Jonge Limburgse honden veroveren de Koningin

Strijd voor podiumplek op Koninginnedag

Tekst: Henriette van Keulen ,

In een strijd om een optreden in de muziektent op het Assendorperplein in Zwolle op Koninginnedag verslaat de Limburgse band Dantety de Zwolse band AI tijdens de tweede editie van de 'Battle 4 the Queen'.

Strijd voor podiumplek op Koninginnedag

In een strijd om een optreden in de muziektent op het Assendorperplein in Zwolle op Koninginnedag verslaat de Limburgse band Dantety de Zwolse band AI tijdens de tweede editie van de 'Battle 4 the Queen'.


'Battle 4 the Queen' is een initiatief van twee stagiaires van Assendorper zaken, gevestigd in De Enk. Floris en Lisa zijn tweedejaars studenten van de opleiding Sociaal Cultureel Werk van het Deltion College. Het doel: een band vinden die tijdens Koninginnedag speelt in de muziektent op het Assendorperplein.
Alvorens de wedstrijd begint de voorselectie. Maar liefst achtien bands sturen hun demo op, om mee te dingen naar deze prijs. Slechts zes bands overleven de voorselectie die hun kunsten live op het podium in de Enk mogen vertonen. Vanavond is de finale tussen de twee overgebleven bands vanuit de voorrondes Dantety en AI.


Dantety heeft de aftrap en probeert met hun Limburgse accent het Zwolse publiek te bespelen. Ze gaan als jonge honden tekeer. Hun muziekstijl die zij zelf omschrijven als een mix van al hun lievelingsmuziek, dwingt het publiek tot meespringen. Er zijn invloeden in terug te vinden van onder andere Greenday, Blink 182 en hardcore. De bandleden kennen elkaar al vanaf de kleutertijd en deze onderlinge band zorgt voor een energiek geheel op het podium.


De band AI speelt melodieuze rock met een jazzy en rauw randje. Er is een strak gecontroleerd samenspel en hun nummers laten zich lezen als een sprookje met angstige en romantische momenten. Dit komt vooral door de heldere krachtige stem van de zangeres.
De jury, die bestaat uit Lucienne van der Velde (voorzitter van Muziek in de Tent), Wilfrd Sluiter (Big One Music) en Hans van de Berg (vrijwilliger van Muziek in de Tent en zeer betrokken bij de wijk Assendorp), nemen hun besluit en betrekken daarbij de mening van de aanwezigen in de zaal. Uiteindelijk wint de band Dantety met vijf stemmen meer dan dat van AI.


De jury geeft aan dat Dantety met hun highschool punk en energieke houding het publiek weet te bekoren. De drummer wordt vergeleken met de broer van Rowen Heze, hij teistert zijn drumstel en de frontman heeft een charismatisch, goede kop. De Al blijft strak, zelfs als een overenthousiaste fotograaf de basversterker omgooit. De band heeft snelle riffs, maar de cohesie op het podium tussen de leden onderling ontbreekt nog net iets teveel.
Al krijgt als tweede prijs een demo opname in de studio van Wilfred Sluiter en Dantety staat 30 april het Zwolse publiek op te zwepen in de tent op het Assendorperplein te Zwolle.