Thrillerfestival zorgt voor een spannende zondag

Moordzaken bezongen door Rigor Mortis Ensemble

Tekst en foto's: Marcel de Graaf ,

Het is weer tijd voor het Thrillerfestival Deventer. Tijdens dit festival zijn er allerlei spannende dingen te doen en te zien op verschillende locaties. Het gaat 3voor12 vooral om de muziek: het Rigor Mortis Ensemble en Marcel Verreck en Paul Pleijsier.

Moordzaken bezongen door Rigor Mortis Ensemble

Zondag 4 oktober in het Burgerweeshuis: het thrillerfestival vindt plaats. 's Morgens begint het festival met een ontbijt en een film in filmhuis De Keizer, gevolgd door een lunch in de Dikke van Dale. Daarna wordt er onder leiding van schrijver Almar Otten een stadswandeling gedaan, langs locaties in Deventer die hij in zijn misdaadromans gebruikt. Zowel bestaande als niet-bestaande locaties komen aan bod. Ook verwijst hij in zijn boeken naar bekende moordzaken zoals de putmoord en de moord op de weduwe Wittenberg.

Wel grappig dat bepaalde zeer bekende locatie voorkomen in zijn boeken, waaronder café de Heks, bij menigeen bekend. Zo'n anderhalf uur later eindigt de wandeling weer bij het Burgerweeshuis. Er kunnen diverse moordspellen, waaronder Cluedo, gespeeld worden in het café. Maar eigenlijk gaat het voor 3voor12 om de muziek. Om drie uur wordt er afgetrapt door Marcel Verreck en Paul Pleijsier, zij zingen een aantal liederen en Marcel praat een en ander aan elkaar tijdens het killer kruisverhoor. Ook de advocaat van de klusjesman van de Deventer moordzaak wordt geïnterviewd.

Daarna is het tijd voor het Rigor Mortis Ensemble, dit ensemble speelt liederen over moorden die in Nederland gepleegd zijn. Alleen al in Deventer schijnen dit er 50 te zijn, dus ze kunnen even vooruit. De naam betekent 'lijkstijfheid', die optreedt na het overlijden van iemand. Het ensemble bestaat uit Mieke Rous, Dick Dijkman, Erik van Loo en Wim Rietveld. Zij hebben de vrijheid genomen om de moordzaken naar eigen fantasie en in alle artistieke ongebondenheid te bezingen. De bekende feiten zijn leidraad, maar de persoonlijke perspectieven van de betrokkenen in de zaak vormen de eigenlijke thematiek. Tijdens het Thrillerfestival presenteert het Rigor Mortis Ensemble twee nummers geschreven bij het boek 'Lied van Angst' van Almar Otten: 'Slapeloze Nacht' en ' Twee Strijders'. Ook bezingen ze de moord op lompenvrouw 'Kleine Ko', die in de jaren '50 is omgebracht in Deventer. Deze drie nummer staan op een speciale creditcard-cd die bij het boek van Otten zit. Het Rigor Mortis Ensemble is een productie van productiehuis Oost-Nederland.

Al met al een ongewoon festival, erg leuk voor een regenachtige zondag.