Ginger Ninja maakt Metropool lenteklaar

Get in line for the sunshine en meer

Tekst: Ruben Eijsink / Foto's: Karen Wijnen. ,

Het is nooit leuk als je één hit hebt en je moet bewijzen dat je meer kan dan dat. Het zonnige Ginger Ninja uit Denemarken heeft daar niet zoveel problemen mee. De winter wordt afgesloten op 20 maart in de Paradijs zaal van het Metropool.

Get in line for the sunshine en meer

Geassocieerd worden met compilaties van WK wedstrijden. Niet elke band kan dat zeggen. Ginger Ninja is één van de weinigen die dat wel kunnen. Dankzij veelvuldig gebruik van het nummer ‘Sunshine’ werd zomaar een hit geboren. Het debuutalbum ‘Wicked Map’ van de Denen heeft niet echt veel teweeg gebracht in indieland. De schamele opkomst vanavond onderstreept dat. Hoewel de scene hier wat minder leeft dan in het westen van het land.

Stefany June is er maar druk mee. De Enschedese band die opereert vanuit het conservatorium is hard aan de weg aan het timmeren. Radio optredens, videoclips en wat niet al. Ergens in lente wordt de debuut EP verwacht. Op deze mooie zondag spelen ze doodleuk nog even in de finale van de Grote Prijs van Twente in Almelo. Helaas voor ze, die prijs wordt niet binnen gesleept, Maggie’s Bookstore gaat er met de titel vandoor.

Ondanks het gehaast maakt Stefany en haar mannen een ontspannen indruk. Veel is er niet veranderd sinds hun set tijdens het afgelopen winteroffensief, waar ze geen slechte indruk achter lieten. Het lijkt alsof de band nog wat beter op elkaar is ingespeeld. De frivole zangeres met haar aandoenlijke Duitse accent mag graag iets zeggen tussen de nummers door. Dat duurt de band soms iets te lang, het volgende nummer wordt ingezet. Muzikaal staat het allemaal nog steeds als een huis. Je kunt merken dat overal over nagedacht is en dat ze les hebben gehad in band zijn. Nou en, het publiek staat vrolijk te knikken.

De jongens van Ginger Ninja brengen een hele andere vibe met zich mee. Je merkt gelijk dat er een totaal ander soort band op de planken staat. Zo’n uitstraling heb je, of heb je niet. Die kun je op school niet leren. Om de winter voorlopig gedag te zeggen, hebben ze een tas vol met zonnige dansbare elektronische indie liedjes meegenomen. Het blijkt dat de strak geknipte koppen meer in hun mars hebben dan alleen die bekende hit.

De nummers bevatten invloeden van New Order, Phoenix, Foals en meer van dat soort hoekige hippe bandjes. De inspiratiebronnen werken verre van storend. Er wordt een erg energiek optreden weggeven. De vier mannen staan in één lijn op het podium met de drummer helemaal rechts. Zoals Sigur Rós dat ook doet. In het midden staan wat synthesizers, samplers en wat extra percussie om het geheel flink te doen swingen. En dat doet het. De set kent nauwelijks zwakke momenten. Bij vlagen gaat de ietwat gladde zang wel vervelen en lijkt de aanstekelijkheid wat aan kracht in te boeten. Maar dan komt de zoete hit die het WK leed een beetje deed vergeten. Ze hadden het niet beter kunnen timen. Een paar uur voor aanvang van de lente klinkt het ‘Get In Line For The Sunshine’. Een mooie voorlente avond in Hengelo.