Kickstart Metropool met vier veelbelovende bands

Een rustige start, energiek midden en een hardrock einde

Willem Stolk ,

Metropool maakt onder de noemer Kickstart ruim baan voor aanstormend, regionaal talent in alle genres die de popmuziek rijk is. Ze bieden een professioneel podium inclusief licht, PA en backline. Verder digitale opnames op meerdere sporen en feedback van de programmeurs en ondersteuning bij de promotie van de show. Minimaal drie verschillende bands op een avond. En komen er genoeg bezoekers, dan krijgen de bands een vergoeding. Deze editie van Kickstart stonden Devon Pax, Glasses & Mustaches, Radio Days en Lick op het podium.

Als eerste begint Devon Pax met zijn band inclusief twee achtergrondzangeressen. Devon is een R&B zanger en zingt steeds meer nummers van eigen hand, vanavond 4 van de 8. Hij vertelt na de show dat de band telkens een andere samenstelling kent, maar dat was aan het optreden niet te merken. Leuke, goed in het gehoor liggende popnummers, een band met plezier en synergie. En een heel enthousiast publiek, die duidelijk voor een groot deel voor Devon kwamen.

De volgende band is Glasses & Mustaches met hun heel erg energieke punkrock. De zanger, Adrian Delange is moeilijk te volgen, fysiek dan. Hij springt van links naar rechts en zingt en speelt ondertussen gitaar. Ze stonden in hun korte bestaan al op verscheidene podia, kwamen als winnaar uit de bus van dé bandwedstrijd van Overijssel (KCO's De Doorbraak), speelden op Eurosonic 2012 en wisten een plek op Bevrijdingsfestival Zwolle 2012 te bemachtigen. Op 3 maart introduceerde Glasses & Mustaches hun debuut EP, om ook dit jaar weer zo veel mogelijk snorrenzieltjes voor zich te winnen. Een band met catchy songs, sterke hooks en een doordachte sound, geserveerd met een bak energie en een zelfverzekerde live show.

Als derde is de beurt aan Radio Days. Radio Days is opgericht door een aantal jongens uit Twente. De band heeft een voorliefde voor alternatieve en melodische rockmuziek. Klinkt als: Oasis meets Foo Fighters, met een zomers en experimenteel vleugje. In oktober 2011 werd de eerste EP gereleased waar het nummer “Me and Jack” tot single werd uitgeroepen. Vanaf begin 2012 treden ze ook live op podia op.  Het optreden in Metropool wordt gekenmerkt door een moeizame start doordat de techniek niet meewerkt. De vijf mannen herstellen zich goed en de tweede helft van hun set klinkt al beter. Maar ze moeten duidelijk meer ervaring op het podium op doen, ook om de muziek beter uit de verf te laten komen.

Lick sluit deze avond af. Deze rockband uit Deventer is geïnspireerd door Guns 'n Roses, AC/DC en Aerosmith. In oktober 2010 brachten ze hun EP, single ("Bad as luck") en videoclip uit in een uitverkocht Burgerweeshuis. Ze creëeren een volle, authentieke sound: rauwe gitaarlicks, beukende drums en bas. Met niet op de laatste plaats een zanger die duidelijk heeft gekeken en geluisterd naar zijn voorbeelden, maar met een geheel eigen inbreng en zuivere zang over een groot bereik  beschikt.

Met vier bands een volle avond, waaruit overduidelijk blijkt dat de regio genoeg talenten bezit.