tot stomdronken en van druk pratende tot hele stille passagiers. “In de dertig, veertig jaar dat hij op de taxi zit hoort zo’n taxichauffeur heel wat levensverhalen, dat is één van die kleine verhaaltjes die we met ‘Mountains for Everyone’ willen vertellen.”, zegt Bart.

Grote namen

Ondanks dat het tweede album even op zich liet wachten heeft de band niet stilgezeten. Ze traden op met grote namen als BLØF, The Frames, Johan, The Veils, A balladeer en Bettie Serveert. Naast dat Swelter in hun voorprogramma stond, gelden The Frames samen met Band of Horses en The National als inspiratiebron voor de band. “Dat zijn bands waarvan wij vinden dat ze liedjes maken in een hele mooie sfeer. Niet alleen op muzikaal vlak maar ook op tekstueel gebied.” Op de vraag of de band nog droomt van bepaalde samenwerkingen volgt een beslist ‘ja’. “We zijn natuurlijk al ontzettend verwend dat we met artiesten als The Frames op het podium mochten staan, maar we zouden nog heel graag een keer met The National op willen treden. Met R.E.M. hadden we ook graag een keer op de planken gestaan, maar die bestaan helaas niet meer dus dat gaat niet lukken.

Op 25 oktober presenteert Swelter haar nieuwe album in Hedon, Zwolle. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de cd-presentatie maar het belooft druk te worden. De band adviseert dan ook om kaarten in de voorverkoop te kopen. Het album Mountains for Everyone is te beluisteren via Spotify en Itunes. Ook zijn de nummers nog te beluisteren via de Luisterpaal.