My Propane brengt low-fi clip via VHS en adult tapes

Video: “Switching The Lights Off”

Tekst: Joannie Kooyman ,

Wie de Enschedese band My Propane de laatste tijd een beetje heeft gevolgd, kan het vast niet ontgaan zijn. Vandaag, 1 december, presenteert de band hun videoclip “Switching The Lights Off”. De afgelopen weken zijn er fragmenten van de clip op internet verspreid en worden de fans nieuwsgierig gemaakt. Niet zonder reden.

Video: “Switching The Lights Off”

Wie de Enschedese band My Propane de laatste tijd een beetje heeft gevolgd, kan het vast niet ontgaan zijn. Vandaag, 1 december, presenteert de band hun videoclip ‘Switching The Lights Off’. De afgelopen weken zijn er fragmenten van de clip op internet verspreid en worden de fans nieuwsgierig gemaakt. Niet zonder reden. Voor My Propane is visual art en videoproductie net zo belangrijk als de muziek. “We zijn erg geïnteresseerd in visuals.”, vertelt zanger Valerio Recenti. “Alles wat we naar buiten brengen heeft een achterliggende gedachte. Ik kan op dit moment de muziek niet meer scheiden van visuele beelden. Neem bijvoorbeeld onze videodagboeken, het zijn soms behoorlijk heftige beelden, zeker als de kijker beelden verwacht in de trant van “groeten uit de studio”. Misschien willen we ook wel een beetje shockeren. In ieder geval komen we altijd met materiaal dat tegemoet komt aan ons gevoel van dat moment en het esthetische aspect van My Propane.”

De video voor ‘Switching The Lights Off’ is geregisseerd door de Italiaanse regisseur/visual artist Jacopo Addini, een opkomend talent in de kunstwereld onder de naam Eddie Spanier. Valerio: “Ik ben nooit iemand geweest die snel opvolgt wat anderen zeggen. Daarom heb ik voor de video contact gezocht met Jacopo Addini. Ik ken hem van vroeger en hij is gestoord. Hij is vaak onmogelijk om mee te werken, maar op een of andere manier begrijpen wij elkaar. Samen hebben we videobanden en films bekeken, waaronder “Trash Humpers” van Harmony Korine. We vonden de beelden griezelig en mooi en hadden het idee dat het erg goed bij onze muziek zou passen. Zo zijn we gaan brainstormen en al snel kwam onze drummer met het idee van een hotel met beelden van een vreemde groep mensen. Hij kende een verlaten opvangcentrum, wat de perfecte locatie bleek.”

Het filmen was voor Jacopo een goede gelegenheid om te experimenteren. Zo heeft hij een langere versie van de clip gemaakt om volgend jaar te presenteren op Europese filmfestivals. Tijdens de opnames is ervoor gekozen om de moderne technologie te vermijden. De gehele video is opgenomen door VHS-camera’s en tweedehands ‘adult tapes’ te gebruiken. Daarnaast is het beeldmateriaal niet bewerkt, waardoor een hectisch en verontrustend geheel is ontstaan. “We wilden het ons zo moeilijk mogelijk maken, vandaar dat we hebben gekozen voor VHS. De batterijen hielden het niet langer dan 5 tot 10 minuten achter elkaar vol. Alles werkte pas op het laatste moment en dat samen met een stoffige, vieze locatie, veroorzaakte lastige situaties. Gelukkig konden we rekenen op de steun van Richard Stokkink en vrienden die langskwamen om bier te drinken.”

Over het nummer zelf vertelt Valerio: “Het gaat over de ware persoon achter iemand. Deze persoon komt alleen naar buiten wanneer de lichten uit zijn, misschien ’s nachts in een kamer of in een lege straat of - zoals in de video – in de lege ruimtes van een verrot gebouw. Een ruimte die voor jou perfect is om je ‘ware kleuren’ te laten zien. En deze zijn niet altijd vrolijk, plezierig of acceptabel.”


Bekijk hier de volledige videoclip van My Propane, ‘Switching The Lights Off’: