Snoeiharde muziek op de zaterdagavond bij Metropool in Hengelo

Severe Torture, Devious en Dr.Doom maken er een portie herrie van in het rustige Hengelo. Wilde optredens van drie zeer goede (Nederlandse) metalbands

Tekst: Frank te Riet / Foto's: Karen ter Balkt ,

Dikke, vette, harde, heftige, smerige, alles verslindende grafherrie. Dit is een samenvatting van wat zich afspeelde afgelopen zaterdag 20 februari bij Metropool in Hengelo. Ik trok er opuit om Severe Torture, Devious & Dr.Doom te aanschouwen.

Severe Torture, Devious en Dr.Doom maken er een portie herrie van in het rustige Hengelo. Wilde optredens van drie zeer goede (Nederlandse) metalbands

Afgelopen zaterdagavond stond er een heel mooi en gevarieerd programma in Hengelo op het menu. Voor mij redenen genoeg om hier bij aanwezig te zijn.

Dr. Doom.
Erg heftige band die zeer goede nummers schrijft. Elke keer weet de band weer een vette plaat te maken en live komt dat precies goed over. Een band van muzikanten met klasse. In de muziek is weinig vrolijkheid te vinden..

Nu met nieuwe zanger mag je hopen op een wat betere vocalist, maar daar is de band niet echt goed in geslaagd. Een quote uit het publiek “Ik hoor een Jack Russel, maar ik wil een Pitbull horen.. en dat is wat deze band minder aantrekkelijk maakt”. Wat betreft de stageact is er echt niets mis met de band. Wilde acties en heftige poses worden opgevoerd. Dr. Doom is een band waar we nog wel meer van gaan horen en dat is maar goed ook. Hopelijk zal er in de toekomst nog wat lage grunts te horen zijn in de muziek, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Devious.
Zeer goede muziek, stageact is super, zanger is wild en het ziet er allemaal erg professioneel uit. Devious is een band uit Hengelo en dat is wel goed te merken. De zaal is helemaal vol en de sfeer zit er goed in. Interactie met het publiek heeft Arnold wel goed begrepen, hierdoor komen er pits en andere drukte vooraan bij het podium.

Wat opvalt aan Devious is dat techniek en kwaliteit goed zijn verweven met het harde werk. Echter een zeer groot minpunt is dat er soms gebruik wordt gemaakt van “hammerfall drums”, echt vreselijk en het past totaal niet bij de rest van de muziek. Het is te vergelijken met de Rolling Stones met blastbeats. Een ander minpunt is het feit dat de band tijdens het songwriting lijkt te verzanden in hun liedjes. Je hoort heel veel echt mooie riffs maar het zijn er teveel per nummer, hierdoor verliest het publiek enige aandacht. Op cd zal het wel echt vet zijn, maar live komt het niet helemaal goed over. Voor de rest is het echt een band van klasse.

Severe Torture.
"De pit is de shit!!" Is het motto van deze band en dat kun je ook wel aan de muziek horen. Wat een mega ruige/harde/heftige/gewelddadige herrie. Gewoon enorm geniaal. Dit is een band waar Nederland er eigenlijk wel veel meer van mag hebben. De setlijst is precies goed opgesteld. Een paar snoeiharde nummers waar wild geblast en geragd wordt en dan even voor de afwisseling een nummer met haast deathcore achtige breakdowns. Leuk is dat die nummers al jaren geleden zijn gemaakt toen de deathcore nog niet populair was.

Mooi om te zien was ook de bassist die smerig goed speelt.
Echt als een dwaas speelt hij bas alsof het een harp is. Waanzinnige brute “grunts” (bijna geen grunts meer te noemen, zo vet), dan ultra snel drumwerk en erg goed gitaarspel. Wat een vet gitaargeluid ook. Iets wat echt veel bands missen. Pure klasse! Een minpunt was dat de band echt zo fout na het concert weer terug kwam om nog wat te spelen. Deed mee een beetje aan Slayer, Metallica enzovoort denken. Of het nu voor de grap was of serieus was heb ik niet goed meegekregen, maar beter de volgende keer niet weer doen.

Aldus een super harde avond met bands van hoge kwaliteit. Dit zijn tenminste concerten om vaker te zien. Een avond die het entree geld waard was. Mogen ze bij Metropool wat mij betreft vaker doen.