Smack the Apple brengt debuut uit

Jonge muzikanten met de perfecte droom

Tekst en foto's: Mathijs de Haan ,

De driemansformatie Smack the Apple begon een paar jaar geleden met het geven van wat optredens in de regio waar ze vandaan komen: Steenwijk, Giethoorn en Noordwolde. De komende maanden verlaat het drietal het thuisfront en touren ze het hele land door om hun net verschenen debuutalbum ‘Run A Bit Faster’ te promoten.

Jonge muzikanten met de perfecte droom

De  driemansformatie Smack the Apple begon een paar jaar geleden met het geven van wat optredens in de regio waar ze vandaan komen: Steenwijk, Giethoorn en Noordwolde. De komende maanden verlaat het drietal het thuisfront en touren ze het hele land door om hun net verschenen debuutalbum ‘Run A Bit Faster’ te promoten.


We praten hier natuurlijk over Smack The Apple, bestaande uit Bas Rozeman (zang en gitaar), Floris de Bruijn (basgitaar) en Shawn Buckles (drums). Deze jonge twintigers studeren momenteel aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Samen huren ze een appartement in Leeuwarden, zodat ze op elk moment van de dag hun muzikale creativiteit met elkaar kunnen delen. Daar wordt natuurlijk optimaal gebruik van gemaakt. Afgelopen maanden werkten de bandleden zestien uur per dag aan het album. Deze energie heeft zijn vruchten afgeworpen: een fris Smack the Apple album.

Voor dit album is heeft de band al heel wat beleefd. Het drietal was al een ruime tijd samen bezig, maar nog nooit hadden zij een hele tape opgenomen en uitgebracht. De tijd was dan ook rijp. Allereerst schrijven de mannen eerst alle nummers en vervolgens begint het aanpassen, bijschaven en veranderen. Veel nummers worden zorgvuldig herschreven en aangepast. Daarna wordt het tijd voor het regelwerk zoals microfoonkeuze, financiële kwesties en natuurlijk het drukwerk. Het laten ontwerpen van het drukwerk is voor deze artiesten niet genoeg. Zelf maken ze de website en ontwerpen ze het artwork voor hun plaat.


Geen band kan meer serieus genomen worden zonder een Twitter- of Facebook account. Ook  Smack the Apple maakt erg handig gebruik gemaakt van de ‘social media’ tijdens het creatieproces van hun album. Er is tijdens de opnames weinig tijd voor optredens en toch wil de band het publiek bij het hele proces betrekken. Daarom besluiten de heren elke twee weken een videoblog op youtube naar buiten te brengen. Deze filmpjes worden erg goed ontvangen. In maar liefst negen filmpjes presenteert de band hun creatieve proces. In het laatste filmpje ontvangt iedereen een uitnodiging voor de releaseparty. Ondertussen wordt er druk gewerkt aan het album. Voor het album ‘Run A Bit Faster’ is het rennen geblazen. Op maar liefst drie verschillende locaties neemt de band dit album op. Worden de drums in Bovensmilde opgenomen, de zangopnames vinden plaats in de Academie voor Popcultuur en thuis in het echt Smack the Apple huis nemen de jongens de gitaren op. Het resultaat is een fris en origineel album met een positieve vibe en een herkenbare eigen sound. De muziek van Smack the Apple is powerrock met muzikale invloeden van Red Hot Chili Peppers, Triggerfinger, Audioslave en The Living End. Er zijn veel positieve reacties gekomen op het album en de exemplaren vliegen nu al de deur uit.


Donderdag 30 april is de releaseparty van het album. Op deze drukbezochte avond gaat het dak er helemaal af. Dit is alleen nog maar de aftrap, als het aan de jongens ligt, voor een hele reeks optredens die nog in het verschiet liggen. Waarschijnlijk gaat dit ze nog lukken ook. Deze energieke band zorgt elke keer weer voor een geslaagd optreden met een positieve sfeer. Met hun rode All Star sneakers en een gezonde dosis attitude staan deze jongens op het podium. Met Smack the Apple is er garantie op een gezellige avond met goede muziek.


Interesse in het debuut ‘Run A Bit Faster’? Het album is ook te beluisteren op 3VOOR12 Overijssel, zie hiernaast voor de links.