Birth of Joy rockt voor stel ‘saaierds’

Goede muziek, goede show, maar publiek werkt niet mee

door: Ylinde Kuiper. ,

Aan de band ligt het niet, Birth of Joy maakt lekkere muziek. Het is de ideale band om een avondje (08-10) lekker op los te gaan. Het Doors publiek denkt daar anders over en houdt het bij hoofdgeknik en voetgetik. De charismatische frontman noemt ze ‘saaierds’, maar doet wel moeite om zelf wel te rocken. Goede muziek, goede show.

Goede muziek, goede show, maar publiek werkt niet mee

Mysterieuze intro’s, scherpe gitaar, strakke drums, een vrolijk, opzwepend orgel met daaroverheen een flink portie rauw stemgeluid. Birth of Joy heeft de goede combinatie voor een eigenzinnig geluid en een goeie show. Daarbij ook nog een frontman met een lading charisma en een zichtbare drang om goed los te gaan. 
Klinkt als de ideale band om je een avondje lekker te laten gaan. Helaas is dit niet geval in Metropool vrijdagavond. Birth of Joy mag optreden voor de bezoekers van de film ‘When You’re Strange’ over The Doors. Het is duidelijk dat het publiek komt voor de film, en niet voor de band. De ‘Doors generatie’ drinkt een biertje na en luistert daarbij ook wel naar de muziek, maar hoeveel moeite de band ook doet tot het aanzetten tot beweging, komt het publiek niet verder dan hoofdgeknik en voetgetik. Bij een cover van het The Doors nummer ‘Five To One’ willen een aantal de voetjes iets meer over de vloer bewegen, maar deze sfeer blijft niet overeind bij het terugkeren naar eigen werk. De band doet er zeker wel moeite voor, maar het is duidelijk aan frontman Kevin te zien dat hij baalt en er weinig zin meer in heeft. Hij noemt zelfs zijn publiek ‘saaierds’.
Aan het einde van het korte optreden wordt er verrassend genoeg wel om een toegift gevraagd. Met tegenzin en als voorwaarde dat de mensen nu wél zullen bewegen gaan ze nog even door, maar de hoop zit er al niet meer in. Ondanks de tegenvallende sfeer blijft de band wel overeind. Ze staan zelfverzekerd op het podium, doen wat ze leuk vinden. De passie van het trio is te zien, lange instrumentale stukken worden vol overtuiging gespeeld en zijn zeker niet saai. Rauw stemgeluid en hoge gilletjes over snelle, hyperactieve begeleiding. Het drumstel wordt niet gespaard en het orgeltje geeft het geheel een originele draai. De gitaar riffs zijn scherp en snel. Het drietal speelt goed samen. Met felle flitslichten en goed gebruik maken van het hele podium zetten ze ook nog eens een showtje neer. Lekkere muziek, leuk optreden, voor het juiste publiek zal deze band ongetwijfeld rocken.