Marjolein de Vliegher volgt Albert Reinink op als programmeur bij het Burgerweeshuis

Een interview met de oude én de nieuwe programmeur

Tekst: Steven den Boer ,

De programmeur van het Burgerweeshuis Albert Reinink gaat na acht jaar een nieuwe uitdaging aan bij de Deventer Schouwburg. Marjolein de Vliegher is zijn opvolger. Lees hier het interview met hen beiden.

Een interview met de oude én de nieuwe programmeur

Wie bepaalt er op welke muziek jij vrijdagavond staat te dansen, welk onbekend bandje jouw avond maakt of welke grote topact er komt spelen? Juist: de programmeur. Bij het Burgerweeshuis gaat Albert Reinink (43) na acht jaar weg. Marjolein de Vliegher (27) is zijn opvolger. We spraken ze beiden in het Burgercafé.

Albert, je gaat het Burgerweeshuis verlaten. Waarom?

"Na hier acht jaar gewerkt te hebben zag ik wel een uitdaging in de Deventer Schouwburg. Als ik hier pas drie jaar had gewerkt had ik het niet gedaan. Bovendien is het ook niet erg dat het Burgerweeshuis verjongt. Ik ga bij de schouwburg werken als stadsprogrammeur. Daar zal ik samen met andere culturele instellingen de 'lichte muziek' verzorgen. Geen klassiek of theater dus. Ik stap van de ene mooie baan in de andere mooie baan en ik heb er zin in."

Marjolein, wat is jouw achtergrond?

"Ik heb vijf jaar bij poppodium Mezz in Breda gewerkt als assistent marketing en programmering. Daarin ben ik steeds meer naar de programmeringskant toegegroeid en daarom vond ik dit wel een mooie baan."

Ga je dan elke dag op en neer naar Breda?

"Nee, ik verhuis voor deze baan naar Deventer."

Albert, de schouwburg is toch wel heel anders. In plaats van een hiphopavond of een optreden van De Staat, moet je de programmering vullen met Jip & Janneke de familiemusical.

"Het is inderdaad een andere omgeving en een andere organisatie. Maar het is nog steeds in de culturele wereld en nog steeds in Deventer. Er wordt ook veel met het Burgerweeshuis samengewerkt, dus Marjolein kom ik vast nog wel tegen."

Maar je zal wel afscheid moeten nemen van bijvoorbeeld de metal avonden. Vind je dat niet erg?

"Dat zal in de schouwburg inderdaad niet zo snel gebeuren. Ik vind het niet erg, maar als Anathema ooit een theatertour wil doen, dan zijn ze van harte welkom."

Marjolein, wat neem jij mee uit Breda dat ze hier in Deventer wel kunnen gebruiken?

"Ik ken Deventer nog niet zo goed. Wat ik vooral de eerste maanden zal doen is de stad leren kennen en kijken waar vraag naar is."

Marjolein, welke act heb jij ooit gezien die zeker in het Burgerweeshuis moet komen spelen?

"Een paar maanden geleden was Selah Sue in Breda. Het zal nu bijna niet meer lukken om haar te boeken."

Albert: "Ik ben daar al bijna drie jaar mee bezig. Probleem is dat veel bands vaak wel in grotere steden willen staan zoals Breda, Nijmegen of Eindhoven. De tenten zijn soms kleiner dan het Burgerweeshuis, maar dat maakt dan niets uit, dat is wel jammer."

Albert, wat zijn jouw mooiste ervaringen uit die afgelopen acht jaar?

"In 2003 hebben we het Des Konings Trio opgezet en dat is echt een mooi festival geworden. Ook de optredens in het café zijn erg leuk. Zo was er vorige week Pokey Lafarge, voor velen een onbekende, maar uiteindelijk staan er wel negentig man te genieten. Maar we hebben hier ook KRS-One gehad met een geweldige show en Epica toen ze nog niet zo bekend waren. Mijn favoriete bandje Fu Manchu was mooi, natuurlijk ook Salomon Burke in de Lebuïnuskerk. Genoeg hoogtepunten dus."

Albert, er is al een samenwerking tussen het Burgerweeshuis en de schouwburg: Schouwburger. Betekent jouw nieuwe functie dat dit nog meer geïntensiveerd zal worden?

"Misschien dat het wat intensiever zal zijn, maar een groot gedeelte van dat programma staat natuurlijk al. Vier voorstellingen van de Schouwburg en vier van het Burgerweeshuis vallen onder deze noemer. Daarvoor gebeurde het ook wel, maar nu heeft het een naam."

Albert, welk advies kan jij aan Marjolein geven?

"Ze moet haar best doen. En als ze Selah Sue hierheen weet te krijgen, dan ben ik trots op haar."

Marjolein, als je naar je eigen muzieksmaak kijkt, wat zou je dan nog naar Deventer willen halen?

"Dat vind ik heel moeilijk, want ik luister naar veel dingen; metal, maar ook hiphop. Ik ben wel een groot fan van Arcade Fire en The National, maar die zijn misschien wat te groot. Uiteindelijk zal ik toch kijken naar wat de stad wil."