Eerste finale Overijsselse Hiphopcontest “Naxt Level”

Overijsselse hiphoptalenten presenteren hun skills

Tekst: Robin Booiman / Foto's: Yvonne Rakhorst ,

Nieuw Nederlandstalig Hiphoptalent laat zien wat ze in de basis te bieden hebben. Vele artiesten zijn helemaal niet verkeerd. Sterker nog, als ze zich doorontwikkelen, zijn veel van hen interessant om in de toekomst eens te checken.

Overijsselse hiphoptalenten presenteren hun skills

Op zaterdag 25 juni nemen de zes finalisten van “Naxt Level” het in Hedon in Zwolle tegen elkaar op voor een prijs ter waarde van 750 euro en natuurlijk de eer. Deze hiphopcontest behoort tot het grootste popprijs van Overijssel de Doorbraak georganiseerd door Kunst en Cultuur Overijssel (KCO) en vervangt de eerdere hiphopeditie van de Oogst van Overijssel.

Om half negen is de zaal redelijk gevuld en er hangt een gemoedelijke sfeer. Dit is mede dankzij de relaxte presentatie van Stickert (Fakkelbrigade) die de avond aan elkaar praat.

De act die aftrapt is HVO (Het Verre Oosten), twee jongens uit Enschede. Ze zetten een set neer met afwisselende beats en hebben een goede uitsmijter in huis. Ze voelen zich duidelijk thuis op het podium; net als de meeste crews die deze avond zullen optreden.
De tweede groep is ZoieZo uit Zwolle. Ze zijn in het publiek veruit het ruimst vertegenwoordigd (stickers all over the place), maar leveren de minste performance af. De beats zijn oké en de raps zijn oké, maar niet meer dan dat. Ze hebben wel de uitstraling van artiesten, maar het lijkt of ze zelf ook niet goed weten wat ze nu willen zeggen als rappers. Het mag allemaal iets overtuigender. Ook het publiek begint het gaandeweg de set minder interessant te vinden. Het pluggen van cd’s en T-shirts na het eerste nummer valt niet in goede aarde. ZieZo is goed op weg, maar moet leren het publiek elk optreden weer te veroveren.

De laatste groep voor de pauze is Nieuw Dialect uit Hengelo. Ze komen over als een bij elkaar geraapt zooitje van wat vreemde gasten, maar dat vreemd is in dit geval heel lekker. De act is ruw en opgepolijst. Het ras boze rappers is aan het uitsterven en is nauwelijks meer waar te nemen. Gelukkig is de irritatie bij Nieuw Dialect haast te proeven! Ze zijn lekker recalcitrant en de energie spat er vanaf. Als kers op de slagroom  sluiten ze af met een killer freestyle (real hiphop, baby!). Hiervoor verdient de act uit Hengelo het respect van het publiek.

Na de pauze vinden wat meer mensen Hedon en is het ineens gezellig druk. De vierde groep die optreedt, is Flow & Co uit Deventer. De naam is goed gekozen want het draait bij deze groep qua skills en persoonlijkheid duidelijk om één rapper. Hij zet een indrukkende show neer. De andere twee steken hier een beetje bleekjes bij af. Het gebruik van breakbeat vormt een welkome afwisseling en het nummer waarmee ze afsluiten is een knaller.

Vijfde van deze avond zijn Sillo en DJ Dia uit Almelo. Het duo gaat ook wel door het leven als de Blues Broeders  en ze hebben de matchende outfit om het te bewijzen. Sillo heeft van alle rappers deze avond de meest volwassen teksten. Zijn podiumpresentatie is heel ongedwongen en het contact met het publiek gaat opvallend natuurlijk. Een hele knappe prestatie. De scratchende DJ Dia en het nummer ‘Werknemer van de maand’ (oe oe aah aaaaah) als uitsmijter, maken deze act helemaal af.

De avond wordt afgesloten door Phunxz uit Deventer. Ze hebben er zin in en zorgen voor een goede sfeer. De beats zijn afwisselend en de skills van de rappers zijn voldoende. Maar de show (en misschien wel de hele avond) wordt gestolen door hun DJ Serum. Serum zet de meest gruwelijk vette scratch-set neer, dat hij  de hele avond had kunnen doorgaan zonder te vervelen. 
 
Na deze laatste act, gaat de jury in overleg. Na een half uur beraad is de jury eruit. De prijs van 750 euro én de eer gaat naar Sillo en DJ Dia. De heren zijn hier terecht erg blij mee. Het juryrapport luidt: natuurlijk, verstaanbaar, goed concept, goede MC en de meeste potentie. Niet getreurd voor Phunxz en Flow & Co, want zij krijgen een eervolle vermelding.

Met als winnaar Sillo en DJ Dia wordt de eerste editie van Naxt Level afgesloten. De hiphopcontest blijkt een prachtige methode te zijn om te zien hoe een tal van groepen op verschillende manieren omgaan met de Nederlandstalige hiphop. Ook dit keer weer het bewijs: Overijssel heeft talent. Hoe deze talenten zich zullen ontwikkelen blijft een verrassing, maar ze zijn zeker de moeite waard om te onthouden.