"Are you ready to ATAK met Kontrust?"

Publiek Kontrust wordt opgewarmd door nieuwe jonge band Everbreak

Tekst: Marissa Ettema / Foto's: Richelle Ijland. ,

De avond is nog jong en de winter is nu toch echt begonnen. Buiten ligt een aardig pak sneeuw, waar de fans van Kontrust zich doorheen moeten worstelen voor een spectaculair optreden. Maar voordat het zo ver is, eerst even genieten van de band Everbreak, die vanavond de eer krijgt het publiek eerst even lekker op te warmen.

Publiek Kontrust wordt opgewarmd door nieuwe jonge band Everbreak

Deze piepjonge band is nog geen jaar samen en het is pas hun vierde optreden. Een stevige rockband met metal invloeden, die hun inspiratie halen uit bands als onder andere Alter Bridge, Sevendust, Story of the Year, Killswitch Engage en Skunk Anansie. De bandleden staan nog wat onwennig op het podium. De 18-jarige zangeres trekt wat zenuwachtig aan haar rokje, maar op de momenten dat ze haar lange, wat jazzy, uithalen weggeeft aan het publiek merk je niets meer van de nervositeit. Tussen de nummers door neemt ze dan ook de tijd het publiek volop de aandacht te geven en uitleg te geven aan de zelfgeschreven nummers, zoals het ballad 'You', een ode aan haar broer.

De band opent met het nummer 'Out Of My Head', een stevig metal nummer. Wanneer zangeres Jikke haar strot open trekt, komt de rock-kant naar voren. Haar stem is een tikkeltje edgy en zou ook niet misstaan in een jazznummer. Drummer Michel speelt heerlijk fanatiek. Gitarist Bart geeft zo af en toe een heerlijke gitaarsolo weg. Ook komt er nog een cover van Alter Bridge voorbij, maar hier voor worden wel de gitaren goed gestemd. Het is even stil op het podium maar het publiek blijft gelukkig geduldig wachten.

Hoewel de band nog jong is, weten ze het publiek goed te vermaken. Ze moeten nog wel meer podiumervaring opdoen, maar ach, ze staan nu al in het voorprogramma van Kontrust, dus dat belooft veel goeds voor de toekomst van deze jonge energieke band. De band sluit af met het nummer ‘A New Tomorrow’, maar voordat het morgen is, eerst nog even genieten van Kontrust.De zaal is opgewarmd en de gaten in de zaal zijn aardig opgevuld. Het publiek wordt op de proef gesteld met wachten. Dan klinkt een polka-achtige intro met harmonica, de bandleden nemen plaats achter hun drumstel, percussie slagwerk, bass-gitaar en gitaar. En dan… zangeres Agata Jarosz en zanger Stefan Lichtenberg komen het podium opgerend. De kleine blonde Agata is een echte spring in het veld en zanger Stefan gebruikt zijn microfoonstandaard als luchtgitaar. De band opent met het nummer ‘The Smash Song’, waarop het publiek direct reageert. Het hele publiek springt en zingt mee met dit vrolijke duo. “Are you ready to ATAK!’’ schreeuwt de zanger. De band vormt één grote familie op het podium. Hoewel de muziek erg divers klinkt, heeft deze band toch zij eigen authentieke sound, die niet te missen is.

“Wij dachten de kou te ontvluchten in Oostenrijk’’. Het publiek begint te lachen. Twee drumstellen, waarvan één met percussie slagwerk, imponeren op het podium. Na wat bekende nummers van het nieuwe maar ook oude album te hebben gespeeld, wordt er even een experimentje met het publiek gedaan. Dit nieuwe nummer heeft zelfs nog geen titel. Het publiek reageert enthousiast. Pom, pom, pom, pom een lekker snel en hard nummer, rappe drum, en snelle rap. Iedereen klapt mee op de maat. Dit moet wel een nieuw succes worden. Voordat het volgende nummer wordt gespeeld, wordt er duidelijk gemaakt dat iedereen moet genieten van de muziek dus: “There is no bullfight tonight, no arena, so make some noise!’’. Daar gaat iedereen mee akkoord. Het publiek wordt wederom opgezweept door het enthousiasme van de bandleden. Wanneer bij het nummer ‘Zero’ iedereen van zangeres Agata "Eyoh, E-eyoh, E-e-eyoh" moet meezingen, wordt ook daar niet moeilijk over gedaan.

“Het volgende nummer is heel relaxed”, verzekert de zanger. Iedereen wordt verzocht te gaan zitten en goed te luisteren. Ik kruip even naar voren want dit moest ik zien. Tot mijn verbazing gaat de meerderheid van de mensen in de zaal ook echt zitten. Intro wordt ingezet en dan komt het nummer keihard. Het publiek houdt het zitten daarmee ook maar welgeteld twee seconden vol. “What a lousy performers are you’’, lacht de zanger, maar de band is het publiek ook erg dankbaar voor zijn enthousiasme.

Dat van die familie blijkt maar weer wanneer er ook nog even "Happy Birthday" gezongen wordt voor één van de roadies en voor een fan uit het publiek. Het laatste nummer wordt aangekondigd. Heerlijke, langzame gitaar en zang. Dan gaan de lichten uit. Het publiek blijft gestaag staan, het duurt een aantal minuten, maar na het al bekende: “We want more’’ komt de band het podium weer vrolijk opgerend. Dit keer volop in Tiroler kleding en lederhosen, want deze avond is niet compleet zonder het nummer ‘Bomba’! De bekende rrrrr rolt van Stefan zijn tong en het hele publiek springt mee. Dan worden er ook nog eens twee mädchen in tiroler outfit het podium opgetrokken. Let’s rock ‘n roll, maar dan wel met de armen in elkaar gehaakt.