Lamb of God heerscht

Perfect voorprogramma voor een memorabele avond vol metal

Tekst: Ruben van Adrichem / Foto's: Snaak Steenbeeke ,

Metropool is goed bezig. Met namen als Ignite, Anthrax en natuurlijk Lamb of God zet de Hengelose rocktempel zichzelf goed op de kaart.

Perfect voorprogramma voor een memorabele avond vol metal

Sinds de opening van dit tweede riante podium in de Twentse regio is het een kwestie van tijd voordat de grote namen in de scene het oosten van Nederland aan doen. Donderdagavond is het de beurt aan Lamb of God, met Kudra Mata als voorprogramma.

Kudra Mata is natuurlijk bekend van het legendarische optreden in Zwolle op het bevrijdingsfestival in 2007. De bezetting is sindsdien gewijzigd, want de huidige drummer Tim Kuper heeft de plek ingenomen van Mart en dat heeft goed uitgepakt. Met alle respect voor de drumkwaliteiten van Mart natuurlijk. Tim heeft toch zijn stempel op de unieke sound van Kudra Mata gedrukt. Met de huidige leden merk je dat de band een stuk volwassener is geworden. De shows klinken strakker dan voorheen, en met de nieuwe nummers is het duidelijk dat deze kerels klaar zijn voor de volgende stap. Het wachten is op de nieuwe EP en met deze show zijn ze hopelijk verzekerd van een breder publiek.

Op deze warme voorzomer-avond is de stage voor de mannen van Lamb of God, de zogeheten Amerikaanse 'pure-metal' band uit Richmond, Virginia. Kenmerk van deze bebaarde mannen zijn het strakke, technische gitaarwerk, gevatte teksten en de eindeloze, energieke tournees over onze aardbol. Vijf jaar nadat de band tekende bij het label Epic Records zijn ze er nog steeds, een gegeven dat in deze industrie noemenswaardig genoemd mag worden. En met de komst van het laatste album 'Wrath' is 15 jaar ervaring verwerkt tot misschien wel de meest energieke CD van de 5-koppige band. Kudra Mata heeft als voorprogramma veel overeenkomsten met Lamb of God en is bij deze band van formaat de enige juiste keuze. De metal-liefhebbers uit het hele land verwachte met deze line-up moddervette gitaarriffs, dreunende baspartijen, ruige vocals en zwetende dikke mannen in de pit. En zelfs dat laatste was ruimschoots aanwezig.

Het begint goed als Kudra Mata het podium betreedt. De zaal is al flink vol met Lamb of God aanhangers uit het hele land. Kudra Mata heeft een vaste aanhang in Twente en omstreken en dat lijkt zich per show uit te breiden. De sfeer komt er vanaf het tweede nummer goed in wanneer de mensen die onbekend zijn met de band zien met hoeveel energie de mannen hun instrumenten bespelen. Dat werkt aanstekelijk, want al snel gaan de vuisten van het publiek te lucht in. Kudra Mata speelt als vanouds. Energiek, strak en rete-snel. Met enkele nieuwe nummers die ze ten gehore brengt, laat Kudra Mata zien dat ze meer wil en zeker ook kan.

Nadat de zaal lekker warm gespeeld is, breekt het moment van de waarheid aan. Een muur van versterkers met in het midden een uitsparing voor het drumstel van de heerschende Chris Adler komt achter het doek te voorschijn. Na de gebruikelijke 'it's great to be here' beginnen de mannen aan datgene waar ze goed in zijn: snoeiharde metal maken. En hoe. De loopjes in het gitaarwerk zijn niet met het blote oog bij te houden en het oogt moeiteloos. Adler wordt niet voor niets geroemd om zijn drumwerk. Zijn ritmes zijn overduidelijk de ruggengraat van het optreden en de fill'ins zijn perfect. Ook de onuitputtelijke vaart van de show in het algemeen is opvallend te noemen. Dik een uur lang ramt de band de strakste metal door de, overigens ontzettend goede, geluidsinstallatie van Metropool. Zelfs na jaren lang touren, blijken de leden nog steeds over het uithoudingsvermogen van marathonlopers te beschikken. Natuurlijk mag de zang niet vergeten worden. Met zijn unieke throat zorgt Randy voor het laatste radartje in het geheel. En dit complete uurwerk tikt 130 keer per minuut.