A Silent Express... Alles behalve stil in Metropool

Band uit het noorden des lands krijgt waardering van een afwachtend publiek

Tekst: Jasper van Poelgeest / Foto's: Marieke Waalwijk. ,

Terwijl het buiten een aantal graden onder nul is doen de heren van A Silent Express de temperatuur binnen stijgen, de hardwerkende jonge muzikanten weten een publiek van zowel tieners als dertigers te bereiken.

Band uit het noorden des lands krijgt waardering van een afwachtend publiek

Vanavond mag COLINN het voorprogramma verzorgen. Tijdens de intro is te horen hoe een naald stroef over oud vinyl glijdt wat samen met het licht een erg mooie show beloofd te worden van dit ambitieuze kwartet. COLINN begint hun set dan ook ook zeer energiek waarbij zangeres Jacky Kwast duidelijk nog niet helemaal lekker bij stem is. Het is tevens door de hele set merkbaar dat ze moeite lijkt te hebben met de combinatie van zang en gitaar. Gelukkig wordt dit geheel gecompenseerd door het strakke samenspel van drummer Matthijs Rolleman en op gitaar en bas de broers Van Nieuwenhoven. Hoewel hun krachtige nummers in razend tempo worden gespeeld, houdt de band tussen elk nummer een 'pauze' om van gitaar of snaredrum te wisselen wat het tempo totaal uit de show haalt. Gelukkig eindigt de band hun set wel als een show met een orgasme van geluid... Het publiek schijnt echter niet echt onder de indruk te zijn.

Na een complete ombouw van het podium weet het publiek 'Het Paradijs' voor A Silent Express gelukkig weer te vinden. Na onder andere een 3FM megahit en een optreden bij De Wereld Draait Door weet de jonge formatie met hun jaren '80 sound buiten de dertigers ook een erg jong publiek te trekken. Na cover 'Relax' van Frankie Goes To Hollywood begint de interactie tussen zanger/gitarist Rik Annema en het publiek pas echt op gang te komen.

Hoewel hun muziek zich erg leent om flink op te dansen, laat het publiek het bij voorzichtig meebewegen op deze, prettig in het gehoor liggende, melodieuze new-romantics pop met een modern randje. Buiten nummers van hun nieuwe plaat 'Now' trakteren ze os ook nog op Londonbeats' 'I've Been Thinking About You' waarbij ze op veel sympathie van het vooral oudere publiek kunnen rekenen. De band eindigt hun set zelfverzekerd met toegift 'Will I Be Around', waarna het jonge deel van het publiek met de bandleden op de foto gaan voor ze de kou weer in gaan.