Typhoon en New Cool Collective blazen Hedon weg

Pijn in de oren, maar voldaan gevoel

Tekst: Linda Geerlings / Foto's: André Scholten ,

Typhoon treedt nu al enige tijd samen op met New Cool Collective. Op 30 november komt daar een eind aan. De artiesten sluiten in Hedon een succesvolle clubtour af. Een verslag van een oorverdovend afscheid.

Pijn in de oren, maar voldaan gevoel

Dat Hip Hop en Jazz samen door één deur kunnen bewijst de samenwerking tussen Zwolse trots rapper Typhoon en Neerlands meest befaamde jazz formatie New Cool Collective. Met waanzinnige optredens op onder andere Lowlands, Oerol en Bevrijdingsfestival Overijssel krijgt de combinatie in hoog tempo een ijzersterke live-reputatie. Hun gezamenlijke cd genaamd ‘Chocolade’ is dan ook het geweldige resultaat van deze gouden samenwerking. Een clubtour volgt en het laatste optreden is zondag 28 november in Zwolle. Aan Hedon de eer om de allerlaatste show als gastheer te fungeren. De verwachtingen? Een fenomenaal optreden van een al net zo fenomenale samenwerking.

De zondagmiddag wordt er onder andere op Twitter al flink gespeculeerd welke special-guests die avond aanwezig zijn. Geruchten zijn dat collega-Fakkelbrigadier Sticks en oudere broer Blaxtar, Typhoon op het podium zullen vergezellen. Wat sowieso al zeker is, is dat zangeres Gionvanca en Dinopha (de zus van Typhoon) hun gouden keeltjes zullen laten klinken die avond.  We zijn benieuwd.

Zo rond half negen stroomt het al lekker vol in Hedon. De opstelling op het podium ziet er al veelbelovend uit. Drums, jambés, een keyboard, een bas, een gitaar, drie microfoons voor de saxofoons en een tal van instrumenten van de succesvolle jazzformatie.
Frontman van New Cool Collective Benjamin Herman opent even later de show met geweldige muziek. Kort daarna springt er opeens een vrolijk figuur van achter op het podium. Hij is gehuld in een zwart pak, heeft een zwart hoedje op en glimmende zwarte schoenen aan zijn voeten. Hij mocht natuurlijk niet ontbreken; nog een oudere broer van Typhoon, O-dog. Deze lange vrolijke jongen, met net zulke witte glimmende tanden en brede lach als Typhoon, heet het publiek welkom. Hij maakt een praatje met het publiek en brengt de sfeer er goed in. Ten slotte kondigt hij zijn kleine broertje aan. Typhoon springt naar voren in een relaxte witte tuniek, een spijkerbroek en witte sneakers. Al snel volgt zijn knappe zus Dinopha en brengen zij samen het nummer ‘Contact’ ten gehoren. Wat een geswing. Het hele publiek staat lekker te dansen. Nog meer lekkere nummers volgen zoals ‘3:19’ van de Fakkelteit en ‘Brand Los’. Giovanca en Rico (Fakkelbrigadier) en doen het fantastische nummer ‘Chocalade’.

Iemand in het zonnetje zetten kan Typhoon daarnaast erg goed. Dit wordt duidelijk als hij rapt over ‘de zwarte vrouw’: zijn moeder. Hij vertelt dat hij haar mist en hoeveel hij van haar houdt. Maar dit is niet het enige dat hij over zijn moeder kwijt wil, want in het volgende nummer ‘A De Na Oso’ vervolgt hij zijn ode. Zo legt Typhoon tijdens dit nummer uit wat deze woorden eigenlijk betekenen. Het betekent dat zijn moeder altijd voor hem thuis is en klaar zit met een bakje thee en dat ze dan heerlijk met elkaar kunnen kletsen. Het publiek wordt aangespoord om ‘A Da Na Oso’ mee te zingen en doet dat voortreffelijk. Giovanca wijst iedereen erop dat het publiek het de verkeerde kant op zingt. De verkeerde kant? Ja, de verkeerde kant want de ouders van De Randamie zitten boven in de zaal trots naar hun muzikale kroost te kijken. Het publiek draait zich om zingt het glunderende echtpaar toe. In één woord geweldig.
In dit concert ondergaat men een reist van het veilige thuisfront naar het zonnige Afrika. Zo brengt New Cool Collective opeens Afrikaanse geluiden. Maar niet zomaar Afrikaanse geluiden. De mensen in de zaal herkennen deze geluiden als de geluiden van de super hit van Typhoon: Bumayé. De hele zaal gaat los tijdens dit nummer want ja, het merendeel van het publiek kent immers de teksten.Na het swingende Bumayé is het tijd voor de super hit van Typhoon en New Cool Collective samen. Benjamin Herman pakt een apparaatje erbij waarmee het bekende deuntje in het nummer wordt gemaakt en het nummer ‘Licht Uit’ begint. Het hele publiek staat weer te springen alsof ze nog steeds ontzettend veel energie overhebben na het gedans van de hele avond. Na deze swingende hits komt er toch een eind aan deze fantastische clubtour. Het allerlaatste nummer heeft geklonken van deze clubtour. Wat volgt is een emotioneel afscheid van New Cool Collective, Typhoon en zijn metgezellen onder begeleiding van zulk hard applaus, gejoel en gestamp dat ieders oren er nu nog pijn van doen.