Burgerpop 10 2012: Nieuwe, jonge bands met ervaring

The Hot Shoes, The Levee, Glasses&Mustaches en Birth of Joy brengen vroeger naar nu

Tekst: Almara Riley, Foto's: Eddy Dibbink ,

Terwijl buiten de hemel openscheurt en je het liefst met een warm drankje op de bank zit, kiezen we voor ijskoud bier en een schemerige concertzaal. Zullen de bands van vanavond ons de buitenwereld doen vergeten?

The Hot Shoes

Met pas vier optredens achter hun kiezen sinds hun oprichting in november 2011, trappen The Hot Shoes de avond af. Je hoort wel dat sommige van de bandleden meer ervaring hebben dan de anderen.
Met lange, zeurderige uithalen die doen denken aan bands als de Sex Pistols of Toy Dolls klinkt het erg old skool punk, met een upbeat/swing tintje eraan. Jammer genoeg blijft de zang vaak op de achtergrond. Vooral bij het eerste nummer klinkt het zacht en twijfelend, maar je hoort dat er meer in zit dan eruit komt. Gelukkig is er genoeg ruimte en tijd voor verbetering, zeker gezien het korte bestaan van de band.
Met de instrumenten, en vooral het gitaarspel, zit het helemaal goed. Het klinkt volwassen, het klinkt prettig, hoewel de samenwerking beter kan. Ben benieuwd wat we in de toekomst kunnen verwachten!

Glasses & Mustaches

Ondertussen is het een stuk drukker geworden en Glasses & Mustaches hebben er duidelijk zin in. De punkrock band uit Kampen doet soms aan als Blink 182 of Zebrahead.  Ze hebben goed contact met het publiek en zijn op het podium als een vis in het water. Halverwege hun set kijkt de zanger het publiek in: “Zullen we een nieuw nummer doen? We doen een nieuw nummer. (Aan gitarist) Hoe heet dit nummer eigenlijk? … Ja, die eerste. “ Er klinkt gegrinnik uit het publiek.
Ook een cover van Weezer passeert de revue. Leuk voor de nostalgie. Invloed van andere punkrock bands is duidelijk: het komt een paar keer voor dat ik dacht dat er een cover aankwam. Blijkt het na de intro toch een eigen nummer te zijn.

The Levee

In het leven geroepen in februari eerder dit jaar, is The Levee de jongste band van de avond. Ook zij hebben een goeie connectie met het publiek en met elkaar. De zware volwassen stem van de zanger doet je denken aan Bruce Springsteen of Pearl Jam. Ook de stijl van de band is met die laatste te vergelijken. De zanger kletst soms een béétje te veel over koetjes en kalfjes op het podium, maar dat kan aan mij liggen. De geniale solo’s maken dat trouwens helemaal goed.

Birth of Joy

De meeste mensen zijn al weg, wat erg jammer is, want de orgelgeluiden die de toetsenist uit zijn synthesizer perst zijn gaaf. Omdat Birth of Joy al eerder bij Praamstra Live voorproefjes gaf, was het vreemd dat het zo rustig in de zaal was.
Wat stijl betreft doen ze soms aan DeWolff denken. Je kunt merken dat deze jongens goed op elkaar zijn ingespeeld. Drummer is erg goed, wordt me meerdere keren toegeroepen door één van de bardames. Ik deel die mening! Ook klinkt het af en toe alsof ze The Doors proberen na te doen, not that that’s a bad thing.

Quieter and quieter. Om de een of andere reden werd het na de 2e band steeds leger in de zaal. Jammer, jammer, jammer! Birth of Joy was namelijk erg leuk. Samen met Glasses & Mustaches de top twee van de avond. Zeker niets ten nadele van The Levee en The Hot Shoes, maar deze twee sprongen er echt uit. Qua samenwerking, kwaliteit en persoonlijke voorkeur.

Links: