Broedplaats NAXT gaat los in Almelo

Opening op zaterdag 6 oktober 2012: 'Be Creative'

Foto's en tekst: Willem Stolk ,

NAXT (New Arts Xperience Twente) opent in Almelo een nieuwe broedplaats voor jongeren met een daarbij behorend poppodium. Naast het podium voor 200 bezoekers bevat het pand oefenruimtes, een opnamestudio en een dansruimte. Op zaterdag 6 oktober gaat NAXT los voor het publiek op de locatie aan de Koltofsingel 15 in Almelo.

NAXT staat voor New Arts Xperience Twente en is het nieuwe jongerenlabel van De Muziekschool Twente met locaties in Almelo, Enschede, Oldenzaal, Nijverdal, Tubbergen en Wierden. NAXT inspireert, begeleidt en faciliteert jongeren die hun creatieve talenten op het gebied van new arts willen ontdekken en ontwikkelen. NAXT is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Almelo, provincie Overijssel en De Muziekschool Twente. Verder is er tijdens het opzetten van NAXT ondersteuning van het project “Powered by New Arts” geleverd. In dit kader heeft er in Enschede al een NAXT pilot gedraaid van een half jaar in de voormalige Polaroid fabriek.

Broedplaats en poppodium

De Muziekschool Twente stelt dat NAXT dé broedplaats wordt voor jongeren als het gaat om muziek, dans en (digitale) kunst. Collin Vaneker, de projectleider, noemt het “de culturele sportschool”. De vestiging in Almelo is de eerste NAXT met een eigen gebouw en bestrijkt geheel Noord-West Twente. Ook omdat er een tweetal podia, namelijk Het Front en de Lantaarn, verdwenen zijn.

Vele jaren is over een poppodium voor Almelo gesproken en bijna een jaar is er gewerkt in de voormalige machinefabriek Brugman aan de Kolthofsingel. Het pand is grotendeels klaar, er wordt nu gewerkt aan de laatste afwerking en de inrichting. NAXT is echter veel meer dan een poppodium. Het complex omvat vijf oefenruimtes, een opnamestudio, een dansruimte en een poppodium met ruimte voor tweehonderd bezoekers. Het poppodium krijgt de naam NAXTstage. Een aantal van die oefenruimtes zijn voorzien van instrumenten. Eentje zelfs met DJ draaitafels. En, het licht is te dimmen, zodat je in de oefenruimte de juiste sfeer kunt creëren. Opvallend zijn in alle ruimtes het gebruik van kleuren (bijna geen kleuren, alleen wit), met uitzondering van de blokken uit het logo en de NAXTstage. Daar zijn de wanden en plafond nu eens niet zwart, maar blauw en grijs. Volgens Collin kan de capaciteit van deze zaal nog opgevoerd worden tot over de 300 personen.

NAXT beschikt over ervaren coaches, merendeels leraren van de muziekschool, en professionele apparatuur. Men kan hier zelfstandig bezig gaan met projecten of zich inschrijven voor lessen. NAXT laat je vrij. NAXT stelt: “Ben jij tussen de 10 en 25 jaar en bezig met muziek, dans of wat voor soort kunst dan ook, dan ben jij NAXT”. Bij NAXT kun je aan de slag met dansen, DJ-ing, tracks opnemen, beats maken, songwriting, fotografie, fashion design, rap of visuals ontwerpen, digitaal of analoog. Indien je onbeperkt toegang wilt tot NAXT kun je een abonnement nemen. Je kunt ook een dag komen en een dagkaart kopen. NAXT biedt het hele jaar door cursussen en lessen aan. Ook zijn er elke dag vrije sessies waar je aan kunt deelnemen. Dan zijn op elk moment coaches aanwezig om te helpen. De vrije sessies zijn op maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur en van 21.00 tot 22.00 uur. NAXT is altijd open, dus ook in de vakanties. NAXT is dus 51 weken per jaar en 7 dagen per week open, nu nog vanaf 15.00 uur.

Programma

De officiële opening is op 4 oktober. Op 6 oktober is de opening voor het publiek. Vanaf 8 oktober is NAXT echt in bedrijf en kunnen jongeren terecht in de oefenruimtes, beginnen er allerlei creatieve lessen en worden er optredens geprogrammeerd. Ter introductie kun je in de maand oktober elke werkdag gratis deelnemen aan de open sessies.

Op 6 oktober vindt er om 14:00 uur een 2VS2 b-boy breakdance battle plaats met 300 euro prijzengeld met elke ronde een andere partner om tegen te battlen. Tijdens deze battle zal DJ Panic de dansvloer voorzien van de hardste breaks en beats. Voor de battle, vanaf 13.00, kun je je laten inspireren door een masterclass van Gil van Pop'arazziCrew, So You Think You Can Dance. Inschrijven ter plaatse, vol is vol. Om 15:00 vindt de grand opening plaats, gevolgd door een masterclass van de bekende rapper Manu (Raen music) om 16:00 uur. Ook zullen E Royal and The Kingsz een demonstratie geven in en van de repetitieruimte.

Verderop in de maand vindt de NAXTstage Kick-off plaats: 13 oktober met een vol programma: de halve finale van de Doorbraak (halve finale van de pop/rock bandwedstrijd van Overijssel), Paco Plumtrek met de vijf beste singer-songwriters uit de regio (onder andere Arthur Adam en Tim van Doorn) en vijf bands uit de stal van King Play Music, die deelnemen aan het “We Rock the Cradle” project. Ook hier is de entree gratis. De programmering van NAXTstage is voor de maand oktober een samenwerking met de mensen van SMETT, die met het sluiten van Het Front nu geen podium meer hebben.