Burger Band Clash Band Interview 3: Beermace

"We proberen geen boodschap over te brengen, we zijn immers geen U2"

Tekst: Steven den Boer ,

Goede vrijdag is dit keer in het Burgerweeshuis wel heel erg goed te noemen: met de Burger Band Clash zullen maar liefst zes beginnende bands zich van hun beste kant laten zien en horen. Een interview met: Beermace.

"We proberen geen boodschap over te brengen, we zijn immers geen U2"

Wie is Beermace en wat voor muziek spelen jullie?

Beermace is een groep jongens tussen de 18 en de 20 jaar die graag muziek maakt. We komen uit het altijd gezellige Apeldoorn en we drinken graag bier. We vormen een hechte vriendengroep die ook buiten het podium en de oefenruimte vaak met elkaar optrekt. O ja we spelen metal, rechttoe, rechtaan, in your face! Onze muziek is harder dan een stoeptegel in je nek.

Wij zelf zien er de toegevoegde waarde niet van in om ons vast te pinnen aan een bepaald sub-genre. We laten onze muziek spreken en dan mogen anderen bepalen wat we zijn. We passen verschillende stijlen toe binnen onze muziek zoals progressive, funk en trash.

Wat is op dit moment jullie grootste obstakel om bekend te worden?

In Nederland spelen veel bandjes. Velen daarvan zijn erg goed. De markt voor deze bandjes is relatief klein, vooral als je metal speelt. Om de concurrentie aan te gaan moet je jezelf goed kunnen onderscheiden. Daarom willen wij creatief, vernieuwend en origineel zijn. Van de andere kant wil je toegankelijk blijven en ontkom je er niet aan reeds begane wegen te betreden. Het is uitdagend en leuk om daar je balans in te vinden en zo een eigen geluid neer te zetten. Wel gaat er veel tijd en energie in zitten. Daar hebben we niet altijd genoeg van, aangezien wij onze muzikale activiteiten naast werk en studie combineren. Ook faciliteiten zoals oefenruimtes, metalpodia en effectieve media om je muziek te promoten, zijn schaars. Deze factoren vormen voor ons de grootste obstakels om in de gewenste mate te werken aan onze muziek en deze te presenteren aan mogelijke nieuwe fans.

Is Deventer een goede plek om als band te beginnen?

Als Apeldoornse band is het lastig om daar uitspraken over te doen. Wel kunnen we zeggen dat Deventer met de Walhalla en het Burgerweeshuis goede faciliteiten biedt voor beginnende bands die willen optreden.

 In jullie nummer Privilege Of The Rich is de eerste zin: "The ace of spades". In hoeverre laten jullie je inspireren door Motorhead of andere 80's metalbands?

In de zanglijnen zullen voornamelijk veel kenmerkende jaren '80 aspecten voorkomen, die makkelijk in het gehoor liggen. Hoog, hard en rechttoe, rechtaan. Hoewel de muziek zeer modern kan klinken, proberen we altijd de lat hoog te leggen qua performance. Misschien is dit wel een 'eighties' performance te noemen.

Uiteraard inspireren veel bands van toen, de metalbands van nu. Bands als Motorhead, Judas Priest en Iron Maiden zijn erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de metal. Net als de trashbands Metallica, Megadeth en Testament. Zij hebben echt een sterke basis neergezet en daar kan niemand omheen. Ook wij niet.

 Welke cover zou je het liefst nog eens spelen en waarom?

We vinden Avenged Sevenfold een erg goede band. Ze hebben een onderscheidend geluid en zijn technisch, maar ze zijn tegelijkertijd ook erg toegankelijk en dat spreekt veel mensen aan. Het is leuk om nummers van hen te spelen. We hebben weleens het nummer Afterlife live gespeeld tijdens een optreden. Het lijkt ons leuk om dit nummer vaker te spelen, of een ander nummer van deze band.

 Gaan jullie The Messenger spelen op het Bevrijdingsfestival in Wageningen en welke boodschap zullen jullie daarmee achterlaten?

Hoogstwaarschijnlijk zullen we dat nummer wel gaat spelen. The Messenger is een van onze progressievere nummers, waarin we geexperimenteerd hebben met verschillende arrangementen en ritmes. The Messenger heeft een beetje een theatraal geluid, met als achterliggende gedachte: overmatig alcoholgebruik. Jezelf verliezen in een diepgewortelde liefde waar je het niet mee uit kan maken. We zullen hier echter geen boodschap mee achter proberen te laten. We zijn immers geen U2. We willen mensen gewoon een geweldige avond bezorgen. Zonder zorgen, zonder drama, maar uiteraard met het nodige promille alcohol in 't bloed.

 

Burger Band Clash
Burgerweeshuis Deventer
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 3,00