‘Video Virus’ verspreidt zich over Oost-Nederland

Talentvolle muzikanten in online battle

In Oost-Nederland vindt op dit moment een online videobattle plaats. De reden hiervan is het project ‘Video Virus’, georganiseerd door Powered By New Arts. Zij zijn op zoek naar de beste videoclip van Gelderland en Overijssel. 3voor12 Overijssel sprak drie deelnemers: Liloe, De Nieuwe Stempel en Phunxz.

Video Virus wordt georganiseerd in zes steden: Zwolle, Enschede, Deventer, Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. Per stad zijn vier deelnemers geselecteerd om aan het project mee te werken. Zij hebben workshops gevolgd en samen met professionals een videoclip opgenomen. In elke stad strijden de vier deelnemers om de meeste stemmen voor hun clip.

Vanuit Deventer doet De Nieuwe Stempel mee aan Video Virus. Deze uit Raalte afkomstige band maakt hiphop, gecombineerd met funk, rock en pop. Afgelopen jaar presenteerden zij hun eerste EP, in navolging van een coachingstraject bij Het Burgerweeshuis. Dit project is een mooie mogelijkheid om hun muziek te promoten. "De auditieronde was meteen ons eerste akoestische optreden. Tijdens de auditie hebben we voor een rustig nummer (‘De Richting’) gekozen, waarmee ze werden geselecteerd. Voor de videoclip hebben we gekozen voor het nummer ‘Doendenkers’. Dit nummer is ook onze single is en leek ons het meest pakkend voor een videoclip." De finalisten kregen een mogelijkheid om een workshop te volgen. De band heeft gekozen voor een workshop van Pete Philly. "We konden alle vragen die we hadden aan hem stellen. Daarnaast gaf hij nuttige informatie over de muziekindustrie en gaf op- en aanmerkingen over onze muziek." De winnaar van Video Virus wint een professionele videocamera, waarmee meer videoclips gemaakt kunnen worden. Zijn videoclips volgens de band een belangrijk onderdeel van het succes? "We denken van wel. Je kunt hiermee een beeld schetsen bij de muziek die je speelt, waardoor het voor je fans meer gaat leven. En voor de mensen die de muziek niet kennen is het wel gelijk een duidelijk compleet plaatje van wat je met je band brengt."

Een andere deelnemer uit Deventer is Phunxz. Deze rapper uit zijn ontevredenheid over de maatschappij in hiphop en poëzie/spoken words. Het maken van een videoclip was voor hem niet de enige reden om aan dit project mee te doen. "Als artiest ben ik altijd op zoek geweest naar de zakelijke kennis van het artiest zijn. Muziek maak je vanuit passie, maar er komt ook een heleboel andere kennis bij kijken. Dit vind je wel op internet, maar ook door veel contact te leggen met mensen die het allemaal al hebben meegemaakt. Deze route vind ik zelf erg interessant." Voor het maken van de video, heeft Phunxz gekozen voor het nummer ‘Eigen Pad’. Vooraf dacht hij dat Video Virus een hiphopcompetitie was. Hij wilde deze ruimte benutten om zijn visie en beleving over hiphop te geven. Met het nummer geeft hij aan dat hij zijn eigen pad wil blijven bewandelen, in plaats van volledig toe te geven aan de hiphopscene en de marketing eromheen. Met de clip wil hij vooral Deventer laten zien. "Ik kom oorspronkelijk niet uit Deventer, maar heb hier nu wel mijn drijfveer gevonden in de muziek, feesten en vrienden.  Dit is mijn manier om Deventer te bedanken daarvoor. Daarnaast wil ik ook altijd wat creatiefs uitbeelden in een clip. Dat is de reden dat we met een model (Crisilde van den Assum) en blacklight verf hebben gewerkt." Samen met De Nieuwe Stempel heeft Phunxz een workshop met Pete Philly gevolgd. "De beste tip die ik kreeg was: Het maakt niemand uit of je nou stopt met muziek of niet, dat zegt je hoofd alleen maar tegen je. Klinkt misschien raar, maar hierdoor kan ik nu wel meer relaxt te werk gaan. Muziek is het middel dat je hebt om jouw ervaringen te delen. Ervaringen komen niet met haast, maar juist de tijd zorgt ervoor dat je die ervaring beseft. Daarom maak ik muziek, dus haast is nergens voor nodig."

Liloe is een singer-songwriter uit Enschede en maakt naar eigen zeggen ‘droomrock’. Zowel alleen als met haar band vertelt ze haar verhalen aan de wereld. Haar reden om met het project Video Virus mee te doen, was het maken van professioneel promomateriaal. Op dit moment is Liloe bezig met de opnames van haar EP, waar het gekozen nummer ‘Color Of Time’ ook op verschijnt. Het nummer is ontstaan toen ze vorig jaar een gele muts kocht. "Ik werd zo vrolijk van die kleur dat me dat inspiratie gaf toen ik mijn gitaar pakte. Geel is een zonnige en vrolijke kleur, maar ook de kleur van angst. Het liedje ‘Yellow’ van Coldplay gaat bijvoorbeeld wel over angst. Het was voor mij een uitdaging om dit thema te verwerken in een nummer, maar wel met mijn eigen boodschap erin. Geef de dag de kleur die je wilt, zodat je er alles uithaalt wat erin zit!" Van dit nummer heeft Liloe tijdens haar auditie een akoestische versie gespeeld. De klik met de crew was er meteen, waardoor ze na haar toelating op één lijn zaten voor het maken van de clip. Op de vraag waarom ze dit nummer en de bijbehorende videoclip heeft gekozen, antwoordt ze: "Dit nummer weerspiegelt wie ik als persoon ben en vooral bij dit liedje kreeg ik veel beelden in mijn hoofd. De sfeer dat het liedje uitstraalt is dynamiek, kleur en optimisme. We wilden de clip eigenlijk eindigen met een poedergevecht zoals ze die in India ook kennen tijdens het Holy feest, alleen was het gekleurde poeder wat we besteld hadden niet op tijd binnen. Daarom hebben we het poeder vervangen door confetti."

Stemmen op de videoclips

De videoclips van alle deelnemers zijn te bekijken op de website van Video Virus. Tot 19 januari kun je stemmen op je favoriete clip. Op deze datum zijn de stedelijke finales in Zwolle, Enschede, Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. De finale van Deventer is op 21 januari. De deelnemer met de meeste stemmen per stad stroomt door naar de regionale finale op 3 februari in Het Burgerweeshuis, Deventer.