Trip down memory lane

Metal, bier, modder en de Jezus zegt: Bekeert u en gelooft het evangelie

Tekst: Andreas Kooistra Foto's: René Jannink ,

Dit jaar was het een feest van herkenning. Het festival werd gekenmerkt
door bands die al vele jaren de scene aanvoeren. Bands als Onslaught
en Napalm Death. Geweldige sfeer en dat beetje extra, bekerende
christenen, is wat Elsrock zo uniek maakt.

Metal, bier, modder en de Jezus zegt: Bekeert u en gelooft het evangelie

Elsrock 2010, het veel bekritiseerde metal fest in de bible belt van Oost Nederland beleefde dit jaar zijn 5 jarig jubileum. Een kleine 1800 man kwamen er dit jaar op af.
Er was dit jaar gekozen voor een knussere opzet van het festival. Een
kleiner podium, met de merchandise en bier-eettenten eromheen,
zorgde voor een intiemere sfeer. De modder en regen deden de rest.

De organisatie van Elsrock is in de 30 en dat zie je terug in de keuze van bands. Veel bands die hun hoogtij dagen hadden in de jaren negentig. Niks mis mee natuurlijk!
Dit betekende dat dit jaar werd gekenmerkt door bands die al meerdere decennia meegaan: Onslaught, Lizzy Borden, Agnostic front en Napalm Death. Bands die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben en tot de favorieten behoren van menig metal liefhebber.

De sfeer was, zoals elk jaar, weer geweldig. Iedereen onder de modder en hoe later het werd, hoe meer bier er in de man was. Aan de bands was wel te zien dat ze al vele jaren actief zijn. Hoewel Agnostic Front nog steeds een show neerzette waar je u tegen zegt was het de heren aan te zien dat ze al vele jaren zalen slopen. Die bierbuik hou je op een gegeven moment niet meer tegen. Ook de shockrocker Lizzy Borden heeft een verweerde oude kop gekregen net als de mannen van Onslaught. Hun professionaliteit en kunde heeft hier echter niet onder geleden. Strakke harde shows zoals we al die jaren gewend zijn.

Ook de side-show van door bekeersdrift bevangen christenen was dit jaar weer aanwezig. Dit jaar zelfs met een heuse Jezus zegt: Bekeert u en gelooft het evangelie- bus. Altijd een hoog amusements gehalte om een aantal burgerlijke christen mensen te zien proberen een dronken metal fan ervan te overtuigen dat dit niet de weg is en dat satan zijn klauwen via de duivelse metal muziek in hem heeft gezet.
Het hoort er allemaal bij. Hail Elsrock!