Green Vibrations verhuist, identiteit blijft behouden

Interview met twee leden van de organisatie

door: Ruben Eijsink. ,

Hemelvaartsdag: De liefhebber van een gezellig kleinschalig festival weet waar die moet zijn. Dit jaar bestaat Green Vibrations tien jaar en zijn ze uitgeweken naar een grotere locatie.

Interview met twee leden van de organisatie

Sinds 2002 is er op de campus van Universiteit Twente een festival op hemelvaartsdag. Dit jaar zal dat niet anders zijn. Een volledig dagprogramma van 14:00 tot 0:00 vol met muziek en kunst is wat je net als andere jaren kan verwachten. Er zijn wel een aantal dingen veranderd. Er is een nieuwe locatie en de zolang-de-voorraad-strekt-bij-te-vullen-bierpull bestaat niet meer. Voortaan moet je na drie biertjes munten gaan neerleggen voor je verfrissing. Ach ja, er staat veel moois tegenover. Meer dan 50 bands op vier podia. Met organisatie leden Enzo (promotie) en Ron (voorzitter) had ik het over het ontstaan, het reilen en zeilen, de toekomst en de ziel van het misschien wel leukste ééndaagse festival van Enschede en omstreken. “Het gaat om dat fijne laidback gevoel dat we elk jaar hebben”.

Nog een aantal weken tot het festival, volgens Enzo ligt alles goed op schema: “Er wordt hard doorgewerkt. Met name de vergunning van dit jaar was een beetje krap. Het werd door de universiteit laat toegekend, daardoor kregen we de vergunning veel later dan anders. Het go/no go moment was drie weken terug. Waar we normaal een paar maanden hebben, hadden we nu maar een aantal weken om alles rond te krijgen. Omdat we toen de zekerheid kregen die we eerst niet hadden, een locatie en vergunning kregen, was het voor iedereen een drive om er helemaal voor te gaan. Het was een enorme opsteker om er met z’n allen hard voor te gaan werken.” Ron voegt daar aan toe: “Dan zag je ook echt dat al het voorwerk dat we hadden gedaan z’n vruchten afwerpt. We waren wel met dingen begonnen zoals een planning maken, maar als die zekerheid er is, dan merk je echt dat iedereen er in de hoogste versnelling voor wil gaan. Dat is mooi om te zien.”

Het festival is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in Twente en omstreken. “Green Vibrations is vanaf 2002 als flatfeest begonnen. Het was meteen al buiten en een volle dag met artiesten. We waren allemaal studenten die elkaar als buren wat beter wilden leren kennen. Toen heette het nog Greenfest en later Greenhouse. Na een paar jaar is het definitief Green Vibrations geworden. Het was vooral vanuit de buurt Witbreuksweg Groen, om met de buurtbewoners langs de deuren te gaan. Later is het groter getrokken, mensen uit de stad gingen helpen. De rest van de campus kwam ook helpen. Het is supersnel gegroeid. Het was niet van te voren de bedoeling geweest dat er mensen uit Groningen en Utrecht naar dit festival zouden komen. Om het wat financiële zekerheid te geven, is er een vereniging opgericht. Het doel van die vereniging was om activiteiten te organiseren waarvan Green Vibrations het grootste werd. Door de jaren heen is het steeds groter gegroeid naar de opzet die we nu kennen. Er is nu nog een enkeling die er vanaf het begin nog bij zit. Dit wordt mijn vierde jaar”. Aldus Enzo.

Hij vervolgt: “In 2008 was wel het moment dat de oude lichting begon af te studeren en een aantal vertrokken. Toen zijn er veel nieuwe mensen van de organisatie bijgekomen, dat was wel een soort van overgangsmoment. We hebben in de afgelopen drie jaar een grote nieuwe groep bij elkaar gekregen die druk bezig is. Elk jaar wordt die groep een stukje uitgebreid. De organisatie, natuurlijk ook vrijwilligers, bestaat uit een man of 25. We werken met veel vrijwilligers. Vorig jaar waren dat er 100, dit jaar waarschijnlijk zelfs iets meer dan 100. Zij krijgen toegang tot het festival en een t-shirt.”

Het feest dat tien jaar lang aan de Wibreuksweg (Groen) werd gehouden was niet georganiseerd om het zo groot mogelijk te laten worden. Ron: “Op de eerste editie stond er nog maar één podium, het begon sowieso met maar één plek. Het is alweer meerdere jaren zo dat er op verschillende pleintjes verschillende genres te vinden zijn. Volgens mij hebben we al heel lang een bandjesplein.” Enzo: “We kregen al vrij snel de drie podia. Een DJ podium: met voornamelijk house, techno en andere verwante genres. Een tweede podium waar allerlei bandjes optreden vanuit verschillende genres. Van ska tot metal. Het derde podium is een soort van hsiphopstage en is door de jaren heen meer live-act podium geworden. Er staan ook weleens bandjes. Daarnaast is er afgelopen jaren een lounge/chillout gedeelte. Je zit met vier podia op een zeer kleine ruimte. Dat zal op de nieuwe locatie net zo zijn. Hopelijk iets minder. De technici zijn er mee bezig om de indeling zo gunstig mogelijk te krijgen.”

Het klinkt als een succesformule en dat is het ook. Vanwaar die verhuizing? Volgens Ron was er niet veel keus: “Green Vibrations heeft nu zo’n naam dat mensen er graag heen gaan. We hadden drie opties: We stoppen ermee, we houden het voor 400 man op de oude locatie vanwege de nieuwe vergunningseisen of we zoeken naar een nieuwe locatie. Als er toch mensen op afkomen, dan wil je ze kunnen opvangen. Toen hebben we er voor gekozen om de stap te zetten naar een groter terrein.”

Aspiraties om nog groter te groeien zijn er voorlopig niet legt Ron uit: “Op dit moment doet de hele organisatie het vrijwillig. Niemand krijgt ervoor betaald. Als we groter worden gaat het dusdanig veel tijd kosten, dan kunnen we waarschijnlijk geen mensen vinden die het vrijwillig willen doen. Daarnaast is het natuurlijk leuk om een heel groot feest neer te zetten, dus het is een beetje zoeken naar waar de grenzen liggen.” Enzo licht toe: “Het festival wat wij hebben, is behoorlijk uniek. Dat horen we ook vaak. Het hele festival draait niet om winst maken. Iedereen die er staat, doet het omdat die het leuk vindt. Ron is dit jaar het drukst bezig, hij is dit jaar voorzitter van het festival, en hij krijgt ook geen euro betaald. Niemand krijgt een vergoeding, dat geldt ook voor de bands. Dat zeggen we al jaren. Wij zijn een groep die het leuk vindt om een feest te organiseren. Je mag bij ons komen optreden, maar dan moet je dat doen omdat je het leuk vindt en niet omdat je er geld voor wil krijgen. Als je kijkt naar groei en naar hoe groot je kan gaan. Er komen behoorlijk wat voorzieningen bij kijken en faciliteiten die je nodig hebt.”

De knusse bescherming van omliggende gebouwen aan de Witbreuksweg zijn op het nieuwe terrein vervangen door gras en aantal bomen. Enzo is er maar druk mee. “ Op de nieuwe locatie komen er heel wat nieuwe praktische dingen bij kijken. We hebben nu met veel meer dingen rekening te houden zoals stroomvoorziening en hekken. Alles wordt nu allemaal groter en gaat meer tijd en geld kosten. Het festival heeft wel de potentie en naam om groter te worden, zoals Geuzenpop dat ook gedaan heeft. Als je die stap maakt, wordt het meer fulltime bezigheid. Dan ben je praktisch het hele jaar ermee bezig. Dan wordt het wel iets anders dan de hobby en de vriendengroep op donderdagavond bij elkaar.”

Het leuke kleinschalige festival moet wel z’n charme blijven behouden volgens de organisators. Enzo: “Dat is eigenlijk, los van de groei, het belangrijkst. Het gevoel wanneer je op ons festival bent en het vrijblijvende dat we met z’n allen hebben en het vooral erg leuk vinden. Niks geen winst willen maken, daar gaat het om. We zijn er nu druk mee bezig om het voor dit jaar zo te behouden, voor de komende jaren is dat het uitgangspunt.”

De organisatie kan heel veel zaken in goede banen leiden, op één aspect kunnen ze natuurlijk weinig invloed uitoefenen: het weer. Het is voor de organisatie spannend hoe het dit jaar uit gaat pakken. Enzo: “We kunnen drie duizend man kwijt. Dat zijn er duizend meer dan vorig jaar. We verdienen er niets aan, de winst die we maken gaat in de pot, die we gebruiken voor de volgende editie. Het festival moet wel kostendekkend zijn. Er is wel een bepaald aantal bezoekers om break even te kunnen draaien. Dat is natuurlijk al best spannend, of je dat aantal haalt. Daarin is het weer de grootste meespelende factor. Het festival valt of staat bij het weer. Als we een regenachtige dag hebben kunnen we het bijna wel vergeten. Sinds vorig jaar hebben we de voorverkoop. Dat biedt wel zekerheid.. Dit jaar is dat beter geregeld. Je weet ook hoeveel bezoekers je sowieso al kan verwachten. Er waren vorig 1800 kaarten, daarvan waren 1100 in de voorverkoop verkocht. Die 1100 mensen komen, ook al gaat het regenen.”

De ingrediënten voor een geslaagd Green Vibrations volgens Enzo en Ron: “Als het mooi weer is. Geen narigheid. Goede optredens. Gelukkig zijn de festivalbezoekers erg relaxed. Als je ze ergens op aanspreekt, snappen ze wat daarmee bedoeld wordt. Het gaat vooral om dat fijne laidback gevoel dat we elk jaar hebben.”

Line-up:

MAIN STAGE
Kwakman » Toni Shift & Lavarock » Cultivated Beats » The Groove Collective » Boze Man » Sjekster » Batsboy » Mehrfaut » Funky S » Kikkerdril » EZ Loopaz

BAND STAGE
Microwaves » Drum n Bassie » Captain, Your Ship Is Sinking » Deacon » Deadbeat » Skunkfunk » Roots Creation » Sam Enough » Secret Handhake Club » Ons Kindje » Disasteradio

LIVE STAGE
Aruban Allstars » Kalibah » Polderboy » Twee Ons » 851 (33 Funk) » Perfecd » E-Royal » Spread-love DJ collective » Panic » Actodi en de Doffe Glitters » Beatnote & Wijsneus » Selekta Shore & Sir Fired » Zwox » weZen

CHILL OUT
Jay Rox » Southern Depot » Cityfields » KOSMOS » Magama » Breeze » Have Phön » The Astronuts

AFTERPARTY
ZowiZo » Mr. Metadata » Crime & Punishment » Jakuza » San Hojan » Mr. Caveman » Lisiduna Madhouse Brothers » Hater Haterz » Vramed » Jay Electrique
VJ

Lamri
ACTS
Mir » Onder Constructie » Tremelo Theun » Vreemd Wild