Grown Cold: Winnaar van de 2e Plankenkoorts voorronde

Een verslag over een voorronde Plankenkoorts in café Rocks

Tekst: Daisy Oosterbaan / Foto's: René Vink. ,

Plankenkoorts, de bandwedstrijd opgezet door Stichting Geuzenpop, is weer in volle gang bezig. Vrijdag 9 april vond alweer de tweede voorronde plaats, ditmaal in café Rocks in Enschede. 3VOOR12/Overijssel was aanwezig, maar dit keer in de rol als backstage manager…

Een verslag over een voorronde Plankenkoorts in café Rocks

De avond begint nu opeens wel erg vroeg, al om 18:30 uur ben ik aanwezig in café Rocks. Op dat moment wordt ook de backline gebracht en is het opbouwen en soundchecken geblazen. Vanavond zullen er vier bands strijden om de welbegeerde plek in de finale van Plankenkoorts die plaatsvindt op 1 mei in Atak. De vier bands van de avond zijn Grown Cold, Shutdown Signal, Captain Lee & The Cockswains en Item Nine. Het zijn niet de meest zachte bands uit de regio, maar des te beter is deze locatie voor de bands…

Om 19:30 uur arriveren dan ook de presentatoren van de avond, het zijn geen onbekenden. Ze hebben hun partypants alweer aan en zijn klaar voor vanavond. We hebben natuurlijk over niemand minder dan frontman Donovan en gitarist Stef van Deadbeat. De mannen hebben er zin in en als zij om 20:30 uur het podium zijn op geschopt, is het in het café al best druk en het duurt dus ook niet lang voordat Grown Cold ervoor zorgt dat er een pit ontstaat. Het is een band die de toon van de avond heeft gezet. Frontman George is prima op zijn plek op de voorgrond van het podium. Eerder heeft hij dit gedaan in de band Total Infection en zijn performance is er zeker niet slechter op geworden.

De band stopt op tijd; het is tijd voor een ombouw tijd van 20 minuten. De sfeer in café Rocks is optimaal en het publiek is nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat. Het zijn de jongens van Shutdown Signal. Deze band heeft best een naamsbekendheid en ik vind dat deze band zichzelf wel verbeterd heeft. Weliswaar denk ik nog steeds dat hun repertoire nogal veilig is en dat ze er vooralsnog wel meer uit kunnen halen. De band maakt wel optimaal gebruik van haar 20 minuten speeltijd en ook bij deze band pit het publiek in Rocks alsof ze in de Heineken Music Hall staan te pitten.

Dan is het tijd voor ‘iets rustigers’. Even geen metal, maar pure rock ’n roll van Captain Lee & The Cockswains. De band is slechts een korte tijd bezig, maar heeft nu al een vaste aanhang. De show is energiek, de bandleden geven alles wat ze hebben en het publiek dat de band nog niet kende lijkt positief verrast. Na het zien van deze band ben ik blij dat geen jurylid ben. Als presentator Stef na afloop aan het publiek vraagt of ze nog een nummer willen, reageert het publiek dan ook super enthousiast. Helaas zijn de mannen voor nu echt door hun repertoire heen. Zonde, zonde… Maar, uiteindelijk gaat het vast goedkomen, want dit is een typische band waarvan ik denk dat we nog erg veel gaan horen (en zien) de komende tijd.

Alles nog volgens schema en het is tijd voor de laatste band. De laatste band is Item Nine. Behalve dat de band snoeihard gaat, kent de band ook haar rustmomenten. Het publiek is op die momenten getuige van initeme metal, iets wat niet iedere band zomaar even doet. Helaas heeft ook deze band maar 20 minuten… Dan is het lange wachten aangebroken op de uitslag van de jury.

Zoals gezegd, ik had deze avond niet in de jury willen zitten. Zullen ze gaan voor de talenten van frontman George en zijn muzikale vrienden van Grown Cold? Of gaan zij voor de eenduidige stijl van Shutdown Signal? Wie weet is de jury wel gevallen voor de ‘turbonegers’ van Captain Lee & The Cockswains of heeft intieme metal ervoor gezorgd dat Item Nine deze plek gaat winnen? Uiteindelijk blijkt na een klein half uurtje dat de finale plek naar Grown Cold zal gaan, een goede keuze, want ze waren erg goed. Wat deze avond verder tot een succes maakte, was de combinatie van de vier verschillende bands en ik denk dus ook dat zij erg blij mogen zijn met wat zij vanavond hebben gedaan.