Vrolijk en dromerig Bevrijdingsfestival Overijssel

BFO 2011: rustig begin, dansbaar einde

Tekst: Marleen de Roo / Foto's: Anke Olthof en Yvonne Rakhorst ,

Bevrijdingsfestival Overijssel is al jaren een van de populairste bevrijdingsfestivals van ons land. Dit jaar brengt het festival vooral een zwoele, dromerige en melodieuze sound.

BFO 2011: rustig begin, dansbaar einde

Voor het grote podium zit een oudere vrouw op een stoeltje met een oranje zonneklep op. Op het podium zingt Danny de Munk Nederlandstalige nummers, begeleid door het Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. De senioren glimlachen terwijl Danny de laatste noten prachtig raakt. Een rustig begin van het Bevrijdingsfestival Overijssel.

Het publiek is moeilijk wakker te krijgen, terwijl de een naar andere acts de podia betreedt. Op het hoofdpodium staan inmiddels de altijd vrolijke Handsome Poets, maar zelfs zij hebben moeite om aandacht te krijgen van het luie, liggende volk. Pas als de knappe mannen hun bekende trucje gebruiken om aandacht te krijgen – iedereen laten meezingen – begint er rumoer te ontstaan. Vanaf dat moment krijgt de band meer feedback en wordt er gedanst. Tijdens de grote hit ‘Dance the War is Over’ komt het hele veld in beweging en ontstaat een massaal koor.

Bij Pop Up Animal Kids is ook niet veel beweging, behalve op het Kink FM podium. De vrolijke songs van de mannen in felgekleurde overalls, leent zich echter perfect voor een minutenlange springsessie. Deze conservatoriumband maakt krachtige en melodieuze rock die zowel gevoelig als vermakelijk zijn. Daar hebben de bezoekers in de Kink FM tent wel oren naar, want de meeste mensen lachen de band toe. Of is het uitlachen in verband met de rare kleren?

Op het hoofdpodium krijgt Destine ook gemengde reacties. De eerste tien rijen staan vol met tienermeisjes – en hier en daar een verdwaalde jongen – die al uren smachtend op de band staan te wachten. De rijen daarachter bestaan uit nieuwsgierigen, critici en een paar haters. Toch winnen de tienermeisjes het moeiteloos van de rest van het veld. De band heeft het makkelijk: een keer een knipoog, twee stappen naar voren, een hand door de haren, alles levert een oorverdovend gegil op. De band speelt zoals vanouds een strakke poppunk set. Weinig vernieuwend, maar voor de doelgroep vast goed genoeg.

Meer dan goed genoeg zijn The Medics die de Kink FM tent komen verblijden. Volgens de website van de heren “uw eerste hulp bij lusteloosheid en andere uitputtingsverschijnselen.” Dat komt goed uit op deze warme, slome lentedag. De dansbare, melodieuze songs verwarmen de tent – en het publiek - met gemak.

Gabriel Rios heeft weinig moeite om harten te verwarmen. Niet alleen door zijn knappe kop, maar ook door zijn prachtige spel en zangstem. Het veld voor de Abbott Theater is goed gevuld met enthousiaste liefhebbers. Hoewel een grote groep alleen voor de hit ‘Broad Day Light’ komt, blijft bijna iedereen staan nadat Gabriel deze al in het begin van zijn show speelt. Zijn nieuwe hits zijn minder soulvol dan het eerste album, maar de indienummers met jazzinvloeden staan als een huis en nog even dansbaar als het oude materiaal. De meisjes dansen zwierig in hun bloemetjesjurken en de mannen tikken ritmisch met hun voeten. Gabriel Rios weet het zonnetje wel naar Zwolle te brengen.

Dazzled Kid komt te laat, maar gelukkig zijn de popnummers het wachten waard. Terwijl het grote veld voor de helft gevuld is – etenstijd – neemt Dazzled Kid bezit van de mensen die er nog wel zijn. Zijn gevoelige liedjes zijn een lust voor het gehoor en de band speelt sterk. Toch leent de muziek zich niet goed voor het grote podium. De veelal intieme en rustige nummers zouden beter tot zijn recht komen in een kleine zaal, zoals tijdens de tour van de heer Bomhof.

Hetzelfde geldt voor Jaimi Faulkner, bij zijn optreden in het Abbott Theater, is er slechts een handjevol mensen komen opdagen. Deze Australische singer-songwriter zingt liedjes die uitermate geschikt zijn voor op een warme zomeravond. Jaimi heeft wellicht de beste mannelijke zangstem vandaag op het festival en speelt prachtige akoestische songs. Helaas luisteren vandaag alleen een paar surfdudes en een groepje studenten. Wellicht is de programmering niet gunstig geweest voor de Australiër. In de Kink FM tent staat Balthazar namelijk te zwaaien met het stokje van geweldige electropop. En op het hoofdpodium staat Ilse DeLange in een glitteroutfit te schitteren. Zij weet met gemak tienduizenden mensen te laten meezingen met haar grote hits. Helaas biedt haar set weinig diversiteit, maar dat lijkt het publiek niet te deren. Ze is wellicht de grootste naam die hier vandaag mag staan en dat heeft veel mensen naar de hoofdstad getrokken. Als hoogtepunt vraagt Ilse de menigte om ‘een mooi lichtje op te steken’. Hier wordt enthousiast op gereageerd en een prachtig sfeerbeeld ontstaat.

Een andere dame die vanavond op het Bevrijdingsfestival staat is Schradinova. Janne Schra is begonnen aan een nieuw tijdperk. En wat voor tijdperk, haar dromerige jazz heeft veel mensen naar de Abbott Theater weten te lokken. Met haar loepzuivere stem weet ze makkelijk te overtuigen. Een groot gedeelte van het publiek neemt deze zomerse klanken mee als afsluiter van het festival.

Een andere groep vertrekt nog naar de Kink FM tent waar Aloe Blacc ook voor zwoele klanken zorgt. Met nummers als ‘I Need a Dollar’ en ‘Loving You Is Killing Me’ heeft hij een paar juweeltjes in huis. Daarnaast heeft hij een geweldige band meegenomen en weet hij met zijn charme menig hart te stelen. Eindelijk is het gelukt, de mensen staan enthousiast te dansen, springen en zingen. Een massale knuffelpartij maakt deze zwoele lenteavond zeer geslaagd.