Offensieftalenten vertellen…

Ontmoet Overijsselse talent door dit verzamelinterview

Tekst: Daisy Oosterbaan / Foto's: Marieke Waalwijk. ,

Het is alweer een jaar geleden dat in Poppodium Atak een concept lanceerde waarbij bands zelf hen tickets voor hun optreden moeten verkopen en zelf de promotie doen. Op 24 september was het tijd voor het Herfstoffensief en in dit artikel leer je de bands beter kennen en geven zij hun mening over de Overijsselse muziekscene.

Ontmoet Overijsselse talent door dit verzamelinterview

Op de woensdag voor het Offensief kwam het bericht binnen bij de organisatie dat Judy & The Crackheads helaas had moeten cancellen. Er werd vervanging gevonden in de act ‘I’m A Fine Pilot ft. Gewoon Martijn’. De prijzen voor het binnenhalen van de meeste mensen gingen deze avond naar One Page en naar de vervangende act, een behoorlijke prestatie voor een kaartverkoop die slechts drie dagen liep. Voor de bands moesten optreden heeft 3VOOR12/Overijssel alle bands even gesproken.

The Valvetronix
“Wij zijn the Valvetronix, bestaande uit Rutger Smit (bas), Jasper Manuel (drums), Bram van Uum (gitaar) en Mart Nijen Es (zang/gitaar). We spelen voornamelijk rock met veel melodische afwisseling en ritmische patronen. Dit is omdat er drie drummers in de band zitten, zowel Bram als Mart als Jasper drummen. Inspiratie hebben we gevonden in bands als Foo Fighters en Taking Back Sunday. Het Offensief in Atak is een goed initiatief. Als nieuwe band kun je op deze manier professioneel laten zien wat je kan. Doordat bands zelf de kaarten verkopen, is het mogelijk om meer naamsbekendheid te krijgen. Als we kijken naar bands in onze omgeving dan zijn Stefany June, Striking Justice en The Road Home wel onze favorieten. Bij Stefany June zijn we persoonlijk betrokken, omdat er meerdere vrienden van ons in die band spelen. Bovendien heeft de band veel positieve energie en toffe songs. Striking Justice waarderen we ook om hun goede songs, bovendien zijn het ook goede gasten. The Road Home heeft een unieke frontman, dit in combinatie met de nummers, maakt hun ook één van onze favorieten.”

“Hoogtepunt in onze geschiedenis is het optreden in café de Stier in Eibergen. Er was een te gekke sfeer en het was ontzettend druk. Veel mensen die wij niet kenden, maar wel echt naar onze muziek luisterden en dit ook enorm waardeerden. Een hele mooie ervaring! Door zulke shows blijf je bezig. We blijven nu vooral veel spelen, onze EP komt binnenkort uit en we blijven schrijven. Door een goede attitude te hebben, flexibel te zijn en ontzettend veel oefenen kom je het meest ver als band. DIY (Do It Yourself) is ook altijd een goede manier.”

I’m a Fine Pilot ft. Gewoon Martijn
“Wij zijn Rico en Martijn. In principe doen wij hetzelfde: singer-songwriter cover artiesten. Martijn heeft ook nog eigen nummers. Het Offensief is voor de bands de gelegenheid om zich te presenteren op een groot podium voor een groot publiek. Het is een mooie opstap voor beginnende bands. Omdat je als band verantwoordelijk bent voor de kaartverkoop, merk je opeens hoe belangrijk promotie is. Er is veel talent in Overijssel, de beste kiezen is moeilijk. We noemen toch even een aantal namen, namelijk Striking Justice, My Propane en Stefany June. Verder willen we even een plekje creeëren: ………………. Dit zodat iedere Overijsselse band hier nog haar naam kan noteren. Hoogtepunt is dit Offensief, we hebben last minute moeten invallen en we hebben nog aardig wat kaarten verkocht! Bovendien is dit ook de eerste keer dat we gepland samen op het podium staan. De toekomstplannen zijn voor I’m A Fine Pilot eerst eens een tweetal voorprogramma’s. Op 21 oktober in het voorprogramma van Brian Christopher bij café de Buren en op 17 november in het voorprogramma van Try This in Metropool. Ons motto is: Niet nadenken, gewoon doen. Wel met passie. Of cassis natuurlijk.”

Necessary Nature
“Wij creeëren dikke experimentele rock met funk in de headliner. Onze naam is Necessary Nature. Het Offensief is een mooie mogelijkheid om de kunsten van andere bands te ervaren, de zonnige dag van vandaag vult het Herfstoffensief mooi aan! We hebben wel een aantal favorieten in Overijssel qua bands rondlopen. De eerste is Reeb. Lekker ouwehoeren en er een mooi feest van maken. Kwalitatief gezien geen topper, maar er is wel heel veel sfeer, wat ook een talent is. Verder vinden we Striking Justice ook vet. Ander genre dan wat we zelf doen, maar lekker strak. Bovendien hebben we ook veel respect voor de USA tour die zij hebben gedaan. Ook willen we even stilstaan bij Judy & The Crackheads. Ze maken ware kunst, het is fucking goed! Zonde dat zij vanavond af hebben moeten zeggen.”

“Hoogtepunt was voor ons de EP release die we hebben gedaan in De Nul, in Hengelo. We hebben er lang aan gewerkt, veel liefde ingestoken en uiteindelijk was het een mooie avond met een fantastisch publiek. Concrete toekomstplannen, die zijn er nog niet. Laten we eerst eens de aarde onder handen nemen, haha. We zijn slechts pixels op een aardescherm, dus het belangrijkste is om te genieten van muziek maken en je eigen ding te doen!”

Maggie’s Bookshop
“Maggie’s Bookshop is een rapcore band uit Hengelo. De band bestaat uit vijf muzikanten en we zijn nu ruim een jaar bezig met optreden, wat erg goed bevalt! Men kan een energiek en dynamisch optreden verwachten. Dit doen we door zowel harde metal invloeden als rustige melodieuze invloeden. Grown Cold, Chiraw en As Empires Fall zijn bands met een fijne groove. Zij weten ook altijd een goede sfeer op het podium te zetten. Daarom vinden we die bands wel heel tof eigenlijk. Het Offensief is een leuk initiatief. Doordat de bands zelf de verkoop van de kaarten moeten doen, alsmede de promotie, krijg je een avond waar veel energie in is gestoken en dat is goed!”

“We hebben al meerdere hoogtepunten mogen mee maken als band. Het Xnoizz Flevo Festival was er zo één. Het bezoekersaantal was ruim 10.000 in totaal en de tent waarin wij speelden, was ook gewoon echt goed gevuld. Het winnen van de Grote Prijs van Twenterand was ook mooi. Daardoor konden we op Geuzenpop optreden. We hebben sowieso veel gespeeld het afgelopen jaar, door het uitbrengen van de nieuwe single willen we nu ook graag buiten Twente gaan treden. Wat belangrijk is voor een band is om altijd hard te blijven werken. Ook als het even tegenzit. Bovendien moet je als band niet te snel tevreden zijn en kritische blijven, zowel naar jezelf als naar de andere bandleden. Behalve dat is genieten en plezier hebben in dat wat je doet ook heel belangrijk.”

One Page
“Wij zijn One Page, een band van vier man sterk uit Enschede en directe omgeving. Onze muziek varieert van blues tot punkrock met een toevoeging van enkele ballads. Het Offensief is een geweldige avond. Buiten het feit om dat we het publiek onze muziek kunnen laten horen, is het ook een ervaring om dit proces te ervaren. Ervaring is belangrijk om je doel te kunnen bereiken. Bands die dat goed doen volgens ons zijn Striking Justice en Deadbeat. Zij zijn best ver gekomen en zijn eigenzinnig qua muziek. Dat is voor ons stimulerend. We zullen ook ons best doen om plezier te blijven hebben in wat we doen, dat staat namelijk op de eerste plaats. Bovendien willen we ook graag mensen inspireren met onze muziek, dus we willen ook veel spelen. We blijven onszelf, omdat we zien hoe dat uitwerkt voor andere bands en je op die wijze kan bereiken wat je wil. “