Synthpop in het Burgerweeshuis

Noordelijk trio brengt energieke show

Tekst: Dimitri de Groot / Foto's: Jelmer Grebben ,

Voor bands met een kenmerkend new wave geluid moest je afgelopen donderdagavond in Deventer in zijn. Maar liefst drie talentvolle formaties uit de noordelijke provincies maken een tour door Nederland en bezoeken daarbij ook het Burgerweeshuis: I Kissed Charles, Pioneers of Love en A Silent Express. Een rondleiding door hedendaagse synthpop.

De avond wordt geopend met I Kissed Charles. De groep rond zangeres Charlot Henzen (zang, synths) is afkomstig uit het Drentse Meppel. De band bestaat verder uit Bas Allein Richir (drums), Sjoerd van Reewijk (synths, samples), Franky Hospers (gitaar) en Martin Beusker (synth, bas). Het talentvolle vijftal stond al eens op Noorderslag, kreeg één minuut speeltijd bij De Wereld Draait Door, en was Serious Talent bij 3fm.
Het podium is gevuld met synthesizers, waarbij drie van de vijf muzikanten achter de toetsen staan. Een vreemd gezicht: meer een beeld zoals je dat bij Kraftwerk verwacht. Met haar krachtige stem weet Henzen te overtuigen. Ze probeert haar enthousiasme, wat voornamelijk voortkomt uit de vrolijke nummers, over te brengen op het publiek. Deels slaagt zij in haar missie.

Na deze kwaliteitsrijke opwarmer is Pioneers of Love uit Leeuwarden aan zet. Deze Friese band bestaat al sinds 2008 en brak afgelopen jaar landelijk door met de hit ‘Walhalla’. De groep wordt gevormd door Jeroen Grendelman (zang, gitaar), Freek van der Heide (gitaar, keyboard), Cesar Eisma (bas) en Jelmer Terwal (drums).
Een brok energie gecombineerd met sfeerrijke invloeden, zo laat Pioneers of Love zich het best omschrijven: een geheel dat goed in elkaar zit met mooie, originele tracks. Wat volgt is veel werk van het debuutalbum ‘Contact’, met daarbij de hit ‘Walhalla’ en het relatief ingetogen ‘Arrest me now’. Ook bij de Leeuwarder formatie zijn de new wave invloeden duidelijk aanwezig. Zanger Grendelman varieert met ‘We found love’, een cover van Rhianna. Geheel op eigen wijze wordt dit nummer vertolkt door de Friezen, als een prachtige plaat zo teruggehaald uit de jaren tachtig met een rauw synthesizer geluid.
 

De avond wordt afgesloten met een optreden van A Silent Express, de winnaar van de grote prijs van Nederland (publieksprijs) 2007. Het viertal uit Heerenveen bestaat uit Rik Annema (zang, gitaar), Dirk Sander Kooistra (bas), Henk Jan Kooistra (synth) en Sanne Meems (drums).
Energiek en vol power klinkt één van de hits, ‘I never saw this coming’. Zanger Annema, duidelijk het boegbeeld van de groep, zorgt voor de interactie met het publiek. De Heerenveense band combineert hedendaagse pop met een sound van bands uit het verleden zoals Duran Duran en Simple Minds. Sinds de oprichting in 2005 heeft het kwartet al drie albums gemaakt; het geheel oogt derhalve ook als een geoliede machine die al jaren in deze vaste samenstelling acteert. De nieuwe single ‘Feel the energy’ volgt, ook weer een volwassen plaat. Afsluiter van A Silent Express is de hit ‘Will I be around’.

De mooie donderdagavond heeft drie leuke optredens voortgebracht, waarin duidelijk wordt dat synthpop deze generatie ook wel weer zal overleven.

Meer foto's op de site van het Burgerweeshuis.