Roos Blufpand introduceert EP 'Hollen en Stilstaan'

Een kennismaking met een opkomende singer-songwriter

door: Willem Stolk. ,

Tijdens optredens op kleine podia door heel Nederland speelt Roos Blufpand met haar band de alle nummers van haar EP en een paar nieuwe nummers. 3voor12 Overijssel sprak Blufpand op donderdag 27 September in Het Forum by La Cuchina aan het Stationsplein in Enschede. Een kennismaking met een jong talent.

Roos Blufpand studeert aan het conservatorium in Enschede. Haar passie ligt bij teksten schrijven en zingen en in Enschede krijgt ze daarvoor de meeste ondersteuning. Ze speelt zelf ook piano. Theater/kleinkunst is voor haar de ultieme vorm: liederen met een verhaal erom heen. Op haar site zegt ze over zichzelf: “Mijn naam is Roos Blufpand, een singer/songwriter die vanachter de piano eigen theatrale popsongs zingt over de beweeglijkheid van alles om ons heen en in onszelf.”.

De zes andere leden van haar band studeren ook allemaal aan het conservatorium in Enschede: Rick van Dunn (drums), Nikolai Serda (gitaar), Paul Klinkhamer (bas), Jurriaan Westerveld (cello), Mijke Breepoel (achtergrond zang en piano) en Anne Budé (achtergrond zang).
 

In de afgelopen 14 maanden heeft ze met haar theatershow 'Hollen en Stilstaan' op de planken gestaan. Op kleine podia en in huiskamers. Met een bezetting variërend van twee man (zijzelf plus Jurriaan met de cello) tot de volledige band. Gedurende die tijd heeft ze de show voortdurend verbeterd door mede gebruik te maken van de hulp van regisseurs.

Net als bij haar inspiratiebronnen (onder andere Frank Boeien, Eefje de Visser, Ellen ten Damme, Bløf, Acda en de Munnik) is bij Roos de tekst erg belangrijk. Ze schrijft al sinds haar 14e (ze is nu 19 jaar oud) vanuit haar eigen belevingswereld. Ze schrijft begrijpelijke taal, meestal in het Nederlands. Ze heeft een eenvoudige doch poëtische woordkeuze. Niet laagdrempelig en uitermate treffend, soms zelfs spannend, waardoor ze de luisteraar vanzelf meeneemt in haar belevingswereld. En gelukkig is ze erg goed te verstaan: ze zingt duidelijk articulerend (hier zouden we bekakt zeggen) en met een heldere stem.
 

Haar muziekstijl: van alle markten thuis. Of eigenlijk, samen met haar band is ze van alle markten thuis. Roos schrijft de teksten en de akkoorden. De bandleden voegen hun eigen stuk toe en zo ontstaat de muziek bij de tekst. Duidelijk komen jazz, blues, tango en easy-listening naar voren.

Over de EP valt nog te vertellen dat Roos deze betaald heeft door haar spaarrekening te plunderen. Dit heeft ze overigens ook al een keer gedaan om op te kunnen treden in Ede.
Van zowel de EP als het optreden in Enschede valt het volgende te zeggen: energiek, goede samenzang en samenwerking met de rest van de band, afwisselende nummers (ballads, up-tempo) en een innemende frontvrouw. Het is de moeite waard een van haar optredens te bezoeken of misschien zelfs een (huiskamer) concert van haar te boeken.