Orange Maplewood: Winnaar Plankenkoorts 2010

Een sfeerverslag en interview tijdens de finale van deze bandwedstrijd

Tekst: Daisy Oosterbaan / Foto's: Marcel Klaster. ,

Het weekend van 1 en 2 mei 2010. Dit weekend zal de geschiedenis ingaan als het weekend van FC Twente en het feit dat zij kampioen werden. Maar, er waren ook nog andere winnaars dit weekend. Een voorbeeld hiervan is Orange Maplewood. Zij mogen zich winnaar Plankenkoorts 2010 noemen.

Een sfeerverslag en interview tijdens de finale van deze bandwedstrijd

Plankenkoorts 2010, een initiatief van Stichting Geuzenpop, had dit jaar ook weer een bloedstollende finale waarin de bands Deanmoore, Grown Cold, Flume en Orange Maplewood het tegen elkaar op gaan nemen. De bands hebben kort de tijd; slechts 20 minuten om alles te geven. Opvallend is dat de bands ook allemaal aanhang hebben meegenomen en zeker niet onpopulair zijn. Tijdens de voorrondes was het al duidelijk; de jury krijgt het niet makkelijk vanavond. Een leuk feitje is dat de twee voorgaande jaren de prijs naar een Duitse band is gegaan. Dit jaar zal de prijs hoe dan ook naar een Nederlandse band gaan, gezien de Duitse bands de finale niet gehaald hebben.

De tijd vliegt voorbij en de bands geven wat zij hebben. De avond wordt weer aan elkaar gepraat door het vaste presenteerduo Stef en Donovan (Deadbeat). Opeens is het ook alweer tijd voor de uitslag. Deze wordt bekend gemaakt door jurylid Arris Roordink. De tweede prijs gaat naar de band Flume, de band die overigens op 5 mei ook om 17:40 uur een show op Podium de Doorbraak van het Bevrijdingsfestival Zwolle een spetterende show heeft gespeeld. De eerste prijs gaat niet naar een onbekende van het festival Geuzenpop; de winnaar is Orange Maplewood. In 2009 stond deze band als invalband van Drive Like Maria op het festival.

De strijd is gestreden, het podium wordt afgebouwd. Tijd voor een gesprekje met betrokkenen bij deze bandwedstrijd. Ik praat met Ricardo Neeter, organisator van de contest en Stef en Donovan, voornamelijk bekend van de partycore band Deadbeat, maar ook de presentatoren van de avonden. Stef: ‘Het viel me op dat de bands een hoog niveau hadden in vergelijking met andere bandwedstrijden!’ Donovan: ‘Ja, er was ook veel pop/rock aanwezig, dat maakte het er naar dat deze editie erg toegankelijk werd. Bovendien vond ik de uitslagen ook iedere keer weer verrassend.’ Stef vult aan: ‘Het is alsof de jury soms een hele andere denkrichting had dan het publiek. Al moet ik zeggen dat alle bands die nu in de finale stonden beter presteerden tijdens de voorrondes.’ Ricardo: ‘En ja, Orange Maplewood heeft wellicht eerder op Geuzenpop gestaan, maar het ging vanavond erom dat de beste band ging winnen en dat waren zij, zonder twijfel. Stef: ‘De band is natuurlijk ook gegroeid in het afgelopen jaar, nog een reden waarom zij die plek verdienen.’

Ricardo is trots op wat hij heeft neergezet: ‘De afgelopen weken heb ik veel gezien. Hoogtepunten waren wel de presentatie die de sfeer maakte tijdens de voorrondes en een persoonlijk hoogtepunt was voor mij de laatste tien minuten op het podium tijdens het bekend maken van de winnaar. Opeens dringt het dan door; het is gelukt, je hebt een energiek product met een hoge culturele waarde voor Enschede en omstreken neergezet en dat is gewoon te gek!’ Donovan: ‘Ja, er waren veel hoogtepunten, maar ook wel dieptepunten… Zoals een verkeerde bandnaam noemen tijdens de voorronde in de Stam…’ Stef, terwijl hij weer hard begint te lachen: ‘Laat dat nou net één van mijn hoogtepunten zijn! Nee, zonder gekheid, dat we de kans hebben gekregen  was top en we zouden dit soort dingen ook wel vaker willen doen! Op dit moment ziet het er in ieder geval naar uit dat we Crime & Punishment (het DJ duo waar Ricardo deel van uitmaakt) mogen gaan aankondigen tijdens Geuzenpop, helemaal goed toch?’ Met deze woorden komt het gesprek ten einde en is de conclusie te trekken dat 2010 een succesvol jaar is geweest voor Plankenkoorts.