"The Boys are back in town!"

De Ierse Rockband Thin Lizzy met nieuwe samenstelling on tour

door: Eveline Gelderman / Foto's: Marieke Waalwijk. ,

Rockers uit heel Twente hebben zich op dinsdagavond verzameld voor poppodium Atak. Na lange tijd van stilte rondom Thin Lizzy heeft gitarist Scott Gerham de band in een nieuwe samenstelling weer bij elkaar geroepen. In Atak rocken ze met drie originele en drie nieuwe bandleden.

De Ierse Rockband Thin Lizzy met nieuwe samenstelling on tour

Drie kwartier later dan gepland komen ‘The Boys’ het podium op lopen. Het zijn niet allemaal meer boys aan hun grijzer wordende haren te zien, dit geldt echter ook voor het ouder wordende publiek. Maar na een aantal klassiekers als ‘The Boys Are Back In Town’, ‘Jailbreak’ en ‘Whiskey In The Jar’ lijkt het alsof ze nooit zijn weggeweest en schreeuwt iedereen de bekende teksten als vanouds weer mee. Het duurt niet lang voordat iedereen zich weer in de jaren ‘70 waant. Het bekende glitterlogo van de band helpt hier uiteraard ook aan mee.

Thin Lizzy vond haar oorsprong bij zanger Phil Lynott en drummer Brian Downey in 1969. Lynott overleed in 1986 waarna de band min of meer uit elkaar viel. Gitarist Scott Gerham blies een aantal jaar geleden weer nieuw leven in de band en werd hierbij geholpen door John Sykes, die de zang voor zijn rekening nam. Na korte tijd verliet Sykes de band waardoor de band weer terug bij af was.

De huidige tour is ook te danken aan gitarist Scott Gerham die vorig jaar wederom een nieuwe samenstelling voorstelde. Ander oudgedienden, drummer Brian Downey en toetsenist Darren Wharton, maken ook onderdeel uit van deze nieuwe tour. Ze worden bijgestaan door ‘nieuwelingen’ Marco Mendoza, voormalig Whitesnake-bassist, Vivian Campbell, voormalig Def Leppard gitarist en The Almighty-zanger Ricky Warwick.

De mannen zijn inmiddels helemaal op elkaar ingespeeld en laten een strak programma horen. Dat het geluid niet helemaal op en top is, is dan ook extra jammer. Gelukkig maken ze met hun veelzijdigheid veel goed en de gitaristen verrassen het publiek met trommel begeleiding tijdens het nummer ‘Do Anything You Want To’. De mannen wisselen razendsnel tussen de trommels en hun gitaren wat een geweldig effect oplevert.

Zanger Ricky Warwick besteedt ook een aantal nummers aan de voormalig bandleden Phil Lynott en gitarist Gary Moore, die beide inmiddels zijn overleden. Het respect waarmee hij over zijn grote voorbeelden spreekt siert de macho zanger Warwick. Ondanks het kortdurende concert van vijf kwartier, is vrijwel iedereen opgetogen na de show. The boys maken er een feestje van en steken het publiek aan met hun enthousiasme. Net als concerten in de Arena laten ze regelmatig de zaallichten aanzetten om zo het publiek aan het zingen te krijgen. De grijzer wordende mannen kunnen dan wel grijzer en ouder worden, maar rocken kunnen ze nog steeds als de beste.