Le Voyage: nog steeds op zoek naar een plek in het oosten

Interview met een jonge en gedreven organisatie

door: Liv Krake. ,

Een kennismaking met een nieuwe muzikale beweging uit het oosten des lands. Tegelijkertijd ook een oproep voor eventuele samenwerkingen. 3V12/Overijssel interviewt Patrick Marsman, een van de oprichters van Le Voyage.

Interview met een jonge en gedreven organisatie


Verleden
“Vorig jaar september ben ik samen met Pascal Pinkert op het idee gekomen om een project te starten in het oosten van het land genaamd Le Voyage. We zijn op dit project gekomen, omdat we klaar waren met de standaard housefeestjes waar we op dat moment naar toe gingen. Naar onze mening werd er te veel in hokjes gedacht en was het muzikaal gezien niet spannend meer. Voordat we daadwerkelijk begonnen met het organiseren van feestjes zijn er twee vrienden van ons uit Arnhem, Pascal Rietman en Wilco Meutstege, bij Le Voyage gekomen, die muzikaal gezien met ons op een lijn lagen. Doordat we met hun de samenwerking zijn aangegaan, zijn er ook deuren voor ons geopend in Arnhem en Utrecht.

Wat opmerkelijk is, is dat ons eerste echte feestje afgelopen januari in Berlijn heeft plaatsgevonden. Deze avond is eigenlijk ontstaan door de kracht van Facebook. We zijn begonnen met de website Le Voyage, een soort online magazine, waar we interviews houden met voornamelijk wave –gerelateerde artiesten en waar we maandelijks een podcast online gooien waarin we mensen kennis willen laten maken met de muziek waar wij zo van houden. Onze website werd opgepikt via Facebook door een organisatie in Berlijn en zij benaderden ons om daar in de King Kong Club een feestje te doen. Hiervoor hebben we een Nederlandse underground waveband uit de jaren ’80, die toentertijd de muziek alleen op cassette heeft uitgebracht, naar Berlijn heen gehaald. Dit was de band Das Ding die afgelopen jaar op het Amsterdam Dance Event heeft gestaan en waarvan Minimal Wave (red.: een label uit Amerika dat cassettemateriaal opnieuw uitbrengt) in 2009 een compilatie heeft uitgebracht.

Le Voyage staat voor een reis door het muzikale landschap heen. Dit kan van alles zijn; van Arabische funk tot aan stevige electro. Toch merkten we dat we de focus in het begin voornamelijk legden op obscure wave, terwijl we muzikaal veel breder geïnteresseerd zijn dan alleen in deze muziekstroming. Waar deze variatie goed te horen is, is de wekelijkse uitzending die we nu hebben op het online radiostation Intergalactic FM. Hiermee bereiken we ontzettend veel luisteraars in zowel het binnen- als het buitenland. Zo hebben we aanstaande vrijdag een 90 minuten durende psych/funk uitzending gepland en kan het zo zijn dat we een week er op een house/electro setje neer zetten."


Heden
“Op dit moment organiseren we maandelijks een avond in Arnhem, genaamd Voyage op Vrijdag in het gelijknamige Café Vrijdag. We hebben nu twee edities achter de rug die enorm succesvol waren. Langzaamaan moeten we eigenlijk al op zoek naar een grotere locatie, omdat bij de tweede editie gebleken is dat er meer mensen op af waren gekomen dan dat er eigenlijk ruimte voor was. We waren verbaasd dat het al zo vaart liep, we merkten dat het speelde bij mensen. Enerzijds vinden we de intimiteit van Café Vrijdag geweldig en zouden we hier nog een flinke tijd door willen gaan, maar anderzijds zouden we ook nog wel ruimte willen kunnen bieden aan nog meer open-minded mensen. Want, ook op de feestjes die we organiseren, denken we muzikaal niet in hokjes. Je zult daarom op een Voyage feestje van alles horen, het kan muzikaal alle kanten op uit gaan, zo lang het maar dansbaar is.

Op 2 juli verzorgen we de muzikale invulling van het officiële eindfeest van de Mode Biennale in AkzoNobel in Arnhem. De verwachting is dat hier zo’n 600 man op af zal komen. Het leuke van deze avond is, is dat we in twee zalen gaan draaien. In de kleine zaal gaan we muzikaal flink de diepte in en in de grote zaal zullen we house, disco en electro gaan draaien. Een dag later staan we op het Source Festival in Utrecht als een act op het strand bij de Italiaanse ijsbar. Hier gaan we een hele avond vullen met Italo disco. We vinden het namelijk ook leuk, wanneer het ons gevraagd wordt, om een bepaald genre te draaien waarin we ons thuis voelen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we er zelf achterstaan.”


Toekomst
“Naast het organiseren van feestjes, het draaien op evenementen waarvoor we geboekt worden en het verzorgen van de wekelijkse radioshow zijn we nu druk bezig met het opstarten van een label waarvan de eerste release eind dit jaar gepland staat. We hebben de eerste drie releases reeds gepland en deze zullen, net als de andere dingen waar we mee bezig zijn, erg breed zijn. Ik kan er helaas nog niet al te veel over zeggen, maar de genres zullen uiteenlopen van synthpop tot aan house en disco.

Verder gaan we in november een stage verzorgen op een nieuw 24-uurs festival in het midden van het land. Het officiële persbericht is nog niet naar buiten gebracht, waardoor ik ook hier niet te veel van kan verklappen. Overdag bieden we ruimte aan live acts in de vorm van bandjes en ’s avonds zal het wat meer richting de elektronische dansmuziek gaan.

Op dit punt, dit moment, is het toch allemaal best snel voor ons gegaan, als je kijkt dat we nog maar vorig jaar begonnen zijn. Toch willen we nog heel graag iets ondernemen in Twente, bijvoorbeeld een dansavond wat in ons straatje ligt bij Metropool in Hengelo of een discoavond bij ’t Bölke in Enschede, omdat wij, naast het feit dat onze wortels in Twente liggen, het volste vertrouwen erin hebben dat ook in het oosten interesse is voor iets nieuws. indien er een organisatie of podium/café geïnteresseerd is in iets wat we allemaal doen staan we open voor een eventuele samenwerking.”