Afrikaanse klanken met de Zita Swoon Group

Zangeres Awa Démé brengt de Afrikaanse sfeer goed over op het publiek in Atak

Frans de Kerf. ,

Op 25 oktober stond de kunstzinnige Zita Swoon Group op de planken van Atak. Reden genoeg voor een bezoekje aan het Enschedese poppodium. Bekijk hier het fotoverslag van deze avond.

De Zita Swoon Group komt op het podium over als een eenheid in klank en gevoel voor muziek. De oudbassist van dEUS heeft een groep muzikanten om zich heen verzameld die in Zita Swoon volkomen tot hun recht komen. Met name de zangeres Awa Démé en balofonist Mamadou Diabeté Kibié, beiden afkomstig uit Burkina Faso in West Afrika, zorgen nadrukkelijk voor een Afrikaanse sfeer en geluid.

Verder was er op deze gering bezochte avond in Atak weinig wisselwerking tussen artiest en publiek. Dit kan liggen aan het feit dat het publiek weinig of niet wordt betrokken bij het gebeuren op het podium. Als publiek kregen we de indruk dat Sita Zwoon meer voor zichzelf dan voor het publiek aan het spelen was. Bij de meer up-tempo nummers komt de band echter meer tot zijn recht.

De korte uitleg van Stef Camil Carlens bij ieder nummer is begrijpelijk, maar dit in combinatie met de veelvuldige gitaarwisselingen wordt het tempo uit het optreden gehaald, wat jammer is. Kortom de Zita Swoon Group moet je eigenlijk een keer ervaren, maar één keer is voor mij genoeg. Een goed, maar weinig inspirerend optreden.