Phunxz & friends presenteren EP 'Phunxzionaris' in Zwolle

EP-presentatie raakt fans met een evolutie van hoe hiphop ooit bedoeld is

Tekst: Martijn Holtslag / Foto's: Stefan Lucassen ,

Rapper Phunxz releasde vrijdag 19 oktober zijn nieuwe EP 'Phunxzionaris'. Tijdens de releaseparty traden ook de acts op die Phunxz tijdens het creatieproces inspireerden. Onder andere wereldorkest Hubble Orkestar, singer/songwriter Erik de boer, DJ Jarno en de Tamme DJ en producer/multi-talent Knarsetand traden op om de 'positieve vibe dokter' Phunxz te ondersteunen.

De rapper bracht met behulp van een groep live muzikanten zijn tracks ter gehore in een uitverkocht Swingcafé De Docter waar een sfeer van nostalgie hing. Waar de avond begon met een set van de meest subtiele, poëtische liedjes van aanstormend talent Erik de Boer, eindigde de avond met het razende zelfgemaakte dubstep werk van producer Knarsetand. Met tussen deze twee uitersten de meest uiteenlopende stijlen die je je kan voorstellen.

Erik de Boer wist De Docter muisstil te krijgen met eigen gitaarliedjes, begeleid door zijn krachtige stem. Vooral de eerste twee nummers waren erg persoonlijk en gaven een fijn vooruitzicht op wat de jonge spontane zanger nog meer voor ons in petto heeft.

Het podium werd overgenomen door de in Zwolle inmiddels welbekende wereldmuziek formatie Hubble Orkestar. Met de charmes van de leadzangers/gitaristen en zangeres en de steady groove van twee percussionisten en contrabas werden de overige muzikale ruimtes ingevuld door de melodische improvisaties van viool en trompet. De formatie warmde de zaal goed op en wist er zelfs voor te zorgen het hele publiek mee te laten zingen. Een mashup van een balkan nummer met het bekende Tetris melodietje bleek een gewaagde maar succesvolle tune waarbij glimlachen de zaal vulden.

Inmiddels was rapper Phunxz gearriveerd en zette samen met een verzameling live muzikanten een energiek eerste nummer in. Geholpen door producer/DJ Bizartbeats op de decksen backups, backuprapper Pivo, DJ Serum op de scratches en producer Knarsetand op de drums, ontstook er een aangename vlam van energie in de overvolle zaal. De bekende, energieke nummers van Phunxz' vorige EP 'Interphunxzy' kwamen voorbij, waarna er nieuwe tracks van de net verschenen EP 'Phunxzionaris' ter gehore werden gebracht.

Bij het tweede nummer werd 'phunxzionaris' Erik de Boer op het podium geroepen om het nummer 'Fluxus MC' aan te vullen. Niet veel later rapte ook Pivo een veelbelovend eigen verse. Op de track 'Het doet ons niks' sprong producer Bizartbeats achter de drums en werd er bij de tweede verse een zelfgeschreven verse van producer Knarsetand gerapt, in plaats van de, op de EP verschenen, door Phunxz gerapte versie. Een jam met Knarsetand op de beatbox en Erik de Boer op zang volgde.

De energie vloog door de zaal en het refrein van de single 'Niet vandaag' werd uit volle borst meegeschreeuwd. Mede door de live drums van producer Knarsetand en de waanzinnig energieke performance van de rappers sprong de aanstekelijke vonk over naar het publiek. DJ Serum liet tussendoor nog een ijzersterk staaltje scratchwerk zien door in razend tempo wat hiphop klassiekers aan elkaar te lijmen.

Voor het rustpunt in de show werd 'phunxzionaris' Miou, zangeres van Hubble Orkestar, naar voren gehaald om een refreintje mee te zingen. Helaas werd haar zachte stem wat overstemd door de beats. Erik de Boer hielp het gezelschap met de afsluiter 'Golf van de Lucht', waarna er nog 2 toegiften ten gehore werden gebracht. Al met al een energieke show, gevuld met afwisseling en verassingen aangevuld met eerlijke oprechte teksten van sfeerkoning Phunxz.

Het mooie van de act is dat deze niet vervalt in de momentele "swag"trend die de hiphop media regeert. Door trouw te blijven aan zichzelf weet Phunxz een oprecht zelfportret neer te zetten, bijgestaan door getalenteerde muzikanten en een live performance waar je U tegen zegt. Helaas valt, zoals bij vele rapacts, de verstaanbaarheid soms wat weg door de soms massief aanwezige muur van geluid.

Vervolgens was de beurt aan de in Zwolle befaamde Jarno en de Tamme Dj. Een set varierend van bigbeat tracks a la "the Prodigy" tot zachte Dub. Knarsetand, de producer van o.a. enkele tracks van het Phunxz album, betrad daarna het podium. Kampend met wat geluidsproblemen en gebrek aan aankondiging kwamen de blaastracks niet geheel tot zijn recht. Niet helemaal duidelijk was dat de producer geen dj-set draaide maar een live laptopset met alleen maar eigen materiaal. Uiteindelijk gingen de voetjes op het woeste dubstep en drum'nbass materiaal wel van de vloer. Waarna huisdj Candela de avond afsloot. Een afwisselende avond, oprecht en eerlijk.