Bonte avond met Perquisite

Publiek in het Burgerweeshuis wordt getrakteerd op een diverse avond

Tekst: Dieuwertje Kuiper ,

Na de breuk met Pete Philly vorig jaar, moet Perquisite laten zien wat hij waard is zonder zijn wederhelft. Op zaterdagavond 13 november maakte Deventer voor het eerst kennis met zijn nieuwe album Across.

Publiek in het Burgerweeshuis wordt getrakteerd op een diverse avond

Op het nieuwe album Across van Perquisite, maakt Pete Philly plaats voor maar liefst twaalf verschillende vocalisten. Vijf daarvan reisden met Perquisite af naar het Burgerweeshuis in Deventer, namelijk rapper GMB, de Nederlands-Chileense zanger Maurino Alarcon en zangeressen Jenny Lane, Sanguita ‘Carmen van het Noorden’ Akkrum en Urita Mual, die tevens het voorprogramma op zich nam. De ietwat bescheiden opkomst in de zaal werd hiermee getrakteerd op een wel heel diverse avond.
 
Het nieuwe album van de producer valt bepaald niet in een hokje te duwen. Van jazz tot ska en van soul tot rock, Perquisite is een alleskunner. Met zijn zeskoppige band brengt hij voor ieder wat wils en daarmee speelt hij enigszins op safe. Aan de andere kant gooit hij zijn publiek ook in het diepe, doordat een duidelijke rode draad achterwege blijft. Met Pete wandelde ook de bekende hiphopsound de deur uit en daarmee lijkt Perquisite nog wat zoekende naar een eigen identiteit. Zijn liefde voor muziek blijkt te groot om zich te beperken tot één stijl. De artiesten waarmee hij samenwerkte zijn dan ook zeer verschillend en drukten ieder een eigen stempel op de muziek.
 
De diversiteit van Pieter Perquin’s nieuwe album komt ook live sterk naar voren. De stille kracht zet anderen liever in de spotlight en lijkt daardoor haast te verdrinken in al zijn aangehaalde talent. Met het Spaanstalige Me Despido van Maurino Alarcon, de hitgevoelige en luchtige single Set Me Free, de raps van GMB en de druk dansende zangeressen Coco en Sanguita, was het een bonte avond. Maar wel een intieme bonte avond met hoogtepunten. Zangeres Coco, jammerlijk genoeg niet op tijd gestrikt voor het album, vormde één van die hoogtepunten. Haar sublieme opbouw van het liedje I Rely On Me bezorgde het publiek kippenvel. Ook Perquisite liet zich hierbij van zijn beste en bekendste kant zien, door bas te verruilen voor cello. Met de komst van energieke rapper GMB op het podium haalden oude fans hun hart op. Het nummer Blackbirds waaraan hij meewerkte, blijkt het dichtst in de buurt te komen van het oude geluid van Pete Philly & Perquisite. De overige songs vormen echter één grote ontdekkingstocht van klanken die we niet eerder van Perquisite gehoord hebben.
 
De eigenaar van Unexpected Records gaat nog steeds voor kwaliteit, maar al met al vormt het concert toch een wat onsamenhangend, chaotisch geheel. ‘Perq’ geniet duidelijk van zijn muzikale vrijheid en de samenwerking met zijn zelfgekozen talent. Het is tijd om te laten zien wat hij allemaal kan. En ach, als dat meer nummers op gaat leveren als I Rely On Me en Blackbirds zal hij niemand horen klagen.