Hel breekt los in De Stam bij cd presentatie Dead in Decadence

Pit, crowdsurfen, en 'wall of death'

door: Marissa Ettema ,

Na ruim drie jaar oefenen, drager van de titel: winnaar van ‘The Battle for Elsrock’, moet dan toch echt die langverwachte plaat gepresenteerd worden. Eindelijk is het zover. Net op tijd klaar. De zaal klaargestoomd door Face The Fact en Symphony of Destruction. Hier zijn ze dan, een groot applaus voor Dead in Decadence!

Pit, crowdsurfen, en 'wall of death'

Cd presentatie Dead in Decadence in Rockcafé de Stam.
Enkele trouwe fans, familie, vrienden en andere metal liefhebbers hebben zich in de vroege uurtjes, ver voor aanvang van de bands, verzameld in het altijd gezellige rockcafé de Stam in Almelo. Het is donker buiten, het regent en binnen is het nog aardig rustig. Dat zal echter niet lang meer duren, want de mannen van Dead in Decadence gaan hier vanavond op dit podium hun eerste EP album 'Torn Beauty' presenteren. Voorman Mark is zeer nerveus, want zijn familie en vrienden zijn erbij. Daarnaast ,zegt hij zelf, hebben ze een geweldig voorprogramma, waar hij natuurlijk heel blij mee is, maar dit maakt hem zeker niet minder zenuwachtig.
Deze band, opgericht in 2006, stonden voor het eerst in 2007 op dit podium in rockcafé de Stam, wat het geheel nog meer bijzonder maakt. Met invloeden van Arch Enemy, Children Of Bodom en Dimmu Borgir creëren deze mannen vanavond melodieuze death metal met een eigen sound, harmonische rifjes en een geweldige ritmische bass. Deze voormalige winnaars van 'The Battle For Elsrock' hebben zelfs al een uitstapje naar Zwitserland mogen maken om op te treden op het 'We Salute You Festival'. Hardwerkende mannen zijn het. Ze proberen dan ook zo veel mogelijk op te treden.

Symphony of Destruction.
Het ruwe metal werk van de jonge band Symphony of Destruction begint. Deze energieke maar tevens ook erg jonge band houdt van snelle opzwepende drums, in combinatie met heerlijke melodieuze gitaar rifjes à la Metallica. Het geluid is vanavond uitstekend en wordt geregeld door Stam eigenaar Toon himself. Deze krachtige band knalt van het podium af. Hoe kan het ook anders, dit zijn namelijk de winnaars van de ‘Metal Battle 2009’. Het is inmiddels ontzettend druk. Waar al deze mensen toch opeens vandaan komen? Deze band weet de sfeer goed op te bouwen, het ene moment staat het publiek mee te klappen op melodieën van de gitaar en het andere moment gaat het publiek als beesten tekeer in de Wall of Death. De toon voor deze avond is gezet.

Face The Fact.
Bij Face The Fact is er ontzettend veel gitaar geweld, geweldige samenspel onder de gitaren. De drummer speelt afwisselend en snel. Af en toe een heerlijke gitaarsolo. Goede combinatie vindt ook het publiek, want uit het niets ontstaat een constante pit. Met het melodieuze van In Flames en Children of Bodom weet deze metal trash band niet van ophouden. Dit belooft veel goeds voor de hoofdact van vanavond, want het publiek is niet meer te stoppen.

Dead in Decadence.
Dan is het zover. Dead in Decadence begint met een heerlijke rustige intro. De zanger staat met zijn rug naar ons toe. De spanning wordt opgebouwd. Met een mengeling van melodieuze gitaar, snelle drums en keihard grunt-werk breekt de hel hier in de Stam los. Wat een strot heeft die kerel! Ik kom inmiddels niet meer door de massa mensen heen. De zaal is eigenlijk een beetje te klein voor deze energieke band, die familie en vrienden versteld doen staan. Of pa, ma, opa, oma en schoonfamilie zo blij zijn om tussen deze massa te moeten voortbewegen, ze hebben het voor de jongens over, want iedereen blijft met verbazing kijken. Halverwege de setting gaan weer even de armen de lucht in. Echter maar voor korte duur, want even later staat de hele familie weer in de pit. Dan wordt er nog even een stagediver gelanceerd. Ook dat kan allemaal hier in rockcafé de Stam.