Record aantal bands op 16e editie Stonehenge

Underground metalfestival met internationale allure

Het festival Stonehenge in hartje Steenwijk (Overijssel)
wacht dit jaar, op zaterdag 31 van juli, een bijzondere editie. Een
recordaantal bands, dat garant staat voor bijna een halve etmaal metal en rock in en bij De Buze. Aanvang 11.30 uur.

Underground metalfestival met internationale allure

In de loop der jaren heeft Stonehenge zich ontpopt tot een underground metalfestival met internationale allure. Waar de eerste editie zes bands telde, ligt het aantal bands alweer enige tijd op twaalf. Het verruimen van de horizon naar acts uit het buitenland heeft al vele gedenkwaardige optredens opgeleverd, onder meer van Napalm Death, Master en Immolation.

Het festival is opgezet vanuit de gedachte om een podium te bieden aan bands uit de wijde regio en verre omstreken. Deze missie krijgt dit jaar extra aandacht. De line-up is recent uitgebreid met zes talentvolle bands uit Overijssel, te weten Load (Steenwijk), Symphony of Destruction (Dedemsvaart), Grindbashers (Zwolle), Stigmatheist (Almelo), Face the Fact (Ommen) en Devious uit Hengelo.

Dit is mogelijk dankzij de provincie Overijssel, Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) en het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten. KCO zet zich in om talentvolle bands in Overijssel op allerlei fronten te helpen, waaronder het genereren van extra optredens. Stigmatheist uit Almelo zou eigenlijk ook komen, maar heeft moeten afzeggen.

De uitnodiging om mee te werken aan het zogeheten Provinciaal
Talentenplan, greep de organisatie met beide handen aan.
Mede-organisator René Brugmans: "Zo kunnen we een extra regionaal tintje aan Stonehenge geven." De regionale toppers zijn in overleg uitgekozen. Ze vallen onder de noemer metal, of schuren er qua muziekstijl net tegenaan. Zangeres Annalies Groen van Load bezoekt het festival al jaren: "Niet dat ik een metalfreak ben, maar vanwege de sfeer. En nu mogen wij er spelen. Te gek!"

Al eerder waren twaalf bands, met uiteenlopende stijlen, bekend
gemaakt. Het gaat om Trigger the Bloodshed (UK), Cattle Decapitation uit Amerika, Valkyrja en Gothminister uit Noorwegen, het Zweedse General Surgery, Hacride en Gorod uit Frankrijk, Moker uit België en Acrostichon, The 11th Hour en Carach Angren uit Nederland. Headliner is Origin uit de Verenigde Staten.

De uitbreiding van het programma betekent voor de festivalbezoekers meer muziek, voor dezelfde prijs: €25,- in de voorverkoop. Het terrein gaat open om 11.30 uur, de eerste band begint om 11.45 uur en de laatste tonen sterven weg als de Steenwijker toren ’s avonds elf keer slaat. Het tijdschema is met zorg in elkaar gezet. Brugmans: "Kwantiteit mag natuurlijk niet ten koste gaan van kwaliteit."

Traditiegetrouw is er ook dit jaar een Preparty in café De Zwetser
(Kerkstraat 1) in Steenwijk. Motöranus en Friends zorgen vrijdagavond 30 juli voor het nodige muzikale vertier. Ze beloven ‘veel Röck `n Röll en bier’. Ook Conspiracy of the Possessed gaat zijn best doen om de tent plat te spelen. Dat belooft dus een donders leuk feest te worden! Aanvang 22 uur en gratis entree. Tevens is er weer direct na afloop van Stonehenge een Afterparty, eveneens in De Zwetser. De band Raiser uit Amsterdam neemt ditmaal de honneurs waar. De vierkoppige formatie voegt op eigen wijze moderne invloeden toe aan vertrouwde old school thrash metal. Oftewel: verfrissende nummers met de scherpe oude
stijl van toen.

Meer informatie: www.stonehengefestival.nl