Dance verboden op Bevrijdingsfestival Overijssel: 'te onveilig'

Dance zorgt voor te grote toestroom aan publiek

Tamara Jansen ,

Zwolle heeft in overleg met de stichting Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) besloten geen dance-evenement toe te staan op 5 mei in Zwolle. Na een druk bezocht festival vorig jaar besloot BFO dat het gereserveerde stuk te klein was voor dance-evenement Free2Dance. Het plan om uit te wijken naar een andere locatie werd door de gemeente niet goedgekeurd.

Dance zorgt voor te grote toestroom aan publiek

De gemeente Zwolle heeft in overleg met de stichting Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) besloten geen dance-evenement toe te staan op 5 mei in Park de Wezenlanden. Na een druk bezocht festival vorig jaar besloot BFO dat het gereserveerde stuk in het park te klein was voor dance-evenement Free2Dance en ging op zoek naar een locatie elders in de stad. Het plan om uit te wijken naar een andere locatie werd door de Gemeente Zwolle echter niet goedgekeurd. BFO stelt dat de 'echte dance-liefhebbers' terecht kan bij Bevrijdingsfestival Drenthe.

Het Bevrijdingsfestival Overijssel maakt al jaren een flinke groei door in Park de Wezenlanden in Zwolle. Het dance-programma Free2Dance vindt op 5 mei ook al geruime tijd plaats op een eiland in dat park. In 2010 was BFO met zo’n 150.000 bezoekers een van de drukst bezochte Bevrijdingsfestivals in Nederland. Met name de toestroom voor het danceprogramma was drukker dan ooit. Dat leidde tot zo'n drukte dat de organisatie zich genoodzaakt zag de toegangspoorten (tijdelijk) te sluiten, waarna mensen over de hekken klommen.

Na de editie van 2010 heeft de stichting besloten dat het houden van Free2Dance in Park de Wezenlanden niet langer een optie is. De toestroom voor dancemuziek is te groot, de capaciteit te klein en daarom kan niet altijd de veiligheid gewaarborgd worden. De stichting is zelf naar de Gemeente gestapt om een alternatief voor te leggen. Marius Woldberg, voorzitter van stichting BFO: “Wij hebben bij de gemeente een andere locatie voorgelegd, namelijk het parkeerterrein van de IJsselhallen. Daar kan je veel meer mensen kwijt en het is een ideale locatie voor Free2Dance. Uiteindelijk heeft de politie besloten het uitwijken naar een andere locatie niet toe te staan. Het zou betekenen dat er op drie plekken in Zwolle een groot evenement plaatsvindt. Naast ons Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden, zijn er namelijk nog tal van activiteiten in de binnenstad. Het is erg jammer dat we geen dance kunnen aanbieden dit jaar.”

Op de website van Bevrijdingsfestival Overijssel is een verklaring geplaatst, waarin de stichting benadrukt het wegvallen van Free2Dance te betreuren, 'omdat het een deel van de doelgroep buitensluit wat buiten het gedachtegoed van 5 mei valt'. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle laat via zijn woordvoerder weten het wegvallen van het danceprogramma ook te betreuren, maar dat veiligheid voorop staat: “Natuurlijk is het jammer dat er geen Free2Dance is, maar een locatie elders in de stad was geen optie. Voor dance zal er toch veel beveiliging moeten zijn, want taferelen als in Duisburg wil je ook niet meemaken. Daarbij is Bevrijdingsfestival Overijssel niet het enige festival op 5 mei dat geen dance op het programma heeft staan. En ondanks het wegvallen van dit programma zal er ongetwijfeld genoeg jeugd op het terrein rondlopen.”

“Wij willen een programma presenteren wat voor iedereen interessant is”, vertelt Woldberg. “Ondanks dat dance dit jaar geen onderdeel is, denk ik dat er voor ieder wat wils is. We hebben tevens besloten op de andere podia in Park de Wezenlanden geen danceact te programmeren. Dit zal waarschijnlijk voor een grote toestroom naar een plek, voor een act betekenen en dat willen wij niet. Voor de echte danceliefhebbers verwijzen we naar Bevrijdingsfestivals als in Assen, zij hebben wel een speciale dance-area.”

Er wordt inmiddels al gekeken of het mogelijk is volgend jaar dance weer een plek te geven in Zwolle op Bevrijdingsdag. Woldberg: “Na het festival gaan we weer in bespreking met gemeente en politie. Wellicht is er een andere oplossing om Free2Dance op een andere locatie te laten doorgaan. We hebben goed contact met beiden partijen, dus dat is natuurlijk al een voordeel. Of wij de verantwoordelijkheid van het danceprogramma op ons zullen nemen is niet zeker. Wij hebben onze handen vol aan het evenement in Park de Wezenlanden. Het bedrijf dat jaarlijks meewerkte aan Free2Dance, Studio TAS, zal dan eerder de organisatie op zich nemen.”