Terug in de tijd met Brainbox

Seventies-klanken in Het Burgerweeshuis

Tekst: Dimitri de Groot ,

Sterke set van geslepen muzikanten met vakmanschap

Seventies-klanken in Het Burgerweeshuis

Zaterdagavond 11 december trakteert Brainbox het Burgerweeshuis in Deventer op een concert. De Amsterdamse blues/rockband maakte vooral furore in de jaren zeventig en kent grote internationale successen. Momenteel is de formatie bezig met een revival tour door Nederland. Onder aanvoering van zanger Kaz Lux is de groep bezig aan een tweede jeugd. Ze doet dit in bijna de originele bezetting, met Rudy de Queljoe en John Schuursma op gitaar, Cees van der Laarse op bas, en Pierre van der Linden op drums. De tweede jeugd kent een bruisende creativiteit. Een nog titelloos nieuw album staat gepland voor januari 2011.

De publieke belangstelling in de grote zaal valt tegen. Misschien dat de hoge entreeprijzen daar de oorzaak van zijn. Het gezelschap opent met ‘Baby what you want me to do’. De herkenbare stem van de markante zanger klinkt bluesachtig en krakend. Vol overgave en passie wandelt hij over het podium. Het is duidelijk dat de heren al jaren actief zijn. Ze zijn inmiddels hier en daar wat grijzer, maar dat doet geen afbreuk aan de muzikale kwaliteiten.

Symfonische klanken

Kenmerkend voor zanger Lux: hoog stemgeluid, korte stops en onvoorspelbare wendingen tijdens de gig. ‘Dedicated to you’, een klassieke track uit de jaren zeventig is nog steeds van deze tijd, gevolgd door de cover ‘Scarborough fair’ van Simon and Garfunkel. De Amsterdamse rockformatie vertolkt het nummer op geheel eigen wijze, gecombineerd met symfonische klanken. Met name door veel lange gitaarsolo’s en drumpartijen zoals de band die ook in haar hoogtijdagen speelde.

De krassende stem van Lux past ook prima in het blues-genre. De groep put grotendeels uit haar herkenbare verleden. Het prachtige ‘Summertime’ is daar uiteraard een voorbeeld van. Toch is de ontbrekende factor tijdens dit nummer het karakteristieke orgelgeluid. Misschien dat ze daarmee het Brainbox van weleer weer helemaal in ere kunnen herstellen. Het prachtige instrumentale ‘Mobilae’ met een hoofdrol voor het gitaarwerk van De Queljoe kenmerkt zich daarna door schitterende eenvoud.

Tweede leven

 

Muzikaal hoogtepunt is de afsluiter ‘Down man’, de hit die Amerika al eens wist te veroveren. Het nummer klinkt als veertig jaar geleden uit de speakers. Het vijftal sluit hiermee af en laat vooral een enthousiast publiek achter. Een tweede leven voor een legendarische rockband lijkt een feit.