Beestachtig jubileum Beestenboel

Tiende editie groot succes

Tekst: Mathijs de Haan ,

Na negen succesvolle edities van Beestenboel is het bij de tiende keer natuurlijk tijd voor een extra groot feest. Een feestje waar menig hiphopliefhebber naar uitkijkt.

Tiende editie groot succes

Na negen succesvolle edities van Beestenboel is het bij de tiende keer natuurlijk tijd voor een extra groot feest. Een feestje waar menig hiphopliefhebber naar uitkijkt. Elk jaar is het weer spannend wat de Fakkelbrigadiers Sticks & Rico voor de trouwe fans in petto hebben. Omdat Beestenboel een surpriseparty is, wordt de line-up van te voren niet bekend gemaakt. Maar het is duidelijk dat deze avond veelbelovend is. Met namen als Kleine Jay & Killian, RB Djan, Zwart Licht, Zo Moeilijk, Jiggy Djé en de FTG (Fakkelteitgroep) is het woord veelbelovend zeker van toepassing. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de tickets helemaal uitverkocht zijn en dat er nog veel mensen zijn die proberen toch nog een kaartje te bemachtigen.


Het is gelijk flink druk en de zaal blijft maar volstromen. De bekende sfeer van de hiphopfeestjes in Zwolle zit er gelijk goed in wanneer de DJ een aantal hiphopnummers door de speakers knalt. Iedereen maakt gezellig een praatje met elkaar en haalt een drankje. Dan komt Sticks trots het podium opgelopen en meteen is alle aandacht op hem gericht. “Wat zal de line-up zijn?”, hoor je iedereen bijna denken. Sticks noemt de namen één voor één op en het enthousiasme van het publiek spreekt boekdelen. Voordat het begint roept Sticks iedereen naar voren, er mogen immers geen gaten meer in het publiek zijn. Als de publieksdichtheid voldoende is, kan de eerste act van start gaan.


Het is aan Kleine Jay en Killian om de spits af te bijten. Sticks vraagt om een groot applaus en de rappers uit Den Bosch rennen enthousiast het podium op. Nadat het ijs is gebroken vertelt Kleine Jay gelijk dat zijn vaste partner Cartes er helaas niet bij kon zijn, maar dat hij zijn Bosche collega Killian mee heeft genomen. Killian is een nieuw talent in de hiphopscène die nog niet zo lang geleden zijn debuut uit heeft gebracht. Na een aantal energieke tracks van Kleine Jay is het tijd voor Killian om kennis te maken met het Zwolsche hiphoppubliek. Er wordt gevraagd om de lichten te dimmen. De aanstekers gaan aan en Killian laat zijn meeslepende lyrics van het nummer ‘Geen Leugens’ door de zaal vloeien. De Brabantse MC’s doen nog een aantal tracks en het publiek begint steeds meer los te komen.


Na deze goed ontvangen act is het tijd voor de Amsterdamse RB Djan om zijn ding te doen. Hij laat wat nummers van zijn net uitgekomen album horen, maar hij weet de vorige act niet te overtreffen. Na zijn optreden kondigt Sticks Zwart Licht aan en binnen no-time staat de zaal bomvol. Twee jaar geleden was dit hiphoptrio bestaande uit Akwasi, Leeroy en Hayzee ook bij Beestenboel, toen ze nog niet getekend waren bij Top Notch. Toen al was men overdonderd door deze totaal nieuwe sound en energie van hun optreden. Het zal dan ook moeilijk worden om dit te kunnen overtreffen. Het tegendeel blijkt waar te zijn, want na een paar tracks van hun eerste album doen deze mannen er een schepje bovenop met hun nieuwe nummers met dubstep invloeden. Het eerst nog rustig springende publiek verandert spontaan in één grote mosh pit. Het dak gaat eraf en de rappers springen zelf ook het publiek in. Ze worden letterlijk op handen gedragen en het publiek gaat helemaal op in de ongekende energie van deze verfrissende hiphopcrew. Helaas komt aan alles een eind, en zo ook aan dit optreden. De rappers blijven nog even hangen terwijl hun FTG collega’s Rosco en Kabel uit Nijmegen het podium opkomen. Zo Moeilijk heeft net hun tweede album uitgebracht waarvan een aantal tracks ten gehore worden gebracht. Het publiek gaat weer helemaal los, maar kan gelukkig ook even bijkomen op de daaropvolgende funky nummers van de ‘FTG 2’ tape. Sticks en Akwasi doen ook nog even mee op een nummer van deze plaat en de sfeer op het podium wordt steeds gemoedelijker.


Alsof het publiek al niet genoeg verwend was met grote acts komt Jiggy Djé ook nog even vanuit Amersfoort naar Hedon. Ook dit kan het publiek zeker waarderen. De bekende nummers van deze hiphop-pionier worden uit volle borst mee gerapt en de sfeer blijft er goed in. Uiteindelijk wordt de succesvolle avond afgesloten door de brigadiers van de Fakkelteitgroep. Kortom, de avond was groots in de geschiedenis van Beestenboel. Op naar de volgende editie.