Podium WILLIE hoopt weinig concessies te doen

Tijdelijke programmastop maakt organisatie sterker dan ooit, ondanks onzekere toekomst

Interview door: Justin Doornekamp / Foto: Eddy Dibbink ,

Begin april laste de organisatie van WILLIE een programmastop in om na te denken over het voortbestaan van het podium in Deventer. De gemeente heeft grootse plannen voor het Havengebied in de Overijsselse stad, maar of WILLIE daarin een rol speelt is nog de vraag. Op zondag 13 mei gaan de deuren weer open voor het publiek, tot minstens eind juni. De organisatie laat zich in deze onzekere periode niet ontmoedigen.

Zes jaar geleden ontstond het idee om het Deventer Havenkwartier helemaal plat te gooien, zodat er meer woongelegenheid gecreëerd kon worden. Om het gebied aantrekkelijk te maken voor projectontwikkelaars en de toekomstige bewoners bood de gemeente tijdelijk onderdak aan creatieve bedrijven. Anno 2012 is het Havenkwartier uitgegroeid tot een culturele broedplaats die, en in het geval van WILLIE letterlijk, een podium biedt voor kunstenaars en bands. Sloopplannen van de gemeente veranderden al snel in ideeën om het Havenkwartier verder te ontwikkelen, maar daarmee zijn de creatieve ondernemingen die er zitten nog niet gered. Gebiedsontwikkelingen brengen namelijk kosten met zich mee, die doorberekend gaan worden aan deze kleine bedrijven.

"Het zal moeilijk zijn om de lastenverzwaring op te brengen, vertelt Harco Rutgers, medeoprichter van Podium WILLIE. "De vaste lasten gaan straks omhoog waardoor WILLIE, dat volledig draait op vrijwilligers en een programma biedt dat vaak aan de experimentele kant is, in een lastige situatie terechtkomt."

Signaalfunctie

In april van dit jaar besluit de organisatie van WILLIE een programmastop in te lassen om zich te beraden op de toekomst. "De stop was noodzakelijk," zegt Rutgers. "Iedere vrijwilliger hier heeft een eigen agenda, waardoor er geen ruimte is om zowel een programma draaiende te houden alsook financiële oplossingen te zoeken voor de extra vaste lasten."
Met de programmastop wil de onderneming ook een punt maken: "Voorheen organiseerden we enkel sporadisch evenementen, terwijl we nu iedere vrijdag en zondag een programma aanbieden. Bezoekers realiseren zich echter niet meer hoe het podium organisatorisch in elkaar zit. Dat hoeft ook niet, maar het gevolg is dat mensen zich er niet van bewust zijn dat we ook zo weer weg kunnen zijn. In die zin heeft de programmastop zeker een signaalfunctie gehad, naast dat we organisatorisch veel hebben geleerd."
Waar het programma voorheen nog werd opgesteld vanuit gevoel en bevlogenheid, wordt er nu verder gekeken, aldus Rutgers. "Ik schrijf nu alles uit om afspraken zwart op wit te hebben. Dat verheldert heel veel over wat je eigenlijk als podium wilt bereiken. Ik weet tevens welke kennis en inzet er nog meer te halen valt uit de barmedewerkers, wat ervoor heeft gezorgd dat we nu een volwaardig PR-team hebben. Iedereen deed wat hij moest doen, maar niet op de meest effectieve manier. Inmiddels zijn taken overdraagbaar door de komst van draaiboeken."

Geen concessies

De consequenties van de korte pauze zijn nog wel te overzien, vindt Rutgers. Het bedrijf loopt weliswaar inkomsten mis, maar kan zich dit nog veroorloven omdat de lasten nog zeer laag zijn. "De inkomsten gaan direct terug in het programma. Op het moment dat je niets organiseert, heb je die inkomsten in principe ook niet nodig."
Na de stop wordt dat echter een ander verhaal. Rutgers voelt een toegenomen druk om de hogere lasten af te kunnen lossen, zonder veel concessies te willen doen in het programma. WILLIE heeft in het verleden de nodige experimentele concerten en kunstprojecten georganiseerd waar niet direct een groot publiek voor is. De onderneming wil dit soort avonden echter blijven organiseren, temeer omdat je volgens Rutgers met veertig man net zo veel plezier kunt hebben als op een uitverkocht feest met 350 bezoekers.
De sleutel tot het succes van zo’n avond ligt volgens hem vooral in het mengen van doelgroepen. "Doordat er veel verschillende doelgroepen op afkomen, zie je dat het bij WILLIE vaak drukker is dan op soortgelijke avonden ergens in de binnenstad van Deventer. We proberen in het programma meerdere subculturen aan te spreken."

Toekomst

Hoewel het einde van de programmastop nadert, is er nog veel onduidelijkheid over het voortbestaan van WILLIE. Er ligt nog geen definitief plan op tafel, mede doordat de gemeente nog geen huurprijs voor het pand heeft vastgesteld. Rutgers is dan ook terughoudend wanneer hij zijn visie over de toekomst bespreekt. "Ik kan moeilijk inschatten wat de komende maanden zullen brengen. Ik denk overigens niet dat WILLIE er op een gegeven moment niet meer is. Het team zal altijd nieuwe manieren zoeken om evenementen te organiseren op andere locaties. De voorkeur blijft echter sterk bij het Havenkwartier, omdat we allemaal in de buurt werken en we hier een publieksruimte hebben opgebouwd die een toegevoegde waarde levert aan het gebied. Het probleem is dat de gemeente zich dat laatste niet ten volle realiseert. We willen meer waardering voor wat wij hier opzetten."

Wat de toekomst ook brengt, de deuren van WILLIE zullen tussen half mei en eind juni in ieder geval open blijven. In deze periode worden er onder meer netwerkavonden en tentoonstellingen georganiseerd. Thema van de heropening op zondag 13 mei is ‘een goed begin is het halve werk’, waarbij kunstenaars halve werken presenteren. Het muziekprogramma is op het moment van schrijven nog niet bevestigd.

Mocht WILLIE onverhoopt toch sluiten na juni dan belooft Rutgers nog één ding: "Op het moment dat we moeten vertrekken uit het Havenkwartier, dan kan ik mij voorstellen dat we nog even flink uitpakken. We zullen met een knal eindigen."

Update: Inmiddels heeft de organisatie van WILLIE bekend gemaakt dat ze na juni 2012 stoppen in het Havenkwartier. Lees hun bekendmaking hier.