“Het moet een beetje shockeren”

Gogbot Festival 9 t/m 11 september 2010

Tekst: Nancy Boswerger ,

Gogbot Festival is weer wat je allemaal van Gogbot mag verwachten met net dat beetje extra. Jeroen van den Bogert vertelt over alle verrassingen die Gogbot 2010 in petto heeft.

Gogbot Festival 9 t/m 11 september 2010

Vernieuwende kunst vult dit weekend opnieuw De Oude Markt in Enschede en de geluidsinstallatie van Atak krijgt het flink te verduren. Van 9 t/m 11 september geeft Enschede een podium aan kunstenaars en elektronische muziek in de breedste zin van het woord tijdens het Gogbot Festival. Het belooft dit jaar een geweldig feest te worden met de beste artiesten uit de wereld van elektronica en Dance. Zo staat Etienne de Crécy donderdag op de Oude Markt en heeft Gogbot een primeur op zaterdag. Eprom, al groot in Amerika, speelt zaterdag voor het eerst in Europa. Verder nieuw op Gogbot is de stadscamping op kruipafstand van Atak. Gogbot gaat hard dit jaar. Medeorganisator Jeroen van den Bogert van Alles Los Agency: "Niet heel Enschede hoeft het mooi te vinden."

Gogbot Festival legt donderdag de 9de de nadruk op de audiovisuele kunst. De nodige experimenten komen langs. De Japanse YMCK komt speciaal overvliegen naar Nederland om op Gogbot te spelen. De Japanners spelen Japanse pop gecombineerd met geluiden uit games. Jeroen krijgt een grijns op zijn gezicht als hij over YMCK praat. De zangeres van de band gaat gekleed in een jurkje in de vorm van een spelconsole, inclusief knoppen. Jeroen: ‘Het is compleet over de top zoals je dat van Japanners verwacht." Ook de grote Etienne de Crécy heeft een plek in de programmering van donderdag. Hij staat zelfs gratis op de Oude Markt. Jeroen lacht: "De installatie past niet in Atak."

"Gogbot is op de eerste plaats een kunstfestival." De nodige kunst is dan ook het hele weekend te bewonderen op de Oude Markt in Enschede. Jeroen: "Het is mooi dat mensen die niet automatisch naar een festival als Gogbot gaan er nu gewoon mee in aanraking komen." Natuurlijk valt muziek ook onder kunst en vrijdag is geen uitzondering. "We gaan vrijdag all out!" Het Gogbot Festival gaat vrijdag "in de volle breedte van de nieuwe Electro". Alle aspecten uit de elektronische muziek komen aan bod. De avond eindigt met Ladyscraper. "Dat is Speedcore, metal uit een laptop." Op de vrijdag zie je veel verschillende groepen mensen. Mensen van de kunstacademie, Alternatieve muziekliefhebbers maar ook de alternatieve gabbers. Jeroen: "Daarom vind ik de vrijdag zo leuk het mengt allemaal."

Op de zaterdag is er een split in de soort muziek dat gedraaid wordt. Aan de ene kant is er de freaky experimentele muziek op de Oude Markt en aan de andere kant is er dubstep in Atak. De Oude Markt eindigt het weekeinde met een knal met o.a. Knalpot. "Dat is een combinatie van Noise, Jazz en Electro." Knalpot stond in 2009 op Lowlands en dit jaar stonden ze zelfs op North Sea Jazz. Voor iedereen die kennis wil maken met elektronica en alle aanverwante genres is het programma in Atak op zaterdag een aanrader. "Het is de meest mainstream avond van Gogbot." Toch moet Gogbot volgens Jeroen verrassen, er moet een randje aan zitten. "Het is voor mij funest als we alleen dingen hebben die mensen op het terras mooi vinden."