Are You A Lion: "We leefden een soort monnikenbestaan"

18 november presenteert AYAL hun debuutalbum in Het Burgerweeshuis

Tekst: Joannie Kooyman ,

Are You A Lion is alweer een tijdje bezig om Nederland te veroveren. Met een drukke Popronde achter de rug, presenteert de indierock-band op 18 november hun eerste cd in Het Burgerweeshuis. Een mooie aanleiding om de jongens eens aan de tand te voelen.

18 november presenteert AYAL hun debuutalbum in Het Burgerweeshuis


Are You A Lion is alweer een tijdje bezig om Nederland te veroveren. Met een drukke Popronde achter de rug, presenteert de indierock-band op 18 november hun eerste cd in Het Burgerweeshuis. Een mooie aanleiding om de jongens eens aan de tand te voelen.


Volgens jullie lijst met optredens hebben jullie een druk jaar achter de rug met de start op Eurosonic in januari. Hoe is de rest van het jaar verlopen?

"Naast her en der wat losse optredens op festivalletjes en een voorprogramma voor de Morning Benders in Tivoli Utrecht, zijn we voornamelijk bezig geweest met het schrijven van nieuwe muziek. Afgelopen zomer zijn we met de opnames  begonnen voor ons debuut album. Vervolgens kwam de Popronde en onlangs hebben we ook twee keer het voorprogramma verzorgd voor Saybia, in het Patronaat te Haarlem en Metropool Hengelo. Beide waren uitverkochte shows en geweldig mooi om te doen."

Tijdens de Popronde waren jullie een van de meeste geboekte bands. Hoe was het om aan de Popronde mee te doen? En welk optreden is jullie het meest bijgebleven?
"Dat was een fantastische ervaring. Op de meeste plekken waar we speelden was de opkomst goed en de reacties achteraf ook. Naast een flinke pot speelervaring heeft het ons qua promotie ook zeker wel wat opgeleverd. Wat ons het meest is bijgebleven is het optreden in Deventer, in de Elegast. Daar hebben we erg fijn gespeeld en het was afgeladen vol."

Op 18 november presenteren jullie je cd in Het Burgerweeshuis. Wat voor album is het geworden?
"Een melodieuze gitaarplaat met 12 liedjes met geluiden uit zowel de wat oudere Amerikaanse muziek als de wat modernere indie/alternatieve hoek."

Hoe verliep het proces van schrijven, opnemen en produceren?
"Het gros van de liedjes schrijven we samen al jammend in de oefenruimte, waar we altijd alles opnemen. Zo nu en dan zit er een drumritme, baslijntje of gitaarriffje tussen die blijft hangen en wat de basis vormt voor een nieuw nummer. De zangpartijen worden er in eerste instantie door onze zanger Tije als “gibberish” overheen gezongen om wat zanglijnen en catchphrases te vormen, waarna hij er thuis mee aan de slag gaat en de melodieen en teksten wat concreter gaat invullen. Af en toe gebeurt het ook dat hij al met een basis van een liedje de oefenruimte in komt waarna wij met z’n allen als band daar een invulling aangeven. Het is voornamelijk een groepsproces bij ons.
Het album hebben we geheel zelf opgenomen in ons oefenhok in Luttenberg. Wat de opnames betreft zijn de basistracks  grotendeels live ingespeeld en hebben zo’n 3 weekenden in beslag opgenomen. De zangpartijen, extra gitaar stukken en overige dingetjes hebben we in de weken daarna toegevoegd. Vervolgens hebben we de plaat ook zelf afgemixt, wat behoorlijk wat tijd en moeite heeft gekost. In augustus en september leefden we wat dat aangaat een soort monnikenbestaan. Het masteren is door Darius van Helfteren gedaan in Amsterdam."

Jullie album komt uit bij Goomah Records, het platenlabel van Goomah Music. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen?
"Toen we net begonnen waren we bassistloos en om een bassist te vinden hadden we met z’n drieen (Tije, Ruben en Harald) een demo opgenomen en deze op internet gegooid. Vervolgens een aantal mensen uit de regionale muziekkringen benaderd of zij iemand voor ons wisten, waaronder Erik Delobel (programeur van Hedon). Deze had de muziek doorgespeeld naar Frank Satink van Goomah die al vrij vlot daarrna belde of we een keertje langs wilden komen. Zij stelden voor om dus onze boekingen te gaan doen en de plaat uit te brengen. In die tussentijd kregen we ook via-via de tip om Geert te benaderen aangezien hij al een tijdje gestopt was met z’n vorige band. Dus viel dit tegelijkertijd mooi op de plek. Dat we vrij snel bij Goomah terecht zijn gekomen, hebben we dus voornamelijk aan Erik te danken."

Wat zijn de plannen voor het komende jaar?
"Veel spelen en het liefst de wat mooiere zalen in het land bij langs gaan. En uiteraard weer volop bezig met nieuw materiaal."


Kaarten voor de cd-presentatie zijn te verkrijgen bij Het Burgerweeshuis. De Overijsselse band The Kings of Oblivion verzorgen het voorprogramma. Het debuutalbum van Are You A Lion ligt vanaf 21 november in de winkels.