Overijssel goed vertegenwoordigd bij Grote Prijs van Nederland

Drie Overijsselse talenten geselecteerd voor de halve finales

De Grote Prijs van Nederland is voor een groot aantal artiesten de opstap geweest naar hun doorbraak. In de editie van 2011 zijn maar liefst vier talenten uit Overijssel door naar de halve finale. Lees hier het interview met Stefany June, Sideditch, The Information en Sonur Ber.

Drie Overijsselse talenten geselecteerd voor de halve finales

De Grote Prijs van Nederland is de grootste en langstlopende nationale popcompetitie. In de categorieën Rock/Alternative, Singer/Songwriter, Hiphop en Dance/Producer krijgen artiesten de mogelijkheid door te breken in het laaglandse popcircuit. Dit jaar zijn het maar liefst vier Overijsselse talenten die geselecteerd zijn voor de halve finale. Een interview met Stefany June, Sideditch, The Information en Sonur Ber over de wedstrijd en de toekomst.
 
Stefany June is al redelijk in bekendheid gestegen door hun optredens bij 3FM en De Wereld Draait door. Met de Grote Prijs hopen ze dat meer mensen in aanraking komen met hun muziek. Op de vraag waar hun kracht ligt, antwoordt de band: “We zijn een apart, vrolijk maar soms een beetje gek groepje. Een liveband met muziek waar mensen op willen dansen. De eerste vijf minuten denken ze ‘Oh, wat zijn ze lief!’, maar al snel hebben ze door dat we behoorlijk rocken.”
De band heeft vooral veel zin in de halve finale. “Het is weer een mogelijkheid om voor nieuw publiek onze muziek te spelen en te zien of ze het leuk vinden. Of niet. We willen natuurlijk graag in de finale komen.” Naast de spanning van de wedstrijd, is Stefany June bezig met hun eerste EP. “Na overal verkondigd te hebben dat de cd in de lente af zou zijn, hebben we toch besloten deze uit te stellen. Onder andere door de optredens hebben we gemerkt dat de cd nog niet af was. We willen ons publiek natuurlijk ook iets goeds bieden. Daarom hebben we besloten dat het beter was om nog even te tijd te nemen. Maar er komt zeker iets aan. Stay tuned!”
 
Op dezelfde vraag geeft Sideditch het volgende antwoord: “We schrijven muziek die we zelf willen schrijven en ik denk dat je dat merkt. We schrijven niet volgens een principe, maar volgens het gevoel, en dat zorgt er denk ik voor dat we hele oprechte muziek krijgen. Daarbij heeft Dirk (zang) een unieke stem, wat de muziek een extra dimensie geeft. Voor ons stond meedoen aan de Grote Prijs al sinds het begin op het verlanglijstje.” Dat ze een grote fanbasis hebben, bleek uit het feit dat er maar liefst 30 fans mee waren gekomen naar de kwartfinale in Nijmegen.
Sideditch heeft geen verwachtingen van de halve finale. “We gaan uit van onze eigen kracht. Voor de toekomst werken we aan korte en lange termijnplannen. Op dit moment zijn we door middel van de Popronde, Grote Prijs en andere optredens onze bekendheid in Nederland aan het vergroten. Eind dit jaar of begin volgend is onze EP klaar en daarmee willen we weer een volgende grote stap zetten. De Grote Prijs is nog lang niet ons laatste wapenfeit.“
 
The Information wil voornamelijk laten zien en horen wat ze kunnen en ontdekken hoe een bekwame jury hen beoordeelt. “Onze kracht ligt volgens ons in de eenvoud van de liedjes en een originele sound. Een combinatie van catchy liedjes met een donker, duister geluid. Twee uitersten die we proberen samen te smelten. Daarnaast willen we natuurlijk graag optreden en krijgen we met deze wedstrijd de mogelijkheid om in mooie popzalen te spelen. Voor ons betekent de Grote Prijs een kans om uit de schaduw te stappen en wat meer in de spotlights te komen. Het winnen van deze prijs gaat gepaard met de nodige media aandacht. Die mogelijkheid moet je niet laten liggen als band.”
Als extra toevoeging aan de halve finale, wordt The Information bijgestaan door een toetsenist. “In de liedjes op onze twee EP’s zitten ook veel orgel en toetsenpartijen. We merken dat het live toch wel veel toevoegt en het geheel naar een hoger niveau tilt. We beseffen goed dat we geen 3FM-muziek maken. Maar je kiest er niet voor om bepaalde muziek te maken, dat gaat vanzelf. Of beter gezegd, het moet vanzelf gaan. Als je bewust voor een bepaalde stijl kiest om te scoren wijk je daarmee af van je roots. Dat is ook weer een keuze natuurlijk. Wij kiezen ervoor om muziek te maken die voor ons natuurlijk voelt.”
 
De vierde halve finalist in dit rijtje is Sonur Ber, ook bekend als Guus Berendsen. In tegenstelling tot de andere drie, is hij geselecteerd voor de halve finale in de categorie Dance/Producer. Zijn muziek wordt beschreven als de perfecte mix tussen de melodieuze en sfeerrijke techno van Pantha du Prince, en de deeptechno van Paul Kalkbrenner. De wedstrijd betekent voor hem een kans om door te breken. Tijdens liveoptredens probeert hij met zijn laptop en midi-controller zijn publiek mee te slepen in zijn muziek.
Volgens eigen zeggen is zijn muziek niet commercieel, maar wel dansbaar en ligt daar zijn kracht. Zijn verwachtingen van de halve finale? “Een spannende dag, met hopelijk een mooie uitkomst, een plek in de finale. Ik wil graag verder komen in de muziek, misschien zelfs internationaal. Met de Grote Prijs van Nederland wil ik kijken hoe zijn muziek valt.“
 
 
In september zijn de halve finales van de Grote Prijs van Nederland.
 
Stefany June: 8 september, Speakers, Delft
Sideditch en The Information: 15 september, Gigant Apeldoorn
Sonur Ber: Nog niet bekend