Limburgs trio op stoom

Spacerock van DeWolff in schaapskleren

Tekst: Dimitri de Groot / Foto's: Stijn van Baalen ,

Muzikale wervelwind waait in het Burgerweeshuis

Spacerock van DeWolff in schaapskleren

 

Zaterdagavond 19 maart vormt het Burgerweeshuis te Deventer het decor voor een optreden voor de psychedelische bluesrockformatie DeWolff. Ongeveer anderhalf jaar geleden hadden de Limburgers op dezelfde locatie al eens in het voorprogramma van de orgelband zZz gestaan. Nu was het de hoofdact in een uitverkochte zaal. Het jonge 'spacerock' trio bestaat uit Luka van de Poel op drums en Pablo van de Poel op gitaar en zang, aangevuld met Robin Piso op orgel. De band bracht in januari haar tweede album, getiteld 'Orchards/Lupine' uit.

Als voorprogramma lieten de heren van King Jack de poptempel al een beetje warmdraaien. Het kwartet uit Amsterdam bestaat uit zanger en bassist Boaz Kroon, gitarist Guido Bloem, toetsenist Thijs Boontjes en drummer Ferry Kunst. Geen onbekenden in de rockwereld: Kroon en Boontjes speelden nog in de band van zangeres Anouk. Stevige rock afgewisseld met aanstekelijke ballads is het eindresultaat.

In een propvol burgerweeshuis is het dan tijd voor DeWolff. Drie keurig geklede jonge mannen in overhemd met colbert betreden het podium. Eenmaal in hun rol als muzikant in actie, lijkt er geen weg meer terug en slaan werkelijk alle stoppen door. Het trio uit Geleen laat zien dat het geen eendagsvlieg is en over een indrukwekkende dosis muzikale talenten bezit. De band opent met 'Evil And The Midnight Sun' van het nieuwe album. Een bebaarde Piso laat zich helemaal gaan op de toetsen van zijn Hammond-orgel. Daarnaast zijn de vocalen van Pablo van de Poel ijzersterk. Een zeer krachtige stem wordt afgewisseld met een gevoelig en zacht stemgeluid. De drie getalenteerde muzikanten vullen elkaar perfect aan.

Dat de band zich heeft laten beïnvloeden door de klassieke giganten als Pink Floyd, Jimi Hendrix, Cream en Led Zeppelin klinkt duidelijk door in het gehele repertoire. Dit doet echter niets af aan de vaardigheden van de drie jonge musketiers. Misschien dat er qua originaliteit nog wel verbeterpunten zijn, verder is de set verzorgd en klinkt professioneel. Opzwepende nummers als 'Silver Love Machine' en 'Don't You Go Up In The Sky' zorgen ervoor dat er interactie ontstaat met het publiek. De toeschouwer wordt meegezogen in het geluid van orgel en drums. Het zweverige 'Diamonds' komt van de nieuwe plaat, waarbij Pablo van de Poel zijn tremolo vervuldig inzet. Andere tracks van het jongste album zijn 'Fever' en 'The Pistol'.

Het trio komt nog één keer terug voor een toegift. Allereerst een zeer explosieve drumsolo van Luka van de Poel en als klap op de vuurpijl het aanstekelijke 'Gold And Seaweet'. Deze nieuwe helden zijn het 'muziekminuutje' bij De Wereld Draait Door duidelijk ontgroeid: uitverkochte zalen platspelen lijkt ook vanavond namelijk geen enkel probleem.