Warme, rokerige maar geslaagde release ZoieZo

ZoieZo presenteert debuutalbum ‘Lief zijn zei Mama’

Tekst: Gerance Leusink / Foto's: Magda Kuipers ,

Op vrijdag vier juni vindt in het Assendorpse Eureka te Zwolle een hiphopavond plaats. Deze staat in het teken van de albumrelease van het Zwolse hiphoptrio ZoieZo. Een mijlpaal, want het debuutalbum van ZoieZo gaat deze avond voor het eerst in de verkoop en tevens wordt de videoclip van ‘Zwart voor m’n Ogen’ gepresenteerd.

ZoieZo presenteert debuutalbum ‘Lief zijn zei Mama’

Bij binnenkomst van Eureka staat DJ Pauluz achter de draaitafel zijn ding te doen. De zaal is ondanks deze topmuziek nog leeg. Pas later druppelen er langzaamaan wat rappers binnen, gevolgd door de rest van het publiek. Wanneer host Guido Faas het podium betreedt en Sillo aankondigt, lijkt het publiek in één keer wakker te schrikken. De hiphopkenners zijn direct te onderscheiden van de “nieuwkomers”, deze stappen namelijk direct naar voren om Sillo te supporten en mee te doen. De sfeer is erg opgetogen en tegelijkertijd ook ontspannen en los. Inmiddels is de zaal goed volgelopen en iedereen geniet volop van de goede muziek van Sillo ookal is dit nog  maar het voorprogramma. Het publiek protesteert luid, als na een half uur Sillo het podium moet verlaten. De host neemt de microfoon over van Sillo met in zijn andere hand een mysterieus plastic zakje. Dit gaat niet voorbij aan Sillo en hij roept dan ook nog even: ‘hè, Guido komt ons wat uitdelen!’. Het mysterie is voor het publiek hierbij opgelost, waarna de zaal begint te klappen en te joelen.  

Zodra Guido het publiek weer een beetje gesust heeft begint hij met zijn verhaal. Hij legt uit wat de bedoeling van deze hele avond is: de albumrelease ‘Lief zijn zei Mama’ van ZoieZo. Dit is zichtbaar door het witte doek dat aan de achterwand is opgehangen. Hiervoor staat een klus trapje waarop een beamer is geplaatst. Vandaag gaat namelijk de videoclip ‘Zwart voor mijn Ogen’ gepresenteerd worden. ‘En nu wil ik iets anders zien dan de achterkant van jullie hoofd’, hoort men door de microfoon. De host weet de aandacht van het publiek snel weer vast te grijpen als de host roept: ‘Eerlijk zullen wij alles delen’. Pak allemaal een handje joints en deel ze uit’, zo gebied de presentator. In een paar seconden gaat het zakje rond en heeft het ook de mensen achterin de zaal bereikt. Al snel staat de zaal vol met rook en is iedereen tevreden. Niet kort daarna begint de videoclip te spelen. Het publiek staat nog net niet met open mond te kijken, maar dit scheelt niet veel. Iedereen is zeer enthousiast over de clip, gezien de reactie die volgt als hij is afgelopen. Enkele reacties uit het publiek vertelt ons dat men het goed bij het nummer vindt passen en dat het haast niet beter had gekund.

Een videoclip is leuk, maar waar het toch echt om draait is de release van debuutalbum van ZoieZo. Ondanks de hitte die, vanwege de hoge temperatuur van deze dag,  in Eureka hangt heeft het publiek energie genoeg om mee te springen, te klappen en te dansen met de muziek van ZoieZo. Het is duidelijk te zien dat iedereen zich heel erg op zijn plek voelt. Vooral Jey, Robbie en GVR maken Eureka helemaal hun ‘huis’. Ze rappen alsof ze nooit anders gedaan hebben. Dit voelt het publiek en gaat helemaal uit hun dak. Niemand trekt zich wat aan van de warmte. Tegen het eind van hun act geeft Robbie aan dat de laatste nummers eraan komen. Voor iedereen wellicht een verdriet maar eveneens een troost. De menigte ziet er namelijk uit alsof het wel frisse lucht kan gebruiken. Dit vindt het publiek blijkbaar een heel goed idee want ze schreeuwen het hardst als er gevraagd wordt ‘Zwolle, is het warm?’. Ondanks dit prettige uitzicht blijft het publiek zijn entertainers trouw en blijft tot helemaal aan het eind met ZoieZo meedoen.

Als de presentatie dan toch echt tot een eind gekomen is, stroomt de zaal leeg en zit het Assendorperplein halfvol met het publiek van Eureka.  Al met al was het een zeer warme, doch geslaagde avond, met veel publiek. Een resultaat waar de jongens van ZoieZo sowieso trots op mogen zijn.