Rymkletser Parow valt in herhaling

Bliksembezoek met nadruk op hitjes

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Rene Vink. ,

Rapper Jack Parow was heel even in Hengelo tijdens zijn clubtour door Nederland. Hij kwam, hij deed zijn ding… en weg was hij weer.

Bliksembezoek met nadruk op hitjes

Jack Parow is in Nederland allang geen onbekende meer. Afgelopen zomer was deze rymkletser voor een korte promotour in ons land, gevolgd door een optreden op Lowlands. Zijn huidige clubtour voert langs verschillende zalen, waaronder de Metropool. Verder staan Antwerpen, Brussel en Berlijn op het programma en ook was hij deze week te zien bij De Wereld Draait Door.

Voordat de man met snor uit Bellville, West-Kaap zich in Hengelo aan het publiek laat zien is er eerst nog een support band. Turboglad en Siroc zijn twee jonge rappers uit Overijssel die samen Essentie vormen. Krachtige stemmen en serieuze teksten klinken op vanaf het podium terwijl ondertussen de ruimte wat voller begint te raken. Het publiek lijkt nog wat afwachtend, maar men komt natuurlijk voor Jack Parow.

Parow komt op met een DJ en opent met ‘Ek wens jy was myne’, waarbij de techniek hem in eerste instantie wat in de steek laat. Het doet een beetje rommelig aan, maar ‘Farmhouse Brekvis’ klinkt al een stuk beter. Als Jack vervolgens ‘Dans Dans Dans’ inzet komt men los. De pet met klep van een meter gaat af en in de zaal gaan de handen in de lucht. "Fokken hier, fokken daar, fokken alles deur mekaar": het Afrikaans verschilt niet eens zo heel veel van het Twents.

Dan komt de band op. De muzikanten hebben letterlijk weinig om het lijf: een schaars geklede drumster en een bassist in hemd en op flipflops vullen de DJ aan, een blonde surfdude die inmiddels met ontbloot bovenlichaam en een masker op achter de mixtafel staat. Zo weggeplukt bij hun braai op het strand om even een paar nummers mee te spelen. De lange toeter waar het derde bandlid af en toe op blaast zou je een didgerizela kunnen noemen. Het geheel komt wat absurd over en muzikaal gezien voegt het weinig toe, maar het publiek heeft iets om naar te kijken.

Voorin gebeurt het, achterin is het wat rustiger. Men staat daar wat voor zich uit te kijken, maar als ‘Cooler As Ekke’ klinkt doet de hele zaal weer mee. De band speelt nog één nummer en daar gaan ze alweer. Jack blijft achter met de DJ en zet een remix van ‘Cooler As Ekke’ in, waarna het er na krap drie kwartier ook voor hem alweer op zit. Of toch niet? Jack komt nog heel even terug om ‘Dans Dans Dans’ in de herhaling te gooien. Het publiek doet nog heel even mee en dan kan men toch echt naar huis.

Jack heeft het in zich om te vermaken, dat liet hij al zien op Lowlands. Hij heeft lol in wat hij doet en dat moet hij ook vooral blijven doen. Jammer eigenlijk om dan je hitjes zo uit te melken, helemaal tijdens zo’n korte set. Succes gegarandeerd, dat wel. Maar dis nie regtig wat ek verwag het nie. Te kort, te gehaast en te veel van hetzelfde. Gelukkig maakte het voorprogramma veel goed.